ΕΛΛΑΔΑ

Αλεξανδρούπολη: Αλαλούμ με το παλιό κτίριο του νοσοκομείου

Αλεξανδρούπολη: Αλαλούμ με το παλιό κτίριο του νοσοκομείου
EUROKINISSI (αρχείου)

Αποσύρει το ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του παλιού κτιρίου του νοσοκομείου η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Έβρου

Την απόφαση παραίτησης από τη διεκδίκηση του κεντρικού κτιρίου του παλιού νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, που έλαβε το Δ.Σ. του νέου Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Έβρου (ΠΓΝΕ), ανακοίνωσε ο διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος, Δημήτρης Αδαμίδης. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο κ. Αδαμίδης εξήγησε πως η αρχική σκέψη της διοίκησης για δημιουργία στο πρώην νοσοκομείο ενός κέντρου αποκατάστασης και παράλληλα ξενώνα για κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά, εγκαταλείφθηκε για δύο βασικούς λόγους:

Ο πρώτος είναι η διαπίστωση έλλειψης στατικής μελέτης και το πολύ υψηλό κόστος αποκατάστασής του και ο δεύτερος η δυνατότητα λειτουργίας κέντρου αποκατάστασης στο ΠΓΝΕ.

«Δεν γνωρίζουμε αν το κτίριο είναι στατικά βιώσιμο γιατί δεν υπήρχε η στατική μελέτη όταν χτίστηκε και ουσιαστικά την εποχή που έγινε η ανέγερση ήταν αυθαίρετο...Την ίδια στιγμή στο ΠΓΝΕ υπάρχει στο φυσικοθεραπευτήριο άπλετος χώρος και ακριβός εξοπλισμός που μέχρι σήμερα παραμένουν αναξιοποίητα γιατί δεν έχουμε όσους φυσικοθεραπευτές χρειαζόμαστε. 'Αρα χρειάζονται πολύ λιγότερα χρήματα για να πάρεις προσωπικό και να λειτουργήσεις τον εξοπλισμό που έχεις ήδη από τα λεφτά που θα χρειαστούν για να μετατρέψεις το παλιό νοσοκομείο σε κέντρο αποκατάστασης», εξηγεί ο κ. Αδαμίδης. Σημειώνεται πως ήδη το ΠΓΝΕ, μαζί με το νοσοκομείο του Σβίλεγκραν στη Βουλγαρία, πέρασαν την πρώτη φάση αξιολόγησης διασυνοριακού προγράμματος για τη δημιουργία κέντρου αποκατάστασης «Που σημαίνει χρηματοδότηση για το δικό μας νοσοκομείο ύψους 800 χιλιάδων ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια και 200 χιλιάδων ευρώ από ελληνικά».

Περιγράφοντας τη σημερινή εικόνα του παλαιού νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, που βρίσκεται εντός της πόλης, κάνει λόγο για ένα πραγματικό κουφάρι εγκαταλελειμμένο που κρύβει κινδύνους για όποιον το επισκεφθεί. Διαλυμένος εξοπλισμός, μέρος του οποίου εκτιμά πως θα μπορούσε να είχε αξιοποιηθεί, ξηλωμένα καλώδια, κλοπή από τους ηλεκτρολογικούς πίνακες των ασφαλειών και όλου του υλικού καθώς και ότι μεταλλικού στοιχείου υπήρχε ακόμη και εντός των τοίχων που μπορούσε να ανακυκλωθεί, ενώ στο πάτωμα υπάρχουν πεταμένοι φάκελοι ασθενών και υγειονομικό υλικό.

Επίσης, διερωτάται γιατί πριν τη μετεγκατάσταση του νοσοκομείου εκτός της πόλης, δεν είχε αποφασιστεί η αξιοποίηση του παλιού, καθώς και τι απέγιναν οι μελέτες «που πληρώσαμε αρκετά σε ιδιωτική εταιρία για το τι να κάνουμε στο παλιό νοσοκομείο και υπήρχε πρόταση για μετατροπή του σε πολυιατρείο του ΙΚΑ. Ποιος επέτρεψε την κλοπή του εξοπλισμού και γιατί εγκαταστάθηκαν στο χώρο αυτό σύλλογοι άσχετοι με το χώρο υγείας». Διευκρινίζει πως δεν είναι δουλειά της παρούσας διοίκησης η αναζήτηση των ενόχων και η απόδοση ευθυνών, αλλά η εξεύρεση λύσεων προς όφελος πάντα των πολιτών.

«Το Δ.Σ. του νοσοκομείου αποφάσισε ομόφωνα να παραιτηθεί και το έχει κάνει ήδη από τη διεκδίκηση του παλιού νοσοκομείου, το οποίο σύμφωνα με το νόμο επιστρέφει σ' αυτόν που μας δώρισε την έκταση και ήταν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και θα παραδοθεί μεθαύριο στην Αποκεντρωμένη. Από εκεί και έπειτα το υπουργείο θα μελετήσει τις προτάσεις και εξ' όσων γνωρίζω έχουν κατατεθεί τέτοιες προτάσεις, από το δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και την Περιφέρεια για να αξιοποιηθεί σαν διοικητήριο. Αποφασίσαμε με αυτόν τον τρόπο να δώσουμε ένα τέλος στην αθλιότητα που παρουσιάζει σήμερα το κτίριο που έχει παγίδες και απειλεί και τη δημόσια υγεία γιατί μπορεί να συμβεί κάποιο σοβαρό ατύχημα. Να δοθεί ένα τέλος στην κακοδιαχείριση και κατασπατάληση της περιουσίας του ελληνικού λαού υλοποιώντας τις κυβερνητικές κατευθύνσεις για νοικοκύρεμα του δημόσιου τομέα. Από αύριο θα ανοίξει ο δρόμος για την αξιοποίηση αυτής της περιουσίας. Δυστυχώς όμως δεν μπορεί να αξιοποιηθεί στο 100% γιατί ένα μεγάλο μέρος έχει χαθεί για τους λόγους που είπαμε και εναπόκειται κάποιος να τους διερευνήσει», αναφέρει ο ίδιος.