ΕΛΛΑΔΑ

Πρόσκληση στους Έλληνες αμπελουργούς από τον αν. υπουργό Γεωργίας της Ρωσίας

Πρόσκληση στους Έλληνες αμπελουργούς από τον αν. υπουργό Γεωργίας της Ρωσίας
Φωτογραφία που εικονίζει αμπελώνα στη Νεμέα και δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016, με αφορμή τη διοργάνωση από τον Σύνδεσμο Οινοποιών Νεμέας και τον Δήμο Νεμέας για 12η χρονιά των εκδηλώσεων «Μεγάλες Μέρες της Νεμέας». Στόχος η προβολή του κρασιού ΠΟΠ ΝΕΜΕΑ που βασίζεται στην ποικιλία Αγιωργίτικο, αλλά και η ανάπτυξη του οινικού τουρισμού στην περιοχή. Οι εκδηλώσεις διήρκεσαν όλον τον Αύγουστο στα 16 χωριά της ζώνης της Νεμέας, που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμό μεγάλων και οργανωμένων οινοποιείων στην Ελλάδα. Αυτά ξεπερνούν τα 40 και παράγουν εκατοντάδες επώνυμες ετικέτες κρασιού ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΕΜΕΑΣ/STR

Πρόσκληση στους αμπελουργούς της χώρας μας να καλλιεργήσουν ελληνικές ποικιλίες σε εδάφη στον Καύκασο και στην Κριμαία, μέσω και δικών τους επιχειρήσεων που θα έχουν έδρα τη Ρωσία, απηύθυνε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας, αρμόδιος για την αγροτική οικονομία, Σεργκέι Λιβόβιτς Λέβιν (Sergey Lyvovich Levin), επισημαίνοντας ότι η ρωσική πλευρά θα επιδοτήσει έως και το 80% της αρχικής επένδυσης που θα απαιτηθεί για την υλοποίηση του συγκεκριμένου εγχειρήματος.

Όπως διευκρίνισε, το μετοχικό κεφάλαιο των επιχειρήσεων μπορεί να είναι 100% ελληνικό, αρκεί η εταιρεία να είναι εγγεγραμμένη στη Ρωσική Ομοσπονδία και να πληρώνει τους φόρους που προβλέπονται για όλους τους επιχειρηματίες που δρουν στη χώρα.

Αναγνωρίζοντας ότι «δυστυχώς το ελληνικό κρασί χάνει στη ρωσική αγορά έναντι των γαλλικών και ιταλικών», επισήμανε ότι «εάν αυτό παραχθεί επί ρωσικού εδάφους, τότε θα αυξηθεί σημαντικά η διείσδυσή του στη ρωσική αγορά, ενώ ταυτόχρονα θα λυθούν και προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες οινοποιοί στην εξαγωγική τους προσπάθεια, όπως αυτό των υψηλών δασμών».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ρώσος αξιωματούχος επισήμανε ότι «η είσοδος των ελληνικών κρασιών δεν θα ενοχλήσει τους Γάλλους, οι οποίοι ήδη επισκέπτονται συχνά την Κριμαία».

Για τον αμπελοοινικό τομέα ο κ. Λέβιν τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η ανάπτυξή του αποτελεί έναν από τους πέντε βασικούς πυλώνες του στρατηγικού σχεδιασμού που έχει αναπτυχθεί για τον πρωτογενή τομέα στη Ρωσική Ομοσπονδία. Όπως διευκρίνισε, ο στόχος που έχει τεθεί είναι ο διπλασιασμός των καλλιεργούμενων εκτάσεων με αμπελώνες στη χώρα.

Ναι... αλλά υπό προϋποθέσεις

Ως μια πραγματική ευκαιρία για το ελληνικό κρασί χαρακτήρισε την πρόσκληση της ρωσικής πλευράς, ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), Γιάννης Βογιατζής.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε χαρακτηριστικά:

Ανοίγεται μια προοπτική για το ελληνικό κρασί. Όσο θα ανοίξουν σε άλλες χώρες οι ελληνικές ποικιλίες, τόσο θα γίνει πιο μεγάλη η κατηγορία που θέλουμε εμείς οι Έλληνες οινοποιοί να αναπτύξουμε. Δεν είμαστε υπέρ να μας πάρουνε τις ελληνικές ποικιλίες και να φύγουν από την Ελλάδα, αλλά είμαστε υπέρ της ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό, επέστησε την προσοχή, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά:

Ναι στην ανάπτυξη των ελληνικών ποικιλιών στο εξωτερικό, αλλά όχι στα τυφλά, γιατί έχουμε χτίσει με κόπο ένα όνομα που δεν θέλουμε να μαυρίσουμε. Το στήσιμο και ο σχεδιασμός του αμπελώνα αποτελεί το θεμέλιο λίθο. Στη συνέχεια, για να τυγχάνει επιτυχίας το εγχείρημα, πρέπει να ακολουθηθεί ο σωστός τρόπος, υπό την καθοδήγηση των Ελλήνων επιστημόνων και αμπελουργών που ξέρουν και θα δουν καλύτερα από τον οποιοδήποτε άλλο την προσαρμογή των ελληνικών ποικιλιών σε ξένο έδαφος.

Μεταξύ άλλων μας εξήγησε, ότι «το να πάμε να φτιάξουμε κρασιά από ελληνικές ποικιλίες στο ρωσικό έδαφος, που θα είναι ρώσικα, αυτό θα σημάνει τη μεγέθυνση της έκθεσης και της δυνατότητας για τα υπόλοιπα κρασιά που παράγονται στην Ελλάδα».

Στη διάρκεια της ομιλίας του σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο της 81ης ΔΕΘ, με θέμα «Οδικός χάρτης για τη συνεργασία Ελλάδας–Ρωσίας στον αγροτικό τομέα», ο κ. Βογιατζής αναφέρθηκε στη δυναμική που εμφανίζει ο αμπελοοινικός κλάδος (900 οινοποιία) στη χώρα μας, αλλά και στο υψηλό επιστημονικό προσωπικό, τις επενδύσεις που έχουν γίνει και τον στρατηγικό σχεδιασμό που ακολουθείται πιστά. Και αυτό παρά την οικονομική κρίση, για την οποία ωστόσο αναγνώρισε ότι δημιουργεί προβλήματα.

Αναφέρθηκε επίσης, στη μείωση των εξαγωγών του κλάδου στη ρώσικη αγορά την τελευταία τριετία. Υπογράμμισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες παραγωγοί, όπως το ότι δεν γίνονται αποδεκτές οι αναλύσεις από το Γενικό Χημείο του Κράτους, ενώ αναγνωρίζονται από τη Ρωσία οι πιστοποιήσεις ISO που διαθέτουν οι οινοποιοί στη χώρα μας.

Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος των τμημάτων αμπέλου-οίνου και αλκοολούχων ποτών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Νίκος Ταβουλάρης, επισήμανε μεταξύ άλλων τις χρονοβόρες διαδικασίες (μέχρι και δέκα μήνες) για την εξαγωγή οίνου στη Ρωσία, προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως.

Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε να εξεταστεί η σύμπτυξη των οκτώ προαπαιτούμενων, ώστε να υπάρχει επωφελές αποτέλεσμα και για τις δύο πλευρές.

Τέλος, υπογράμμισε την πτωτική πορεία των εξαγωγών οίνου, που το 2014 διαμορφωνόταν σε αξία σε 400.000 ευρώ, ήτοι 245.000 λίτρα οίνου, μειωμένες σε ποσοστό 25%, συγκριτικά με το 2013. Όπως τόνισε, «σήμερα η πτώση εκτιμάται στο 60%».