Έφηβοι πρόσφυγες πουλούν σεξ στο κέντρο της Αθήνας για να επιβιώσουν
Στην καρδιά της Αθήνας, οι δρόμοι σφύζουν από ζωή, τα καφέ είναι γεμάτα και πλήθος κόσμου βγαίνει από το μετρό.
Αν απομακρυνθείτε ελάχιστα και αφιερώσετε λίγο χρόνο στην κοντινή πλατεία Βικτωρίας, τότε, θα ανακαλύψετε έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο του σεξ, της εκμετάλλευσης, της επιβίωσης.
Η πλατεία αυτή, δεν είχε ποτέ την καλύτερη φήμη.... Αλλά η κατάσταση έχει χειροτερέψει από τότε που πλήθος προσφύγων από τη Μέση Ανατολή έφτασαν στο κέντρο της Αθήνας.
Απελπισμένοι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες, στην πλειοψηφία τους, αγόρια στην εφηβεία, μπλέχτηκαν με το δίκτυο αυτό...
Πώς δουλεύει το δίκτυο
Όλα ξεκινούν με μία ματιά, ένα φιλικό γεια.. ένα τσιγάρο
Σε ένα παγάκι, ένας μεγάλος άνδρας τρίβει τους ώμους ενός νεαρού πρόσφυγα. Άλλοι, κάνουν βόλτες και τσεκάρουν τις επιλογές τους.
«Είναι ένα παιχνίδι», εξηγεί ο κοινωνικός λειτουργός, Τάσος Σμετόπουλος.
Μεγαλύτεροι άνδρες προσφέρουν στέγη, τροφή, ρούχα αλλά φυσικά οι πιο νέοι, θέλουν χρήματα... Αυτή είναι η σκέψη, να μαζέψουν χρήματα για να φύγουν παράνομα στην κεντρική Ευρώπη.
Ένας από τους νεαρούς που αναζητούν την απόδραση στην Ευρώπη είναι ο Άλι. Αυτό δεν είναι το πραγματικό του όνομα... Είναι 17 χρόνων και κατάγεται από το Αφγανιστάν. Ήρθε στην Ευρώπη με το όνειρο να σπουδάσει και αργότερα να φέρει και τη μητέρα του για να ενώσει την οικογένεια.
Όταν έφτασε στην Ελλάδα, είχε πάνω του μόνο 270 ευρώ. Δεν είχε πουθενά να μείνει, κι έτσι, βρέθηκε σε ένα περιβάλλον γεμάτο ναρκωτικά και πορνεία.
Τώρα, είναι εξαρτημένος από τα ναρκωτικά και τα χρήματα που του προσφέρουν οι πελάτες.
«Είπα στον εαυτό μου... κοίτα, ήρθες στην Ευρώπη! Ποιος ήταν ο στόχος σου;», λέει ο μικρός Άλι. «Δεν το κάνω επειδή μου αρέσει... Θα ήθελα να έχω ένα κορίτσι αλλά δεν έχω χρήματα και δεν έχω επιλογές»
Όπως και πολλοί από τους φίλους του, ο Άλι, τριγυρνάει στο πάρκο, κοντά σε φτηνά ξενοδοχεία, τα deal γίνονται συνήθως με ντόπιους άνδρες και οι τιμές ξεκινούν από 5 και μπορεί να φτάσουν και μέχρι 12 ευρώ.
Κάποιοι προσφέρουν μόλις 3 ευρώ. Κάποιοι προσφέρουν 100 ευρώ, κάποιοι 80 ευρώ... «Εγώ δεν πηγαίνω με κανέναν για λιγότερα από 60 ευρώ», εξηγεί ο 17χρονος.
«Δεν γίνεται ευκολότερο»
Στα σκοτεινά σοκάκια, δεκάδες χρησιμοποιημένα προφυλακτικά μολύνουν το έδαφος.
«Αργά το βράδυ, μέσα στο πάρκο, κάποιοι κατεβάζουν τα παντελόνια τους για να δείξουν τα οπίσθιά τους» λέει ο Άλι.
«Μερικοί έρχονται, σου μιλάνε και σου δείχνουν ότι έχουν χρήματα. Αυτό συνήθως λειτουργεί»
Ο Άλι εξηγεί πως αυτοί οι άντρες, συνήθως μεγάλοι στην ηλικία, οδηγούν τα νεαρά αγόρια σε μία κοντινή ντίσκο και έπειτα τους οδηγούν στα σπίτια τους.
Ο Άλι εκδίδεται καθημερινά τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες. Τα χρήματα και το ζεστό κρεβάτι αρκούν για να συνεχίσει να το κάνει.
«Μερικοί άνδρες σε παίρνουν στο σπίτι τους, σου δίνουν ρούχα και ό,τι άλλο χρειαστείς» λέει ο Άλι. «Σου συμπεριφέρονται λες και είσαι ο σύζυγός ή ο φίλος τους, και σου δίνουν γι’ αυτό 200, 300 ή και 400 ευρώ»
«Είναι πολύ δύσκολο. Πώς μπορεί ένας άντρας να είναι με έναν άλλον άντρα σαν και αυτούς ; Αυτοί οι άνθρωποι είναι άρρωστοι. Δεν έχει σημασία πόσο συχνά το κάνω... Δεν γίνεται ευκολότερο»
Η ελπίδα
Οι περισσότεροι πρόσφυγες παραμένουν προσκολλημένοι στην ελπίδα. Παραμένουν προσκολλημένοι στις υποσχέσεις των δουλεμπόρων, οι οποίοι περιφέρονται – κάπου εκεί- στο πάρκο... Πιστεύουν πως αν μαζέψουν αρκετά χρήματα θα τους οδηγήσουν παράνομα στην Δυτική Ευρώπη. Οι δουλέμποροι τους υπόσχονται πως εκεί, θα τους παρέχουν άσυλο.
«Είναι τρομερό για εμάς... για μένα και για σένα», λέει ο Τάσος.
«Αλλά γι’ αυτούς, για τους πελάτες και για τους δουλεμπόρους, είναι φρέσκο κρέας. Είναι εξαιρετικά εύκολο να εκμεταλλευτούν ανθρώπους που είναι απελπισμένοι».
Γιατί τώρα;
Η αύξηση των εκδιδόμενων ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων έρχεται μετά τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας.
Η συμφωνία καθήλωσε χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα, σε μια χώρα που δεν μπορεί να τους φιλοξενήσει. Μεταξύ αυτών περίπου 1200 ασυνόδευτοι πρόσφυγες... Στην πραγματικότητα όμως, ο αριθμός είναι ακόμα μεγαλύτερος.
Πολλοί πρόσφυγες δεν είναι εγγεγραμμένοι πουθενά, από φόβο μην τους στείλουν πίσω στα σπίτια τους.
Η Ελληνική αστυνομία δεν έχει κάποια έκθεση σχετικά με τους ασυνόδευτους πρόσφυγες που εμπλέκονται στο εμπόριο του σεξ στις πλατείες της Αθήνας. Ωστόσο, γνωρίζει το πρόβλημα και προσπαθεί να το αντιμετωπίσει.
Η «Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες» ανέφερε, επίσης, ότι οι αρχές θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι οι ανήλικοι είναι προστατευμένοι.
Εν τω μεταξύ, απελπισμένοι έφηβοι, όπως Αλί, να συνεχίζουν να κάνουν τη δουλειά... παρά την ταπείνωση.
Ο Άλι απάντησε πρόθυμα σε όλες τις ερωτήσεις μας, αλλά όταν τον ρωτήσαμε για την μητέρα του, και αναρωτηθήκαμε αν θα πει στην οικογένειά του τα όσα του συμβαίνουν, είπε: «Είμαι έτοιμος να βάλω τα κλάματα. Δεν θέλω να μιλήσω για την μητέρα μου»
The teenage refugees selling sex on Athens streets
By Arwa Damon, Barbara Arvanitidis and Clayton Nagel, CNN