ΕΛΛΑΔΑ

Νέες αναζωπυρώσεις στην πυρκαγιά της Κορινθίας - Δύο τα μέτωπα προς Αχαΐα και Καρυά

Απο την επιχειρηση κατάσβεσης της πυρκαγιας στην Κορινθία

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Νέα μεγάλη αναζωπύρωση ξέσπασε στην πυρκαγιά στην Κορινθία, έξω από το χωριό Σοφιανά, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν «μάχη» με τις φλόγες από αέρος, καθώς η πύρινη λαίλαπα που στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους, καίει σε δύσβατο έδαφος. 

Με 50.000 στρέμματα να έχουν γίνει ήδη «στάχτη» οι πυροσβεστικές δυνάμεις καλούνται να αντιμετωπίσουν πολλές και διάσπαρτες εστίες στην περιοχή της Ευρωστίνας.

Οι προσπάθειες κατάσβεσης επικεντρώνονται στο να μην περάσει η φωτιά στην Αχαΐα, ενώ παράλληλα προσπαθούν να ανακόψουν την ορμή του μετώπου και στα ανατολικά προς Ξανθοχώρι και Λουτρό Κορινθίας.

Στο πύρινο μέτωπο επιχειρούν 452 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 142 οχήματα, εθελοντές και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και δυνάμεις της δασικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Από αέρος επιχειρούν 14 ελικόπτερα, δύο εκ των οποίων συντονιστικά, και 8 αεροσκάφη.

Δύσκολο καθιστούν το έργο της κατάσβεσης και οι σφοδροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, με τις αναζωπυρώσεις το τρίτο 24ωρο που καίει η πυρκαγιά να είναι πλέον συνεχείς.

Ασταμάτητα τα μηνύματα του 112

Νωρίτερα, δόθηκε εντολή εκκένωσης όσων βρίσκονται στις περιοχές Λαγκαδαίικα, Σπαρτιναίικα, Πελλήνη και Άνω Καλλιθέα να απομακρυνθούν προς Σοφιανά και Ρέθι.

Άνοιξε η εθνική Κορίνθου-Πατρών

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν αρκετές εστίες μεγάλης εκτάσεως και συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Για το λόγο αυτό είχε διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Πατρών, από το ύψος της Λυκοποριάς ως το Δερβένι. Ωστόσο λίγο μετά τις 8:00 το πρωί της Δευτέρας (1/10) αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων.


Πλέον, η κίνηση όλων των οχημάτων γίνεται κανονικά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

«Κρίσιμη η κατάσταση, απαιτεί ψυχραιμία»

Την ίδια ώρα, σε ενημέρωση του ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και απαιτείται προσεκτικός έλεγχος της έκτασης, επισημαίνοντας πως η περίοδος των πυρκαγιών δεν αναμενόταν.

Σημείωσε ότι πρόκειται για μια ακόμη δύσκολη πυρκαγιά, με την αρχική επέμβαση των επίγειων δυνάμεων να εμποδίζεται λόγω δύσβατων σημείων. Χρειάστηκε η χρήση μηχανημάτων για να ανοίξουν δρόμοι ώστε να περάσουν τα πυροσβεστικά οχήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης