Η Ελλάδα κατά της απαγόρευσης πυρηνικών όπλων;
Μια θετική απόφαση και μία αρνητική απάντηση. Ο λόγος, για την ιστορική απόφαση του ΟΗΕ για πλήρη απαγόρευση της χρήσης πυρηνικών όπλων μέσα στο 2017 και το «ΟΧΙ» της Ελλάδας, που ψήφισε αρνητικά, για τρίτη φορά, στην εξαφάνιση των πυρηνικών όπλων.
Η απόφαση του ΟΗΕ αφορά τη δημιουργία ενός δεσμευτικού νομικού οργάνου για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων με στόχο την πλήρη εξαφάνισή τους εντός του 2017. Η Ελλάδα, ωστόσο, ακλουθώντας την γραμμή που έδωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, ψήφισε «ΟΧΙ» για μία ακόμη φορά.
Το παράδοξο είναι ότι η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε αργά τη νύχτα. «Σκοπίμως», όπως λέει η Μαρία Σωτηροπούλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής, που αποδίδει το γεγονός στις πιέσεις που ασκήθηκαν προκειμένου να αποτραπεί η υιοθέτηση του ψηφίσματος. Είχαν προηγηθεί επανειλημμένες αλλαγές της ημερομηνίας. Που από κάποιους αποδόθηκαν στη γραφειοκρατία του ΟΗΕ και από άλλους, στην πίεση των ΗΠΑ σε χώρες-μέλη για να αποσύρουν τη στήριξή τους.
Πολλές διπλωματικές αποστολές, μάλιστα, είχαν ήδη κλείσει για Χριστουγεννιάτικες διακοπές τη μέρα και την ώρα της ψηφοφορίας!
Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε έπειτα από απόφαση που που ελήφθη στις 27 Οκτωβρίου από την Πρώτη Επιτροπή της Ολομέλειας του ΟΗΕ.
Από διαρροές αποκαλύφθηκε ότι οι ΗΠΑ, που διαθέτουν περίπου 7.000 πυρηνικά όπλα, με έγγραφό που διένειμαν στα μέλη του ΝΑΤΟ, προέτρεπαν τους συμμάχους τους να αντιταχθούν στο ψήφισμα και να μποϊκοτάρουν τις διαπραγματεύσεις.
Τελικά, η απόφαση ελήφθη με 113 υπέρ, 35 κατά και 13 αποχές.
Ισχυρή ήταν η στήριξη του ψηφίσματος από τις χώρες της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής, της Καραϊβικής, της Νοτιοανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, ένας αριθμός στενών συμμάχων των ΗΠΑ που ψήφισαν κατά του ψηφίσματος ή απείχαν έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις για να βοηθήσουν στη διαμόρφωση της Συνθήκης που θα προκύψει. Για παράδειγμα, η Ολλανδία, η οποία φιλοξενεί αμερικανικά πυρηνικά όπλα στο έδαφός της και απείχε από την ψηφοφορία, επιβεβαίωσε ότι θα συμμετάσχει. Το ίδιο και η Ιαπωνία που έδωσε αρνητική ψήφο.
Η κυρία Σωτηροπούλου, δηλώνει ικανοποιημένη από την απόφαση του ΟΗΕ. Όπως λέει, πρόκειται για μία απόφαση για την οποία πολέμησε πολύ. Ωστόσο, καταδικάζει την στάση της Ελλάδας. Η ίδια υποστηρίζει ότι στις συναντήσεις της εταιρίας με εκπροσώπους του Υπουργείου Εξωτερικών, ήταν σαφές ότι η κυβέρνηση ήταν κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων. Ωστόσο, η ελληνική ψήφος εξέπληξε δυσάρεστα.
«Προσωπικά πιστεύω ότι αν το «ΟΧΙ», δεν μπορούσε να γίνει «ΝΑΙ», θα έπρεπε τουλάχιστον να γίνει «ΠΑΡΟΝ». Θα έπρεπε δηλαδή να γίνει αποχή για συμβολικούς λόγους»
Η Κύπρος και η Μάλτα ψήφισαν και αυτή τη φορά «ΝΑΙ». Η Αλβανία που είχε ψηφίσει τον Απρίλιο «ΟΧΙ», αυτή τη φορά ψήφισε «ΝΑΙ». Ενώ, και η Ιταλία, χώρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τον Απρίλιο ψήφισε «ΟΧΙ», αυτή τη φορά ψήφισε «ΝΑΙ».
Όπως λέει, μάλιστα, η κ. Σωτηροπούλου, διπλωματικές πηγές σε ανεπίσημες συζητήσεις, δικαιολόγησαν την ελληνική ψήφο λέγοντας πως οι μικρές χώρες του ΝΑΤΟ δεν έχουν δύναμη. Κι ότι, σε αυτή τη ψηφοφορία, μετρά μόνο η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών, της Σοβιετικής Ένωσης και της Κίνας.
Όπως διασαφηνίζει η κ. Σωτηροπούλου, μία εύκολη απάντηση είναι ότι «τα χημικά όπλα είναι απαγορευμένα αλλά στη Συρία χρησιμοποιήθηκαν. Αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελεί επιχείρημα, γιατί είδαμε στην πράξη, ότι στη Συρία, αναγκάστηκαν να καταστρέψουν τα χημικά»
Το ψήφισμα του ΟΗΕ δρομολογεί τις διαδικασίες προκειμένου να επιτευχθεί πυρηνικός αφοπλισμός, σε μια χρονική στιγμή που οι Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν ομολογούν ότι επεκτείνουν και εκμοντερνίζουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια.
Η πρόεδρος της εταιρίας κατά των πυρηνικών υποστηρίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία έχουν ενοχληθεί από τη σταθερή αύξηση των χωρών του ΟΗΕ που τάσσονται κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων και υπέρ της πλήρους απαγόρευσης. Όπως λέει: « Μέχρι τώρα, κρυβόντουσαν πίσω από τις προηγούμενες αντιπυρηνικές συμφωνίες και τις εφάρμοζαν μόνο όταν επρόκειτο να επιτεθούν στο Ιράκ, στη Βόρεια Κορέα ή στο Ιράν για να μην δημιουργήσουν νέες χώρες πυρηνικά εργοστάσια τη στιγμή που οι ίδιοι εκσυγχρόνιζαν τα δικά τους».
Οι πολυμερείς διαπραγματεύσεις για τον πυρηνικό αφοπλισμό έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο εδώ και δύο δεκαετίες, καθώς εννέα πυρηνικοκάτοχα κράτη έχουν επενδύσει τεράστια ποσά σε αναβαθμίσεις των πυρηνικών τους όπλων.
Η κ. Σωτηροπούλου συμπληρώνει ότι «η απαγόρευση με βάση το ανθρωπιστικό δίκαιο, η οποία ισχύει και στα υπόλοιπα όπλα μαζικής καταστροφής, είναι μία μεθόδευση βάση της οποίας οι χώρες αυτές δεν μπορούν να ασκήσουν βέτο. Έτσι, μέσα στο 2017, είτε το θέλουν είτε όχι, ξεκινάει η διαδικασία πλήρους απαγόρευσης των πυρηνικών»
Όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών, αυτή τη στιγμή κι ενώ το ΝΑΤΟ έχει θεσπίσει την πρακτική του πρώτου πυρηνικού πλήγματος, εκτός από τις πέντε χώρες που κατέχουν πυρηνικά όπλα (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα, Ισραήλ) υπάρχουν ακόμη πέντε κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ (Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία, Ιταλία και Τουρκία) με πυρηνικά στο έδαφός τους.
Στην Ελλάδα τα φυλασσόμενα σε Αραξο και Μαραθώνα πυρηνικά των ΗΠΑ αποσύρθηκαν, αν και η Σούδα στην Κρήτη εξακολουθεί να αποτελεί ορμητήριο για σκάφη που μεταφέρουν πυρηνικά όπλα.
Ωστόσο, παρ’ ότι η κυβέρνηση έχει ταχθεί κατά των πυρηνικών όπλων, ακόμη και διά στόματος του Πρωθυπουργού, είναι η τρίτη φορά που η σημερινή κυβέρνηση συντάσσεται στον ΟΗΕ με τη μειοψηφία των πυρηνικοκατόχων χωρών, δίνοντας αρνητική ψήφο.
Η πρόεδρος της εταιρίας κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ για ασυνέπεια και μιλά για ένα για παζάρι ψήφων, ενώ, θεωρεί πως ρόλο παίζει και η παρουσία του Πάνου Καμμένου στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
«Πρόκειται για παραλογισμό. Στο ελληνικό κοινοβούλιο δεν στηρίζει κανένας την χρήση πυρηνικών. Κι όμως, η χώρα ψηφίζει υπέρ της χρήσης»
Η εταιρία κατά των πυρηνικών έχει μαζέψει κατά καιρούς υπογραφές για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων. Όπως διαπιστώνει, μετά λύπης της, η κυρία Μαρία Σωτηροπούλου, κάποτε, η ανταπόκριση ήταν τεράστια, τώρα πια όχι. "Ο κόσμος είναι πλέον τόσο απασχολημένος με την οικονομική κατάσταση στη χώρα αλλά κυρίως μέσα στο ίδιο του το σπίτι που δεν βλέπει προς τα έξω", καταλήγει η κ. Σωτηροπούλου.