Αναζητείται πλωτό hot spot για Μυτιλήνη
Μ ένα βοηθητικό πλωτό hot spot θα επιχειρήσει η κυβέρνηση, να λύσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο κέντρο κράτησης της Μόριας. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα νησιωτικής πολιτικής Γιάννη Γιαννέλη «τρέχει» ήδη με γοργούς ρυθμούς διαγωνισμός για την ναύλωση πλοίου.
Σε αυτό αναμένεται να μεταφερθούν οικογένειες με παιδιά, άνθρωποι με κινητικά προβλήματα και πρόσφυγες τρίτης ηλικίας, οι οποίοι δεν έχουν που να μείνουν, μετά τις καταστροφές. Ταυτόχρονα θα δοθεί και μια ανάσα στην μέχρι σήμερα ασφυκτικά γεμάτη δομή του νησιού.
«Θεωρούμε ότι σήμερα - αύριο θα πρέπει να έρθει. Όπως ακούμε αυτό το ναυλωμένο πλοίο θα φυλάσσεται από δυο διμοιρίες ΜΑΤ οι οποίες έρχονται στο νησί» λέει στο CNN Greece η διευθύντρια της τοπικής εφημερίδας «Πολιτικά», Βαρβάρα Γκιγκιλίνη.
Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και ζήτησε να ενισχυθούν οι δυνάμεις της αστυνομίας στο νησί. Αίτημα το οποίο έγινε αμέσως δεκτό. Έτσι τις επόμενες ώρες θα φτάσουν στην Μυτιλήνη δύο διμοιρίες ΜΑΤ.
«Δεν μπορεί το βόρειο Αιγαίο να σηκώσει άλλο βάρος. [...] Οδηγούμαστε σε καταστάσεις οι οποίες δεν είναι διαχειρίσιμες» δηλώνουν όλοι οι τοπικοί φορείς.
Οι βίαιες συγκρούσεις στη Μόρια είχαν ως αποτέλεσμα να καταστραφεί το 60% της δομής που ήταν χώροι όπου διέμεναν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες καθώς και σκηνές με φάρμακα, τρόφιμα και αναλώσιμα υλικά.
Από το πρωί, συνεργεία προσπαθούν να αποκαταστήσουν όσο πιο γρήγορα μπορούν τις ζημιές που έχουν προκληθεί από την φωτιά στο βόρειο τμήμα του hot spot.
Το εντυπωσιακό, μάλιστα, είναι ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, οι οποίοι μέχρι χθες διαδήλωναν για τον εγκλεισμό τους εκεί, σήμερα βοηθούν στις επισκευές.
Την ίδια ώρα, όμως, η τοπική κοινωνία παραμένει ανάστατη.
«Οι κάτοικοι της Μόριας έχουν σηκώσει το βάρος όλου του προσφυγικού στην πλάτη τους γιατί μένουν στην τριγύρω περιοχή. Φοβούνται και για αυτό έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις», λέει στο CNN Greece η κύρια Βαρβάρα Γκιγκιλίνη.
Σε ό,τι αφορά το hot spot στην Μόρια η κυβέρνηση καλείται να δώσει λύση στα εξής προβλήματα:
-Στον υπερδιπλάσιο αριθμό προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται εκεί σε σχέση με τη χωρητικότητα
-Στις ομάδες που έχουν χωριστεί και στις εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί και συνεχίζουν να δημιουργούνται
-Στον πολύμηνο εγκλεισμό με άγνωστη κατάληξη