ΕΛΛΑΔΑ

Κανονιστικό πλαίσιο για τα μεταπτυχιακά προανήγγειλε η Αναγνωστοπούλου

Κανονιστικό πλαίσιο για τα μεταπτυχιακά προανήγγειλε η Αναγνωστοπούλου
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ (φωτογραφία αρχείου)

Κανονιστικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά τις μεταπτυχιακές σπουδές θα προβλέπεται στο νομοσχέδιο για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Αυτό έκανε γνωστό την Παρασκευή η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία σημείωσε πως το νομοθετικό πλαίσιο για τα ΑΕΙ στοχεύει στη θωράκιση και την ενίσχυση της λειτουργίας τους, ενώ αναφερόμενη στο κανονιστικό πλαίσιο για τα μεταπτυχικά, σημείωσε πως αυτό είναι κάτι που δεν έγινε ποτέ μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν φαινόμενα αναρχίας και άπειρα δίδακτρα.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Δημήτρη Κρεμαστινού, σχετικά με τις παραιτήσεις των συμβουλίων διοίκησης Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, η κ. Αναγνωστοπούλου αντέτεινε, ότι «ο νόμος πλαίσιο που όριζε τον τρόπο λειτουργίας τους, είχε νομοθετηθεί πάνω «σε κενό αέρος». «Αυτό που κάνουμε εμείς είναι να δούμε γιατί απέτυχε ο νόμος και να το διορθώσουμε», σημείωσε η κ.Αναγνωστοπούλου.

«Έχουμε πάρει αρκετές νομοθετικές πρωτοβουλίες που προβλέπουν προκηρύξεις θέσεων, υποτροφίες για νέους ανθρώπους ώστε να σταματήσουμε τη φυγή τους στο εξωτερικό», υποστήριξε η αναπληρώτρια υπουργός και πρόσθεσε:

«Εκεί που θα έπρεπε να μπει κανονιστικό πλαίσιο και δεν μπήκε ποτέ, είναι στις μεταπτυχιακές σπουδές, όπου δεν υπάρχει ένα συγκροτημένο πλαίσιο. Φτάσαμε στο σημείο να βλέπουμε φαινόμενα αναρχίας με άπειρα δίδακτρα. Ξεκινάμε από εκεί, με άμεσο νόμο που έρχεται τις επόμενες μέρες, με θέματα που αφορούν την λειτουργία των ιδρυμάτων που θα τα θωρακίσουν και θα ενισχύσουν τη λειτουργία τους».

Αναφορικά με τον θεσμό των συμβουλίων διοίκησης που εισήγαγε την ετεροδιοίκηση στα Ανώτατα Ιδρύματα, η κα Αναγνωστοπούλου υποστήριξε πως σχεδιάστηκε ερήμην της πανεπιστημιακής κοινότητας και ότι υπονομεύτηκαν ευθύς εξ αρχής.

«Σε μία περίοδο κρίσης, αυτό που χρειάζεται είναι να ενισχύσει κανείς τα δημοκρατικά όργανα, να τα ενδυναμώσει θεσμικά και να τα αυξήσει αριθμητικά. Το 2011 είχαμε ένα πλαίσιο το οποίο δεν έπαιρνε υπ όψιν την πανεπιστημιακή κοινότητα. Οι εκπροσωπούμενοι δεν εκπροσωπούνταν, γι' αυτό τα συμβούλια ιδρύματος υπονομεύτηκαν ευθύς εξαρχής. Εμείς κάνουμε σιγά - σιγά βήματα, προκειμένου να έχουμε την έγκριση της πανεπιστημιακής κοινότητας» κατέληξε η αναπληρώτρια υπουργός.