ΕΛΛΑΔΑ

Πώς δρούσε το κύκλωμα των εκβιαστών εφοριακών - Οι «εξυπηρετήσεις», οι εκβιασμοί και ο λογιστής

Πώς δρούσε το κύκλωμα των εκβιαστών εφοριακών - Οι «εξυπηρετήσεις», οι εκβιασμοί και ο λογιστής
Pixabay

Ενώπιον του εισαγγελέα θα οδηγηθούν σήμερα τέσσερεις εφοριακοί και ένας λογιστής, οι οποίοι συνελήφθησαν στο πλαίσιο επιχείρησης για την εξάρθρωση κυκλώματος διαφθοράς, που πραγματοποίησε στην Κέρκυρα η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων.

Η επιχείρηση των Αδιάφθορων της Ελληνικής Αστυνομίας με την συνεργασία της ΑΑΔΕ είναι σε εξέλιξη, ενώ σαρωτικές έρευνες γίνονται σε σπίτια και γραφεία στο νησί.

Στο κύκλωμα συμμετείχαν υπάλληλοι της ΔΟΥ και λογιστής ή λογιστές. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν συλληφθεί τέσσερεις εφοριακοί, ο υποδιευθυντής της ΔΟΥ δύο ελεγκτές και ένας υπάλληλος και ένας λογιστής, οι οποίοι σήμερα θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Η επιχείρηση στήθηκε υπό άκρα μυστικότητα μετά από καταγγελίες θυμάτων του κυκλώματος. Πληροφορίες κάνουν λόγο για πολυσέλιδη δικογραφία για τον τρόπο δράσης του κυκλώματος, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και διαλόγους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ύποπτοι έπαιρναν πολλά μέτρα αντιπαρακολούθησης και στις επικοινωνίες τους χρησιμοποιούσαν κώδικες.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση φέρονται να εκβίαζαν επιχειρηματίες, οι οποίοι είχαν είτε φορολογικά χρέη είτε είχαν να πάρουν επιστροφές από την Εφορία. Ζητούσαν χρήματα για «εξυπηρετήσεις» και σε άλλες να απαιτούσαν χρήματα από φορολογουμένους προκειμένου να κάνουν τα στραβά μάτια και να μην προβούν σε έλεγχο.

Κομβικό ρόλο έπαιζε ένας λογιστής, ο όποιος παρείχε στοιχεία στους επίορκους εφοριακούς.

Στη συνέχεια, αυτοί αναλάμβαναν δράση και αποσπούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά, προκειμένου τα θύματα να λάβουν νωρίτερα την επιστροφή φόρου που δικαιούνταν, ή ακόμη και για να αποφύγουν ελέγχους.

Κ. Χατζηδάκης: Δεν συμβιβαζόμαστε με τη διαφθορά

«Δεν συμβιβαζόμαστε με τη διαφθορά!», δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σχολιάζοντας την υπόθεση της Κέρκυρας.

Ο υπουργός τόνισε ότι «όπως φάνηκε και στη γνωστή, δυσάρεστη υπόθεση της Χαλκίδας πριν από μερικούς μήνες το Υπουργείο Οικονομικών δεν πρόκειται να χαριστεί σε οποία φαινόμενα διαφθοράς στις υπηρεσίες που εποπτεύει. Η ΑΑΔΕ αντέδρασε πολύ γρήγορα τότε, αντέδρασε αποφασιστικά και τώρα, στην Κέρκυρα.

Ας το καταλάβουν όλοι: οι φορολογούμενοι έχουν την απαίτηση από εμάς να είμαστε δίκαιοι και αποτελεσματικοί. Ακόμα όμως περισσότερο δεν ανέχονται φαινόμενα διαφθοράς. Κάνουμε κάθε μέρα ότι μπορούμε για να ανταποκριθούμε σε αυτήν την εύλογη απαίτηση τους. Δεν συμβιβαζόμαστε με τη διαφθορά!».

Από την πλευρά του ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, ανέφερε:

«Το έχουμε πει και το εννοούμε: δεν έχουμε την παραμικρή ανοχή σε κανένα φαινόμενο διαφθοράς. Επί της αρχής, αλλά και στην πράξη. Γι΄ αυτό και μόλις υπέπεσαν στην αντίληψη μας πληροφορίες για τη δράση κυκλώματος διαφθοράς, ζητήσαμε αμέσως τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, ώστε να γίνει ενδελεχής έρευνα και η υπόθεση να πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης. Να γνωρίζουν όλοι ότι αυτός θα συνεχίσει να είναι ο μόνος δρόμος κάθε φορά που εντοπίζουμε ενδείξεις διαφθοράς. Ουδείς είναι υπεράνω του όρκου που έχει δώσει να υπηρετεί το νόμο και το δημόσιο συμφέρον».