Κρήτη: Με πνευμονιοκοκκική μηνιγγίτιδα ο 27χρονος που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ διασωληνωμένος

Το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣΜε πνευμονιοκοκκική μηνιγγίτιδα διαγνώστηκε στον 27χρονο στο Ηράκλειο της Κρήτης που νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Βενιζέλειου νοσοκομείου.
Η κατάσταση της υγείας του νεαρού άνδρα κρίνεται σταθερή αλλά κρίσιμη και σύμφωνα με το Cretapost οι εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν πως πρόκειται για πνευμονιοκοκκική μηνιγγίτιδα.
Πρόκειται για έναν τύπο μηνιγγίτιδας που δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, γεγονός που αποκλείει τον κίνδυνο διασποράς.
Ωστόσο, όσοι ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή έλαβαν προληπτικά φαρμακευτική αγωγή.
Η κατάσταση του 27χρονου παραμένει σοβαρή αλλά σταθερή, ενώ οι γιατροί συνεχίζουν να τον παρακολουθούν στενά.
Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος - Τι είναι
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο μηνιγγιτιδόκοκκος (Neisseria meningitidis) είναι βακτήριο που αποικίζει τον ρινοφάρυγγα ασυμπτωματικών ατόμων – φορέων. Η επιδημιολογία της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου είναι περίπλοκη και υπάρχουν χρόνιοι φορείς που δεν νοσούν και άτομα που μόλις εκτεθούν θα νοσήσουν.
Ασυμπτωματικοί φορείς μηνιγγιτιδόκοκκου είναι περίπου το 10% του γενικού πληθυσμού, ωστόσο τα ποσοστά αποικισμού ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία, από 2% σε παιδιά που δεν παρακολουθούν παιδικό σταθμό έως 24-37% των εφήβων και νεαρών ενηλίκων ηλικίας 15-24 ετών. Η μετάδοση του μηνιγγιτιδόκοκκου γίνεται με την άμεση στενή επαφή από άτομο σε άτομο με τα σταγονίδια των αναπνευστικών εκκρίσεων.
Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο μηνιγγιτιδόκοκκος μπορεί να εισχωρήσει στο ρινοφαρυγγικό επιθήλιο του ατόμου, να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσει απειλητική για τη ζωή ασθένεια, όπως μικροβιαιμία, μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία ή και μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα. Είναι γνωστό διεθνώς ότι υπάρχουν κεραυνοβόλες μορφές μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου.
Παράγοντες κινδύνου
Παράγοντες κινδύνου για νόσηση είναι το κάπνισμα, η πρόσφατη νόσηση από ιώσεις του ανώτερου αναπνευστικού, η πρόσφατη κατανάλωση αντιβιοτικών, ανοσολογικά ελλείμματα, το γενετικό υπόστρωμα του ατόμου, η ηλικία (βρέφη ηλικίας μικρότερης του έτους, έφηβοι και νεαροί ενήλικες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο νόσησης), η πρόσφατη αλλαγή περιβάλλοντος διαβίωσης, κλπ. Να σημειωθεί ότι μετά από έξαρση των αναπνευστικών ιώσεων παρατηρείται έξαρση κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου.

Ακαθάριστα οικόπεδα: Μέχρι πότε δόθηκε παράταση - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
03:00ΑΣΕΠ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό
02:00
ΔΥΠΑ: Μέχρι τις 6 Ιουνίου η χρήση της επιταγής του Κοινωνικού Τουρισμού
01:00
«Market place»: Εκπτώσεις και προσφορές για τους νέους εντός Μαΐου
00:30