ΕΛΛΑΔΑ

Καταργούνται 12 κατηγορίες ειδικών μισθολογίων του Δημοσίου

Καταργούνται 12 κατηγορίες ειδικών μισθολογίων του Δημοσίου

Έτοιμη να καταθέσει τις τελικές της προτάσεις στους θεσμούς σχετικά με τις αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου εμφανίζεται η κυβέρνηση καθώς οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν επεξεργαστεί το τελικό σχέδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, αύριο Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί κυβερνητική σύσκεψη για το θέμα κατά την οποία θα «κλειδώσουν» οι νέες ρυθμίσεις με σημαντικότερη την μείωση των 20 ειδικών μισθολογίων σε οκτώ. Βάσει των αλλαγών που θα γίνουν προβλέπεται μείωση από 3% έως 5% σε 188.000 υπαλλήλων του Δημοσίου.

Στην κατηγορία των ειδικών μισθολογίων εντάσσονται οι δικαστικοί λειτουργοί, το προσωπικό του νομικού συμβουλίου του κράτους, οι ιατροδικαστές, τα μέλη ΔΕΠ, οι καθηγητές ΤΕΙ, οι ερευνητές, οι ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες, το προσωπικό ΚΕΠΕ οι καθηγητές της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, το Προσωπικό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, οι γιατροί του ΕΣΥ, οι διπλωματικοί υπάλληλοι, οι αρχιερείς, οι μουσικοί και οι ένστολοι στην Ελληνική Αστυνομία στο Λιμενικό σώμα και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Οι βασικές αλλαγές που προβλέπει το τελικό σχέδιο:

Τα 20 ειδικά μισθολόγια θα γίνουν 8 με «ομογενοποιήσεις» στους βασικούς επαγγελματικούς κλάδους. Αναμένεται να ενοποιηθούν τα ξεχωριστά μισθολόγια που ισχύουν για καθηγητές ΑΕΙ, καθηγητές ΤΕΙ, ειδικούς επιστήμονες, ερευνητές ΚΕΠΕ κτλ που αφορούν περίπου 8 ειδικά μισθολόγια που θα ενσωματωθούν σε ένα ή δύο.

Η ενσωμάτωση των ειδικών επιδομάτων στον βασικό μισθό και η διατήρηση των τεσσάρων επιδομάτων στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Παράλληλα συζητείται η κατάργηση του χρονοεπιδόματος, η οποία θα οδηγήσει στη δημιουργία 16 μισθολογικών κλιμακίων. Διαφορετική πρόβλεψη θα υπάρχει για τα μισθολόγια των ένστολων και των δικαστικών λειτουργών. Στο πρώτο μισθολογικό κλιμάκιο θα παραμένουν οι υπάλληλοι για ένα έτος, ενώ στη συνέχεια θα εξελίσσονται μισθολογικά κάθε δύο χρόνια. Με την ενσωμάτωση των επιδομάτων στον βασικό μισθό θα υπάρξει μία απώλεια αποδοχών 3-5% λόγω αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών αλλά θα αυξηθούν οι βασικές αποδοχές πάνω στις οποίες υπολογίζεται η σύνταξη.

Με την καταβολή υψηλών επιδομάτων στόχος είναι να αμείβονται καλύτερα οι διευθυντές και οι τμηματάρχες και να ανοίξει η ψαλίδα των κλιμακίων

Θα υπάρξει επανυπολογισμός μισθών αλλά για τους παλιούς δεν θα υπάρξουν δραστικές αλλαγές.

Η οικονομική στήριξη συγκεκριμένων κλάδων που τα χρόνια του μνημονίου είχαν μεγάλες απώλειες. Στην κατηγορία αυτή είναι μεταξύ άλλων γιατροί και πανεπιστημιακοί.

Το πακέτο πρέπει να είναι δημοσιονομικά ουδέτερο, δηλ. να μην απαιτούνται νέα κονδύλια που θα δημιουργήσουν «μαύρη τρύπα» σε μια κρίσιμη στιγμή.