ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας για τη φωτιά στην Κορινθία: Η κατάσταση είναι κρίσιμη, απαιτεί ψυχραιμία και υπομονή

Κικίλιας για τη φωτιά στην Κορινθία: Η κατάσταση είναι κρίσιμη, απαιτεί ψυχραιμία και υπομονή

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Eurokinissi

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη στο υπουργείο, όπου αναφέρθηκε στη σοβαρή πυρκαγιά στην Κορινθία.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για μια ακόμη δύσκολη πυρκαγιά, με την αρχική επέμβαση των επίγειων δυνάμεων να εμποδίζεται λόγω δύσβατων σημείων. Χρειάστηκε η χρήση μηχανημάτων για να ανοίξουν δρόμοι ώστε να περάσουν τα πυροσβεστικά οχήματα.

Ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε τον αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς την πρώτη ημέρα, καθώς και το ιδιαίτερο μικροκλίμα που δημιούργησε η φωτιά, δυσκολεύοντας την κατάσβεσή της. «Χρειάζεται ψυχραιμία και υπομονή», τόνισε, αναφέροντας ότι επιχειρούν 406 πυροσβέστες και 22 εναέρια μέσα.

Συμπλήρωσε ότι η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και απαιτείται προσεκτικός έλεγχος της έκτασης, επισημαίνοντας πως η περίοδος των πυρκαγιών δεν αναμενόταν. Αναφορικά με τους δύο άνδρες που έχασαν τη ζωή τους, εξέφρασε τη λύπη του για την κουλτούρα ανταπόκρισης στο 112 και προσέφερε τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις περιοχές Σοφιανά, Σπατανέικα, και στο μέτωπο από τα Σοφιανά προς το Ψανοχώρι. «Η κατάσταση είναι σοβαρή και έχει μία κρισιμότητα», υπογράμμισε, τονίζοντας την ανάγκη οι πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

Ο Υπουργός εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των δύο ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στις πυρκαγιές, ενώ τόνισε τη σημασία της ψυχραιμίας σε τέτοιες δύσκολες στιγμές. «Δυστυχώς, η πλειονότητα των πυρκαγιών εμπεριέχει ανθρώπινο παράγοντα», είπε, ενώ ανέφερε πως οι συνθήκες γίνονται πιο πιεστικές, καθώς δεν περίμεναν να αντιμετωπίσουν τόσες πολλές πυρκαγιές στα τέλη Σεπτεμβρίου.