ΕΛΛΑΔΑ

Ο λόγος στους φοιτητές: Να γιατί αξίζει να σπουδάζεις στο Deree!

Ο λόγος στους φοιτητές: Να γιατί αξίζει να σπουδάζεις στο Deree!

Πριν από μερικά χρόνια, τέσσερις νέοι βρέθηκαν στη θέση που βρίσκονται αυτή τη στιγμή χιλιάδες υποψήφιοι φοιτητές: Να φύγω στο εξωτερικό; Τι θέλω να σπουδάσω; Αρκεί απλώς ένα πτυχίο ΑΕΙ; Τότε, αυτοί οι τρεις νέοι διάλεξαν τις σπουδές στο Deree. Σήμερα, έχουν πια αποφοιτήσει και μας μίλησαν γιατί θεωρούν ότι έκαναν τη σωστή επιλογή!

Μας μίλησαν για διεθνές μοντέλο εκπαίδευσης που ακολουθείται στο Deree και ονομάζεται στις ΗΠΑ «transformative», γιατί έχει τη δύναμη να βοηθά τους σπουδαστές να διαμορφώνουν την προσωπικότητά του. Μέσα από τη συζήτηση στην τάξη, τη συμμετοχή σε εξω-ακαδημαϊκές δραστηριότητες, σε ομαδικές εργασίες και φοιτητικούς ομίλους, τη συναναστροφή με συμφοιτητές από 50 χώρες και παρακολούθηση μαθημάτων σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, μέσω εθελοντικών προγραμμάτων και πρακτικής άσκησης σε κορυφαίες εταιρείες, ανακάλυψαν τι θέλουν για τη ζωή τους και καλλιέργησαν αξίες που θα τους βοηθήσουν να τα διεκδικήσουν.

Μέσα από τις εμπειρίες τους και όσα μας είπαν, καταλάβαμε ότι έχουν όλα τα εφόδια για να κάνουν τα σχέδιά τους πραγματικότητα.

Ελένη Πενταφράγκα

PENTAGRAGKA

Για την Ελένη δεν ήταν αρκετές οι σπουδές στη Νομική Αθηνών. Ταυτόχρονα, σπούδασε International Business στο Deree κι έκανε τη θεωρία διεθνών σχέσεων... πράξη, περνώντας ένα εξάμηνο σε πανεπιστήμιο του San Francisco. «Αυτό το ταξίδι πραγματικά άνοιξε το μυαλό μου, με εξέθεσε στην αμερικανική κουλτούρα και με έκανε να συνειδητοποιήσω πράγματα για μένα και για την Ελλάδα που δεν είχα καν σκεφτεί.»

Η Ελένη αποφοίτησε πριν λίγες εβδομάδες και, κοιτάζοντας τις φοιτητικές μέρες που άφησε πίσω, ξεχωρίζει τις «ομαδικές εργασίες και την εμπειρία του να μαθαίνεις να δουλεύεις ομαδικά, τις ώρες στη βιβλιοθήκη την οποία λατρεύω και θα μου λείψει πολύ, τα ερεθίσματα που δέχεσαι συνεχώς ως φοιτητής και σε παρασύρουν σε μια διαρκή δημιουργική ‘παλινδρόμηση’ όπου ψάχνεις να βρεις τον εαυτό σου και τη δική σου μοναδική οπτική.»

Μέσα από την εμπειρία της, έμαθε τι σημαίνει ομαδική δουλειά. «Η συνεργασία μπορεί να γίνεται δύσκολη κάποιες φορές αλλά μαθαίνεις τόσα πολλά στη διαδρομή και, στο τέλος της ημέρας, τίποτα δεν συγκρίνεται με το να μοιράζεσαι την επιτυχία με την ομάδα σου», λέει μιλώντας τόσο για την τάξη αλλά και... για το γήπεδο, καθώς όσο σπούδαζε συμμετείχε και στη γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου του Deree.

Τελικά τι πήρε από τις σπουδές, τις εμπειρίες, τη ζωή στο Deree: «Αυτοπεποίθηση», απαντάει η ίδια, «δηλαδή την αναγκαία πίστη που χρειάζεται να έχεις στον εαυτό σου για να τον βρεις, για να αναζητήσεις και να ασπαστείς τη δική σου προσωπική και μοναδική Αλήθεια. Και τη διαρκή επιθυμία να κάνω ακόμη περισσότερα, ακόμη καλύτερα.»

Εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να της το ευχηθούμε!

Αντώνης Καλογερόπουλος

KALOGEROPOULOS

Ο Αντώνης δεν είναι ο στερεοτυπικός, κολλημένος μπροστά στην οθόνη, προγραμματιστής. Σπουδάζοντας IT στο Deree βρήκε πολλούς... κώδικες επικοινωνίας και αξιοποίησε τη φοιτητική ζωή στο έπακρο: ως πρόεδρος της φοιτητικής κοινότητας IT και ιδρυτής του ομίλου HubIT, δημιούργησε έναν πυρήνα καινοτομίας μέσα στο κολλέγιο! Και η ενασχόληση του επιβραβεύτηκε: «Η καλύτερη στιγμή; Τα τέσσερα βραβεία που πήρα στο Student Awards Ceremony», λέει αναφερόμενος στην ετήσια βράβευση των φοιτητών του Deree, στην οποία αναγνωρίστηκε για τη συμμετοχή του στην ζωή του Deree αλλά και γιατί τελείωσε τη σχολή με βαθμό 3,93/4!

Ποια αξία που διδάχτηκε στο Deree θα τον ακολουθεί; «Η συνεπής επιμονή» απαντά ο ίδιος. Και, όντας συνεπής στη συνεχή ενασχόληση με τον IT κόσμο, ήδη έχει κάνει το επόμενο βήμα: την εταιρεία codeburrow – στην οποία μάλιστα συμμετέχει η συμφοιτήτρια και φίλη του, Nourhan!

Νίκος Πατρώνης

PATRONIS

Πώς συνδυάζεται ο αθλητισμός με τα χρηματοοικονομικά; Ο Νϊκος το ξέρει καλά. Πέρασε τα φοιτητικά του χρόνια ανάμεσα σε μαθήματα και προπονήσεις με την ομάδα ποδοσφαίρου του Deree και, κάπου στην πορεία, μας λέει ότι άλλαξε ο τρόπος σκέψης του. «To Deree με βοήθησε να δω όλες τις ευκαιρίες που μπορεί να ανοίγονται μπροστά μου και να εξερευνήσω διάφορες επιλογές καριέρας που ταιριάζουν στις δικές μου ανάγκες κι επιθυμίες. Μ’ έναν τρόπο, οι σπουδές στο Deree με βοήθησαν να εστιάσω στα ενδιαφέροντά μου και να ανακαλύψω ποιος είμαι.»

Στα λόγια του φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι σπουδές είναι κάτι μεγαλύτερο από ό,τι χωράει σε μία τάξη. «Είναι όλα τα ομαδικά project και η συμμετοχή μου στην ομάδα ποδοσφαίρου που με βοήθησαν να ανοίξω το μυαλό μου. Κι αυτό που θα μου μείνει για πάντα είναι η τελευταία μου χρονιά ως μέλος της ποδοσφαιρικής ομάδας του Deree, που μου χάρισε αξέχαστες στιγμές περηφάνιας και χαράς.»
Αυτή είναι και η συμβουλή του Νϊκου για τους πρωτοετείς: «Να βγείτε έξω, να ανακαλύψετε εξω-ακαδημαϊκές δραστηριότητες, να γίνετε μέλη μιας μεγάλης φοιτητικής κοινότητας.»

Είτε στο Deree, είτε στο δημόσιο πανεπιστήμιο, οι σπουδές έχουν αποκτήσει πια ένα πιο ολοκληρωμένο νόημα, αυτό της πολύπλευρης εκπαίδευσης. Δεν είναι σκοπός η ακαδημαϊκή εμβάθυνση μόνο αλλά και η εσωτερική ενδοσκόπηση, η πολύπλευρη ανάπτυξη, η εξέλιξη του εαυτού ως μέρος του συνόλου της κοινωνίας.
Μόνο έτσι οι φοιτητές μπορούν να γίνουν πραγματικά υπεύθυνοι πολίτες του κόσμου, με άποψη και στόχους, με τα εφόδια για να πραγματοποιήσουν τις ιδέες τους και με τη δυναμική να αποτελέσουν το μελλοντικό κεφάλαιο για τη χώρα.