ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΕΛΛΑΔΑ

Λειψυδρία: Επιδεινώνεται το πρόβλημα - Επείγουσα ανάγκη να ληφθούν μέτρα στην Αττική

Λειψυδρία: Επιδεινώνεται το πρόβλημα - Επείγουσα ανάγκη να ληφθούν μέτρα στην Αττική

Μειωμένη η στάθμη του νερού λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας στην τεχνητή λίμνη του Μόρνου. Στο στιγμιότυπο διακρίνεται κτίσμα του βυθισμένου χωριου Κάλλιο.

Eurokinissi / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Καμπανάκι κινδύνου για λειψυδρία στη χώρα και ειδικά στην Αττική, κρούουν ειδικοί επιστήμονες, την ώρα που οι φωτογραφίες με τη στάθμη του Μόρνου να μειώνεται δραματικά προκαλούν αίσθηση και οι αρμόδιοι ετοιμάζονται για την επόμενη μέρα με τη λήψη προληπτικών μέτρων.

Τα τελευταία δύο χρόνια η στάθμη στο Μόρνο έχει υποχωρήσει πάνω από 35 μέτρα και άλλα 18 περίπου μόλις το τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τους κατοίκους.

Στο χωριό Κάλλιο Φωκίδας οι κάτοικοι κάθε μέρα παρατηρούν τη λίμνη να μειώνεται με γρήγορους ρυθμούς. Παράλληλα, τα θαμμένα μέσα στο νερό κτίσματα του χωριού που εγκατέλειψαν αποκαλύπτονται, μαζί τους και οι μνήμες από το παρελθόν.

Τι λένε οι ειδικοί

Αποκαλυπτική είναι η δήλωση της καθηγήτριας Yδρολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Ελισάβετ Φελώνη ότι «εάν δεν ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την εξοικονόμηση νερού και τη βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων, η Αττική ενδέχεται να αντιμετωπίσει ξανά σοβαρά προβλήματα υδροδότησης, όπως αυτά που παρατηρήθηκαν πριν από τρεις δεκαετίες».

Η ίδια σημειώνει πως «για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μείωσης των υδατικών πόρων στην Ελλάδα, απαιτείται μια ολιστική και μακροπρόθεσμη στρατηγική που θα διασφαλίσει την επάρκεια του νερού για τις επόμενες δεκαετίες. Κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή παίζει η βελτίωση των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης, οι οποίες πρέπει να αναβαθμιστούν άμεσα για να μειωθούν οι διαρροές νερού, που αποτελούν ακόμη σημαντικό πρόβλημα σε πολλές περιοχές».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο η ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας όπως στις αρχές του δεκαετίας του '90 να βρεθεί αντιμέτωπη με προβλήματα με την υδροδότηση η καθηγήτρια εκτίμησε ότι είναι πιθανό αν και δεν ξέρει πότε η κατάσταση θα χτυπήσει κόκκινο.

«Δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί με ακρίβεια πότε θα «χτυπήσει κόκκινο» η λειψυδρία στην Αθήνα, καθώς αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως οι αλλαγές του κλίματος, η διαχείριση των υδατικών πόρων και η κατανάλωση νερού. Ωστόσο, αν οι τρέχουσες τάσεις συνεχιστούν και επαληθευτούν σενάρια που προβλέπουν μείωση των βροχοπτώσεων κατά 20-30%, οι πιθανότητες για σοβαρή λειψυδρία αυξάνονται σημαντικά μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

Αυτό το ενδεχόμενο θα γίνει πιο πιθανό αν δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την εξοικονόμηση και την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων, όπως η αναβάθμιση των υποδομών, η ενίσχυση των συστημάτων ανακύκλωσης νερού και η περαιτέρω αξιοποίησή του για χρήσεις όπως η άρδευση, και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη μείωση της κατανάλωσης», τόνισε.

Σημαντική η εξοικονόμηση νερού

Η ίδια υπογραμμίζει τη σημασία της εξοικονόμησης νερού, τόσο σε οικιακό όσο και σε δημόσιο επίπεδο, είναι επίσης καθοριστικής σημασίας. Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία μας, μαζί με την προώθηση τεχνολογιών εξοικονόμησης, όπως έξυπνα συστήματα άρδευσης και συσκευές χαμηλής κατανάλωσης νερού, θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα.

Επίσης, σημειώνει, ότι η αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών νερού, όπως η αφαλάτωση, ειδικά στα νησιά, και η πιο αποδοτική διαχείριση των υδροφόρων οριζόντων, μπορούν να προσφέρουν σημαντικές λύσεις στο πρόβλημα της λειψυδρίας.

«Ωστόσο, για να εξασφαλιστεί η βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων, πρέπει να αναπτυχθούν και να εφαρμοστούν στρατηγικές που λαμβάνουν υπόψη τις μελλοντικές κλιματικές συνθήκες. Να ληφθεί υπόψη και να ενισχυθεί περισσότερο η έρευνα για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ώστε να γίνει ορθή προσαρμογή των συστημάτων διαχείρισης υδάτων με βάση τις εκτιμήσεις για μείωση των βροχοπτώσεων και αύξηση των θερμοκρασιών, για την προστασία της χώρας από μελλοντικές κρίσεις λειψυδρίας», τονίζει.

Το σχέδιο της ΕΥΔΑΠ για να μην μείνει χωρίς νερό η Αττική

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο ακόμη και μερικής εκτροπής των υδάτων από τα ποτάμια που καταλήγουν στη λίμνη των Κρεμαστών στα σύνορα Ευρυτανίας - Αιτωλοακαρνανίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας από την ΕΥΔΑΠ.

Πρόκειται για ένα μακροπρόθεσμο μέτρο που έχει πέσει στο τραπέζι όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του Δ.Σ της ΕΥΔΑΠ Γιώργος Στεργίου.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η παρατεταμένη ανομβρία των δύο τελευταίων ετών δημιουργεί νέα δεδομένα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τεθεί εν αμφιβόλω η πλήρης υδροδότηση της πρωτεύουσας.

Αναφερόμενος ειδικά στην Αττική είπε ότι «υδροδοτείται σχεδόν αποκλειστικά από το σύστημα Ευήνου - Μόρνου έχοντας ως εφεδρικούς ταμιευτήρες την Υλίκη και τον Μαραθώνα. Ο σχεδιασμός ήταν και παραμένει να υπάρχει μία ισορροπία μεταξύ των εισροών και των εκροών έτσι ώστε η στάθμη τους να παραμένει σε σταθερά επίπεδα. Αυτή, όμως, έχει πλέον διαταραχθεί λόγω των λιγοστών βροχοπτώσεων και καλούμαστε πολιτεία και εταιρεία από κοινού, με μία σειρά ενεργειών να την αποκαταστήσουμε».