ΕΛΛΑΔΑ

Στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τα Ωνάσεια Σχολεία - Πριμοδοτείται η εντοπιότητα

Στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τα Ωνάσεια Σχολεία - Πριμοδοτείται η εντοπιότητα
TATIANA BOLARI/EUROKINISSI

Στην Ολομέλεια της Βουλής θα συζητηθεί αύριο, Τετάρτη (29/01) το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα Ωνάσεια Σχολεία. Μάλιστα, το υπουργείο αναμένεται να καταθέσει εφαρμοστική διάταξη για την πριμοδότηση της εντοπιότητας των μαθητών για τη φοίτησή τους σε αυτά τα σχολεία.

Η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή απαντώντας σε ερωτήσεις της αντιπολίτευσης στο πλαίσιο της διαδικασίας ακρόασης των φορέων στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής διευκρίνισε, μεταξύ άλλων ότι:

  • Τα κριτήρια ίδρυσης των Δημόσιων Ωνάσειων Σχολείων (ΔΗΜΩΣ) ήταν το μέγεθος των σχολικών μονάδων, το αν γειτνιάζουν με άλλα πρότυπα σχολεία, αν υπάρχει προσβασιμότητα, να λειτουργήσουν σε περιοχές με περισσότερους από 70.000 κατοίκους.
  • Τα όμορα σχολεία με τα ΔΗΜΩΣ, θα έχουν υπό προϋποθέσεις τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε δραστηριότητες των ομίλων των Ωνασείων Σχολείων.
  • Υπάρχει πρόβλεψη για την πρόσβαση των μαθητών, με ευθύνη της Περιφέρειας, όπως συμβαίνει και με όλα τα παιδιά.
  • Στη διοικούσα επιτροπή για τα ΔΗΜΩΣ, την πλειοψηφία θα έχει το Δημόσιο.
  • Το Ίδρυμα δεν επιδιώκει να έχει λόγο στο ωρολόγιο πρόγραμμα. Θέλει να συνεισφέρει, με τα χρήματα που δίνει το Ίδρυμα και να βοηθήσει να υπάρξουν καλύτερες υποδομές, περισσότερες ώρες διδασκαλίας, με την αντίστοιχη αμοιβή των εκπαιδευτικών, όχι όμως παρέμβαση σε αυτά που ισχύουν για τα πρότυπα.
  • Όποια αλλαγή στο ωρολόγιο πρόγραμμα, θα γίνεται μετά από εισήγηση του ΙΕΠ και με απόφαση και υπογραφή του υπουργού Παιδείας.
  • Οι αποφάσεις στη διοικούσα επιτροπή για την επιλογή των εκπαιδευτικών, θα λαμβάνονται, όχι με αυξημένη πλειοψηφία και όχι ομοφωνία, αλλά πάντοτε με πλειοψηφία του Δημοσίου και με τα κριτήρια που υπάρχουν στη σύμβαση δωρεάς.
  • Το πρόγραμμα των ΔΗΜΩΣ δεν θα είναι διαφορετικό από το ωρολόγιο πρόγραμμα που είναι ίδιο σε όλα τα σχολεία.
  • Το προσωπικό της καθαριότητας και της φύλαξης είναι ευθύνη του Δημοσίου. Αν το Ίδρυμα όμως θελήσει να προσλάβει περισσότερο προσωπικό για καθαριότητα και φύλαξη, θα πάρει πρόσθετο προσωπικό το οποίο θα αμείβεται απευθείας από το Ίδρυμα.
  • Η πρόβλεψη που έχει μπει στη σύμβαση, ότι οι διατάξεις αυτής υπερισχύουν κάθε άλλη διάταξης που ισχύει, είναι πάγια πρακτική σε όλες τις συμβάσεις και έχει τη σημασία ότι υπερισχύουν οι ειδικές διατάξεις των γενικών.
  • Ο δημόσιος χαρακτήρας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Ιδρύματος στη διοικούσα επιτροπή, δεν καταλύεται, διότι την πλειοψηφία έχει και θα την έχει το Δημόσιο.
  • Οι εκπαιδευτικοί στα ΔΗΜΩΣ θα έχουν πρόσθετη αμοιβή όταν κάνουν πρόσθετη υπηρεσία, γιατί θα συμμετέχουν σε ομίλους και σύνολα, έως 24 ώρες το μήνα.
  • Οι εξετάσεις εισαγωγής στα ΔΗΜΩΣ θα είναι οι εξετάσεις δεξιότητας που γίνονται για την εισαγωγή σε όλα τα πρότυπα σχολεία.
  • Δεν απομακρύνονται μαθητές. Τα παιδιά που σήμερα φοιτούν στα σχολεία που θα γίνουν ΔΗΜΩΣ, θα συνεχίσουν να φοιτούν εκεί μέχρι να ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους. Κάποια παιδιά που θα νιώσουν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν εκεί, η διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα φροντίσει γι' αυτά.

Διατάξεις

Στην υπό κύρωση Σύμβαση για την ίδρυση των Δημόσιων Ωνάσειων Σχολείων, προστέθηκε μία τροπολογία με τέσσερις νέες παραμέτρους.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας αναφέρει ότι:

  1. Εισάγεται κριτήριο εντοπιότητας για την τελική κατάταξη των μαθητών στα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία σε ποσοστό που θα κυμαίνεται κατ'ελάχιστο από 40% έως 60%. Η εντοπιότητα θα καθορίζεται με βάση τον τόπο διαμονής των μαθητών σε σχέση με την έδρα του Δημοσίου Ωνασείου Σχολείου, προκειμένου να ενισχυθούν οι περιοχές γύρω από τα ΔΗΜΩΣ.
  2. Διευκολύνεται η εισαγωγή στα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία για τα μικρότερα αδέλφια μαθητών και μαθητριών που φοιτούν ήδη στις εκπαιδευτικές μονάδες, οι οποίες θα μετατραπούν σε ΔΗΜΩΣ. Η σχετική ρύθμιση, η οποία θα ισχύσει για τα δύο πρώτα χρόνια, ισχύει και στα Πειραματικά σχολεία και προβλέπει τη δυνατότητα εισαγωγής νεότερων αδερφών, ακόμα και αν δεν έχουν επιτύχει την απαιτούμενη βαθμολογία μέχρι συμπλήρωσης του ανώτατου αριθμού μαθητών.
  3. Οι εκπαιδευτικοί και οι υποδιευθυντές των σχολείων που θα μετεξελιχθούν σε ΔΗΜΩΣ μπορούν να παραμείνουν στις θέσεις τους για δυο χρόνια, με τη διασφάλιση της οργανικότητας των θέσεων. Τους παρέχεται η δυνατότητα να παραμείνουν και μετά την πάροδο της διετίας, υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς παρακολούθησης προγραμμάτων επιμόρφωσης. Επίσης, προβλέπεται μεταβατική περίοδος τετραετίας ώστε οι διευθυντές, οι υποδιευθυντές και το διδακτικό προσωπικό να αποκτήσουν το αυξημένο προσόν πιστοποίησης επιμόρφωσης Β’ επιπέδου στις τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνιών.
  4. Τέλος, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού θα οριστεί μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου 2025, η χρονική σειρά με την οποία θα λειτουργήσει το σύνολο των νέων Ωνάσειων Δημόσιων Σχολείων.

Πώς και πότε θα λειτουργήσουν

Τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία, αναμένεται να λειτουργήσουν σταδιακά, με τα έξι πρώτα (τρία Γυμνάσια και τρία ΓΕΛ) να ξεκινούν να λειτουργούν από τον Σεπτέμβριο του 2025 και στόχο τα υπόλοιπα να λειτουργήσουν σε όλη την επικράτεια μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2026.

Η φοίτηση σε αυτά θα είναι εντελώς δωρεάν, ενώ η εισαγωγή σε αυτά θα γίνεται στην Α' Γυμνασίου και την Α' Λυκείου με γραπτές εξετάσεις. Όσο για το εκπαιδευτικό προσωπικό των ΔΗΜ.Ω.Σ θα επιλέγεται με παρόμοια διαδικασία με εκείνη που ακολουθείται για το εκπαιδευτικό προσωπικό των Πρότυπων Σχολείων.

Το πρόγραμμά τους θα είναι εμπλουτισμένο και θα δίνει έμφαση στις Ανθρωπιστικές, Θετικές και Κοινωνικές Επιστήμες, στις Καλές Τέχνες, στην Ψηφιακή Παιδεία και στη Συναισθηματική και Κοινωνική Νοημοσύνη. Για την επίτευξη των στόχων, εκτός από το ωρολόγιο πρόγραμμα που ισχύει για τα Πρότυπα Σχολεία, θα λειτουργούν Όμιλοι και Σύνολα, με πρόσθετα αντικείμενα στις Θετικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες, στις Γλώσσες, στην Τέχνη, στον Πολιτισμό και στον Αθλητισμό. Στους Ομίλους θα πραγματοποιούνται καινοτόμες δράσεις, ενισχυτική διδασκαλία και προετοιμασία για τις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Η συμμετοχή των μαθητριών και των μαθητών στους Ομίλους και στα Σύνολα θα είναι υποχρεωτική για τουλάχιστον 10 εκπαιδευτικές ώρες εβδομαδιαίως, καθ΄ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.