ΕΛΛΑΔΑ

Τσιάρας: Κανονικά οι πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στους δικαιούχους παραγωγούς

PANAGOPOULOS / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Κανονικά θα γίνουν οι πληρωμές του Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) προς τους δικαιούχους παραγωγούς, ενημέρωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, διαβεβαιώνοντας ότι αποκαταστάθηκε το σφάλμα, που είχε γίνει από τον Οργανισμό.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα που δημιουργήθηκε και χιλιάδες αγρότες καλούνται να επιστρέψουν χρήματα για τις λάθος πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο αρμόδιος υπουργός εξήγησε ότι πρόκειται για λάθος υπολογισμό του Οργανισμού, το οποίο οφείλεται στην έλλειψη τεχνικού συμβούλου την συγκεκριμένη περίοδο και ειδικότερα ενημέρωσε ότι το σφάλμα στις πληρωμές προέκυψε από την λανθασμένη χρήση της γραμμής δικαιωμάτων του 2021, αντί της ορθής του έτους 2022.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σταλούν λανθασμένα στοιχεία σε 197.034 δικαιούχους με το ποσό να φτάνει σε 52.382.946,81 ευρώ. Ο μεγαλύτερος αριθμός των οφειλετών πάντως οφείλουν ποσά από 1 ευρώ έως 500 ευρώ και συγκεκριμένα: Από 1-250 ευρώ οφείλουν 139.589 αγρότες, δηλαδή το 70,85% των οφειλετών και από 251-500 ευρώ οφείλουν 29.906 αγρότες, δηλαδή το 15,18% των οφειλετών.

Τέλος ο κ. Τσιάρας ενημέρωσε ότι υπάρχει ήδη η διαπίστωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι έχουν καταβληθεί αυτά τα λεφτά αχρεωστήτως» και εξήγησε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να τα εγγράψουμε μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα για την ανάκτηση της αξιοπιστίας του οργανισμού» και υπογράμμισε κατηγορηματικά «το σημαντικό είναι πως δεν τίθενται σε κανέναν κίνδυνο οι ενισχύσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης