Ιατρικός Τουρισμός στην Ελλάδα: προσδοκίες, ελλείψεις, ιδιωτική πρωτοβουλία
Ο ιατρικός τουρισμός είναι μια αναπτυσσόμενη οικονομική δραστηριότητα παγκοσμίως. Μελέτες μάλιστα δείχνουν ότι όσες χώρες υποστηρίζουν αυτόν το θεσμό έχουν πολλά έσοδα. Στην Ελλάδα άρχισε να ακούγεται από τα χείλη του επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου μόλις πριν από τρία χρόνια. Από τότε μέχρι σήμερα οι μόνοι που έχουν κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι ιδιώτες.
Τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, αν και έχουν καταξιωμένο επιστημονικό προσωπικό, δεν μπορούν να παράσχουν υπηρεσίες έτσι ώστε να προσελκύσουν πολίτες από το εξωτερικό, λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε ιατρικά μηχανήματα και αναλώσιμα είδη ενώ δεν παρέχουν ούτε τις απαραίτητες ξενοδοχειακές υπηρεσίες.
Την αδυναμία παροχής τέτοιων υπηρεσιών από τα δημόσια νοσοκομεία παραδέχεται στο CNN Greece, ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης:
“Δεν νομίζω ότι σκοπός των δημόσιων νοσοκομείων είναι αυτός. Σταδιακά θα μπορούσαν -όπως και τα δημόσια πανεπιστήμια μπορούν να φιλοξενήσουν ξένους φοιτητές και το κάνουν σ' έναν βαθμό. Είναι θέμα σχεδιασμού και θέμα στρατηγικής. Στην παρούσα φάση θα πρέπει να ετοιμαστούν. Αν υπάρξει τέτοιο ρεύμα θα μπορούσαν κι αυτά να αναπτύξουν τέτοιες υπηρεσίες”.
Ο κύριος Ξυδάκης συμμετέχει σε διημερίδα που γίνεται στη Νέα Υόρκη με θέμα τον ιατρικό τουρισμό στη χώρα μας. Μια εκδήλωση την οποία στηρίζει η ελληνική ομογένεια. Άλλωστε η μεγαλύτερη διαφήμιση για τις δυνατότητες των Ελλήνων επιστημόνων είναι το ότι πολλοί εξ αυτών στελεχώνουν αμερικανικά νοσοκομεία. Όπως μας λέει:
“3.000 γιατροί -Έλληνες ομογενείς- υπολογίζονται μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Υόρκης, 6.000 συνολικά σε όλη την χώρα. Έχουμε πάρα πολλούς καθηγητές στα καλύτερα Πανεπιστήμια. Υπάρχει ένα επιστημονικό δυναμικό πολύ ισχυρό και ακμάζον στις ΗΠΑ που μπορεί να πολλαπλασιάσει το μήνυμα για την Ελλάδα”.
Μόνο ιδιωτικά νοσοκομεία και εξειδικευμένα κέντρα σε συγκεκριμένες παθήσεις μπορούν σε αυτή την φάση να γίνουν πόλος έλξης ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα. Όμως ακόμη και αυτό “δεν το έχουμε επικοινωνήσει σωστά” υπογραμμίζει ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών και συμπληρώνει:
“Υπάρχουν μεγάλες ιατρικές μονάδες με πολύ καλό επίπεδο υπηρεσιών, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτύξει επιχειρηματικότητα, προσφέροντας υπηρεσίες υγείας σε τραυματίες από την Λιβύη, από την Μέση Ανατολή ή σε ανθρώπους που χρειάζονται υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Αρχίζει και γίνεται ένας σταθμός για ιατρικές υπηρεσίες η Ελλάδα”.
Μεταξύ των ιδιωτών που έχουν επενδύσει στον ιατρικό τουρισμό είναι και ο Βασίλης Αποστολόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του Ιατρικού Ομίλου Αθηνών. Συναντήσαμε τον Έλληνα επιχειρηματία στη Νέα Υόρκη, στην εκδήλωση που έγινε για την προώθηση του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα, ο οποίος μας είπε:
“Αυτή την στιγμή δεχόμαστε περίπου 7.500 ξένους ασθενείς από 53 διαφορετικές χώρες και νομίζω ότι σε αυτή την εθνική προσπάθεια της δημιουργίας ενός brand, η Ελλάδα, πέρα από τουριστικός προορισμός, μπορεί να είναι και προορισμός ιατρικού τουρισμού. Θα είναι ένας σημαντικός πόλος ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.”
Οι Έλληνες ομογενείς θα μπορούσαν να είναι μια δεξαμενή για τον ιατρικό τουρισμό στην Ελλάδα. Ο όμιλος του Ιατρικού Κέντρου κινούμενος προς σε αυτή την κατεύθυνση ανακοίνωσε κατά την διάρκεια της διημερίδας μια ελκυστική προσφορά.
“Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια ειδική κάρτα υγείας, την οποία την ονομάζουμε “υγεία στην πατρίδα” και δίνει την δυνατότητα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που θα έρθουν για διακοπές στην πατρίδα, οτιδήποτε χρειαστούν σε θέματα υγείας, είτε προγραμματισμένο είτε έκτακτο, να μπορούν να απολαύσουν τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες του ομίλου μας με μια σειρά από δωρεάν και εκπτωτικά προνόμια.”