ΕΛΛΑΔΑ

Women Economic Forum 2024: Ολοκληρώθηκε το πρώτο συνέδριο για τη γυναικεία ηγεσία στην Ελλάδα

Women Economic Forum 2024: Ολοκληρώθηκε το πρώτο συνέδριο για τη γυναικεία ηγεσία στην Ελλάδα

Μέσα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κοινωνικό περιβάλλον, απειλούμενο από την κλιματική κρίση, τη φτώχεια και τον πόλεμο, η ανάγκη για καινοτομία και βιώσιμη ανάπτυξη παρουσιάζεται πιο αναγκαία από ποτέ

Σε μία παγκόσμια προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο, η ισότητα των φύλων και η παρουσία των γυναικών entrepreneurs στον κόσμο των επιχειρήσεων, κατέχουν κρίσιμο ρόλο, αποδεικνύοντας πως το «κλειδί» για μία υγιή και αειφόρο ανάπτυξη βρίσκεται στη γυναικεία δύναμη και ηγεσία.

Αυτό είναι και το μήνυμα του πρώτου Women Economic Forum 2024, το οποίο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, στις 22 και 23 Οκτωβρίου, στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα. Με κεντρικό θέμα «Women Leading Economic Growth and Sustainable Development», το Forum διοργάνωσε η Ελληνο-Ινδική Επιχειρηματική και Πολιτιστική Οργάνωση Γυναικών, WICCI GR, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και με την υποστήριξη οργανισμών όπως το Women Health First και η Ένωση Ελληνίδων στον Πολιτισμό και Τουρισμό.

Στο διήμερο του συνεδρίου βρέθηκαν 435 συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων, φυσικά, και το CNN Greece, παρακολουθώντας δια ζώσης τις ομιλίες διεθνών ηγετικών προσωπικοτήτων από τους χώρους της πολιτικής, των επιχειρήσεων και της ακαδημαϊκής κοινότητας, τόσο της Ελλάδας, όσο και του εξωτερικού. Μάλιστα, για όσους δεν μπορούσαν να παρευρεθούν στο Forum, υπήρχε και η δυνατότητα live streaming.

«Οι γυναίκες είναι οι CEO του σπιτιού»

Την έναρξη του συνεδρίου και κατ’ επέκταση, της πρώτης ημέρας του διημέρου, σηματοδότησε η ομιλία της Επίτιμης Προέδρου του WICCI GR, Αικατερίνης Σοφιανού, ενώ χαιρέτησαν, με τη σειρά τους κυβερνητικοί εκπρόσωποι, όπως η Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ζωή Ράπτη, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη καθώς και η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη. Στο σύνολό του, το Forum συντόνισε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Γιάννης Μούσιος.

Το πρώτο panel, με θέμα τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και τις πρωτοβουλίες για βιώσιμη ανάπτυξη, συντόνισε η δημοσιογράφος, Μαρία Νικόλτσιου, δίνοντας τον λόγο στις ομιλήτριες και συζητώντας πάνω στα θέματα της ισότητας των φύλων εντός των επιχειρήσεων. Στην ερώτηση, μάλιστα, «Γιατί οι γυναίκες είναι καλές στο να διοικούν;» η Ειρήνη Νοτιά, Ιδρύτρια του Project Connect, εξήγησε πως η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός ότι, από πάντα, ήταν οι CEOs των σπιτιών τους. Από την άλλη, η Lori McNeil, International Media, Marketing and Branding Expert, είπε τη δική της ιστορία, αποδεικνύοντας πως μία γυναίκα μπορεί να κάνει τα πάντα, αρκεί να έχει πάθος, μαζί, φυσικά, με τη βοήθεια ενός θεσμικού πλαισίου.

Το empowerment βρίσκεται στην παιδεία και την εκπαίδευση

Το δεύτερο panel συζητήσεων, υπό τον συντονισμό της δημοσιογράφου, Ζέφης Δημαδάμα, πραγματεύτηκε τον ρόλο της εκπαίδευσης στην προετοιμασία των γυναικών για την ανάληψη ηγετικών ρόλων. Σύμφωνα με όλα όσα ειπώθηκαν, χρειάζεται να «ανθίσει» η δημιουργικότητα, για να δοθεί στις γυναίκες το έναυσμα να αναλάβουν ηγετικές θέσεις. Τρανό παράδειγμα αποτέλεσαν όσα είπε η Χριστιάνα Πειρασμάκη, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ECOCITY, αποδεικνύοντας πως εκπαιδευτικές δράσεις σε μαθητές και πολίτες, έξω από το συμβατικό εκπαιδευτικό σύστημα, όπως αυτές του ECOCITY, μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Στο τρίτο μέρος των συζητήσεων και με τη δημοσιογράφο, Βίκυ Καρατζαφέρη να συντονίζει, οι ομιλήτριες έκαναν λόγο για την υγεία και την κοινωνική φροντίδα, με πρώτη συμβολή της Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και καθηγήτριας στην Ιατρική Σχολή του ΠΙ, Άννα Μπατιστάτου. Μιλώντας για τον πρωτοπόρο ρόλο των γυναικών στον τομέα της ιατρικής, ακολούθησαν οι εισηγήσεις των υπόλοιπων ομιλητριών, αναφορικά με φραγμούς βασισμένους στο φύλο, αλλά και σχετικά με την ανάγκη για ενίσχυση των γυναικείων θέσεων στην ιατρική.

Το θέμα με το οποίο «έκλεισε» η πρώτη μέρα του συνεδρίου ήταν η Πράσινη Ναυτιλία και ο Ενεργειακός και Τεχνολογικός Μετασχηματισμός, υπό τον συντονισμό της Τώνιας Μοροπούλου. Οι ομιλήτριες πραγματεύτηκαν την ανάγκη αλλαγής των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων των πλοίων. Κοινός παράγοντας όλων; Η σημασία του ρόλου των Ελλήνων εφοπλιστών παγκοσμίως και οι γυναίκες «εκπρόσωποί» τους.

Η αειφόρος ανάπτυξη είναι γένους θηλυκό

Με τη δεύτερη ημέρα να ξεκινάει με το θέμα της Πολιτιστικής κληρονομιάς και τον Εναλλακτικό Τουρισμό με σκοπό την αειφόρο ανάπτυξη, ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Δερηζιώτη συντόνισε το panel, με κεντρική εισηγήτρια την Υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη. Μετά την παρουσίαση του σχεδιασμό του υπουργείου τουρισμού, για τον εναλλακτικό και αειφόρο τουρισμό, οι υπόλοιπες ομιλίες έλαβαν σειρά, δίνοντας έμφαση στον υπερτουρισμό και στην ανάγκη για αναμόρφωση του τουριστικού μοντέλου. Στόχος; Η αειφόρος ανάπτυξη, μέσω της «προστασίας» κάθε περιοχής.

Προχωρώντας στο επόμενο panel, με θέμα την Καινοτομία στην Πράσινη και Ψηφιακή μετάβαση, η Διπλωματική Ανταποκρίτρια, Αλεξία Τασούλη, ανέλαβε τον συντονισμό. Με κεντρική ομιλήτρια την Φοίβη Κουνδούρη, καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, μίλησε για τους στόχους του ΟΗΕ για την αειφόρο ανάπτυξη, προβάλλοντας την περιβαλλοντική και οικονομική τους διάσταση. Η συζήτηση κινήθηκε μεταξύ της ανάγκης να επιτευχθεί ένα μοντέλο κυκλικής οικονομίας, μέσω της προηγμένης τεχνολογίας, αλλά και της ανάγκης να περιοριστούν τα πρότυπα της ανδροκρατούμενης κοινωνίας, ακόμα και σε σύγχρονα εργαλεία όπως το chat GPT.

Το panel που έδωσε το «κλείσιμο» στο συνέδριο, είχε ως θέμα τη γυναίκα στην κοινωνία. Πιο αναλυτικά, υπό τον συντονισμό της δημοσιογράφου, Κατερίνα Μπατζάκη, και κεντρική ομιλήτρια την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, τονίστηκαν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στο να ισορροπήσουν την καριέρα με την οικογένεια και να διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά και τους φοιτητές, κυρίως για θεσμικούς λόγους. Παράλληλα, η Βίκυ Μπαφατάκη, Ερευνήτρια στο ΕΚΠΑ, μέσω κινηματογραφικών σκηνών έδειξε την προσπάθεια των γυναικών να διεκδικήσουν τον ρόλο και τον χώρο τους.

Με το τέλος των ομιλιών, η Τώνια Μοροπούλου προχώρησε στην παρουσίαση των συμπερασμάτων του Forum, καταλήγοντας σε μία κοινή παραδοχή: Οι γυναίκες είναι ικανές να φέρουν την αειφόρο ανάπτυξη στην οικονομία και την κοινωνία εν γένει. Γιατί; Διότι μπορούν να προσαρμόζονται με ιδιαίτερη ευκολία σε μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα και σε συνθήκες ρίσκου, ενώ παράλληλα, πρωτοπορούν σε τομείς υψηλής αλλά και χαμηλής τεχνολογίας. Άλλωστε, η γυναικεία ενσυναίσθηση είναι ένα βασικό «εργαλείο», το οποίο κρατάει τα «κλειδιά» για ένα πιο αισιόδοξο μέλλον.