ΕΛΛΑΔΑ

Μόρια: τι συμβαίνει πίσω από τα συρματοπλέγματα;

Μόρια: τι συμβαίνει πίσω από τα συρματοπλέγματα;
Ο χώρος των ασυνόδευτων παιδιών στο Κέντρο της Μόριας EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Το κέντρο κράτησης μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια βρίσκεται περίπου 7 χιλιόμετρα από τη Μυτιλήνη. Το άκουσμα και μόνο του ονόματος του χώρου αυτού φέρνει στο μυαλό των περισσοτέρων -ειδικά τον τελευταίο καιρό- εντάσεις και συγκρούσεις. Τι συμβαίνει λοιπόν πίσω από τα συρματοπλέγματα;

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, όπως λέει στο CNN Greece o Πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτας Κανάκης, είναι χωρισμένοι σε ομάδες ανάλογα με την θρησκεία, το δόγμα και την εθνικότητα. Η παραμονή στον ίδιο χώρο αποδεικνύεται πολύ δύσκολη. Για παράδειγμα, οι Σουνίτες μουσουλμάνοι δεν μπορούν να συνυπάρξουν ειρηνικά με τους Σιίτες ομοθρήσκους τους.

Ομάδες

Σύροι: θεωρούνται απ' τους υπολοίπους ευνοούμενοι. Η προστασία που έχουν και η διαφορετική μεταχείριση ως πρόσφυγες οι οποίοι έρχονται από εμπόλεμη ζώνη, ενοχλεί.

Αφγανοί: έχουν συσπειρωθεί ως κοινότητα.

Πακιστανοί: λειτουργούν κι αυτοί συντονισμένα.

Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τους Ιρακινούς.

Πρωτοπαλίκαρα

Πιο εύκολα μέσα από τις ομάδες κινούνται οι έφηβοι. Παιδιά ηλικίας 15 -16 ετών, έγκλειστα εδώ και 3 μήνες.

Το αποτύπωμα της βίας στη ψυχή τους είναι ακόμη νωπό γι αυτό και χρησιμοποιούν την βία ως μέσο για να λύσουν τις διαφορές τους ή για επιβληθούν.

Έμαθαν να ζουν κυνηγημένοι και αναζητούν άμεσα ένα καλύτερο αύριο. Ο περιορισμός τους στο κέντρο κράτησης τους μετατρέπει σε "θηρία ανήμερα", τονίζει ο Νικήτας Κανάκης.

Την ίδια ώρα μέσα από αυτές τις ταραχές υπενθυμίζουν την παρουσία τους.

Για να μειωθούν τα περιστατικά βίας πρέπει να αποσυμφορηθεί η Μόρια, υπογραμμίζει ο Πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου και να μεταφερθούν τα 150 ασυνόδευτα παιδιά στο νέο κέντρο που ετοιμάζει η οργάνωση στην Αττική .

2510054

Πηγή : Eurokinissi ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Οι 'νόμοι' της Μόριας


Επιτρέπεται η ελεύθερη είσοδος και έξοδος στο Κέντρο σε πολίτες Τρίτων Χωρών που έχουν συμπληρώσει 25 ημέρες διαμονής στη Μόρια ή ανήκουν σε προβλεπόμενη από τον νόμο ευάλωτη ομάδα. Σε όλους τους άλλους, μεταξύ αυτών στα παιδιά και στους εφήβους, η έξοδος απαγορεύεται.

Το κέντρο κράτησης

Στις 20 Μαρτίου του 2016, μετά τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, το ανοικτό Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών (hot spot) στη Μόρια της Μυτιλήνης μετατράπηκε, μέσα σε 24 ώρες, σε κλειστό Κέντρο Κράτησης.

Η αλλαγή αυτή έκανε πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις είτε να αποχωρήσουν είτε να μειώσουν αισθητά τις δραστηριότητες και το ανθρώπινο δυναμικό τους.

Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας επέλεξαν να παραμείνουν και να συνεχίσουν τη δράση τους εντός του Κέντρου της Μόριας, με σκοπό αφενός την παροχή βασικών υπηρεσιών υγείας στους φιλοξενούμενους αλλοδαπούς αφετέρου τη διασφάλιση του σεβασμού και της προστασίας των δικαιωμάτων των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών, όπως αναφέρουν και στην επίσημη ιστοσελίδα της οργάνωσης.

Μάλιστα σε τακτά χρονικά διαστήματα δημοσιοποιούν αναφορές με αναλυτικά στοιχεία για τα όσα συμβαίνουν εκεί.

Η τελευταία αποτυπώνει την κατάσταση για την περίοδο από τις 20/06/2016 έως τις 20/07/2016. Γράφει, μεταξύ άλλων, ότι οι 2.400 πρόσφυγες και μετανάστες συνεχίζουν να διαμένουν σε λίγα τετραγωνικά.

Επισημαίνει, επίσης, ότι υπάρχουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία καθώς αντιστοιχεί μια τουαλέτα σε 30 άτομα. Το αποχετευτικό σύστημα δεν λειτουργεί σωστά ενώ παρατηρείται ελλιπής καθαριότητα στους κοινόχρηστους χώρους, λόγω προσωρινής διακοπής της σύμβασης μεταξύ του στρατού και του ιδιωτικού συνεργείου καθαρισμού.

2510066

Πηγή : Eurokinissi ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Επεισόδια βίας

Οι συμπλοκές μεταξύ παιδιών από τη Συρία, το Αφγανιστάν και από το Ιράκ προχθές το βράδυ δεν ήταν το πρώτο περιστατικό βίας στη Μόρια.

Μάρτιος

Μετανάστες και πρόσφυγες προχωρούν σε διαμαρτυρίες στο hot spot. Σε μια από αυτές καταλαμβάνουν την πύλη του κέντρου φωνάζοντας συνθήματα στα αγγλικά και ζητούν την άμεση απελευθέρωσή τους.
Για να επανέλθει η ηρεμία χρειάστηκε η παρουσία των ΜΑΤ.

Απρίλιος

Φωτιές, ρίψεις αντικειμένων και συμπλοκές μεταξύ των μεταναστών.

Η σπίθα άναψε όταν μια ομάδα ασυνόδευτων παιδιών, αντιλήφθηκε την παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και του Ολλανδού ομολόγου του και ήθελαν να τους συναντήσουν για να διατυπώσουν την αντίθεση τους για την επαναπροώθηση στην Τουρκία.

Τα πνεύματα ηρέμησαν με τα ΜΑΤ.

wounded moria

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Ιούνιος

Ξέσπασαν συγκρούσεις μεταναστών με λοστούς και μαχαίρια ενώ τυλίχθηκαν στις φλόγες υποδομές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και σκηνές με ρουχισμό και υπνόσακους.

Κάποιοι από τους μετανάστες τραυματίστηκαν ελαφρά και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Οι Πακιστανοί κατηγορούσαν τους Αφγανούς για μαφιόζικες πρακτικές ελέγχου, ενώ οι Αφγανοί, από την άλλη μεριά, κατηγορούσαν τους Πακιστανούς για κλοπές τροφίμων ακόμα και για σεξουαλικές παρενοχλήσεις παιδιών και γυναικών από το Αφγανιστάν.