ΕΛΛΑΔΑ

Δρόμοι «ποτάμια» και πάνω από 53.000 κεραυνοί - Σε επιφυλακή Πελοπόννησος και Στερεά

Δρόμοι «ποτάμια» και πάνω από 53.000 κεραυνοί - Σε επιφυλακή Πελοπόννησος και Στερεά
INTIME NEWS / ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Μπορεί στην Αττική τα ακραία φαινόμενα της κακοκαιρίας «εξπρές» που πλήττει τη χώρα να έγιναν αισθητά κατά βάση μόνο στα νότια προάστια, όμως, τα προβλήματα από τις σφοδρές βροχοπτώσεις δημιούργησαν «χτύπησαν» κυρίως σε Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη και Μοσχάτο. Οι πιο σημαντικές βροχές και καταιγίδες όμως εκδηλώθηκαν σε Σποράδες, Εύβοια και Πελοπόννησο, όπου ήχησε και το 112. Μάλιστα Πελοπόννησος και Στερεά, παραμένουν σε επιφυλακή και για την Κυριακή. 

Μεγάλα ύψη βροχής, αλλά και έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα (κεραυνοί) σημειώθηκαν στα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας. Ωστόσο, από Δευτέρα επιστρέφει ξανά το... καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το μεγαλύτερο αθροιστικό ύψος υετού, έως τις 18:00 περίπου, καταγράφηκε στην Αλόννησο και ήταν ίσο με 59 χιλιοστά.

Στον σχετικό πίνακα παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως τις 18:00 περίπου του Σαββάτου 31/08.

Στον χάρτη που ακολουθεί σημειώνονται οι ηλεκτρικές εκκενώσεις* που κατέγραψε το όργανο Lightning Imager του δορυφόρου MTG-I1 από την αρχή του εικοσιτετράωρου έως τις 18:30 ώρα Ελλάδας.

Όπως προκύπτει από αυτόν, καταγράφηκαν 53.892 εκκενώσεις, 21.492 εκ των οποίων πάνω από την ξηρά και 32.400 πάνω από τη θάλασσα.

Διακρίνεται η έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα το μεσημέρι και απόγευμα επάνω από την Πελοπόννησο καθώς επίσης και η πρωινή δραστηριότητα στις Σποράδες η οποία συνοδεύτηκε με μεγάλα ύψη υετού.

Σε επιφυλακή Πελοπόννησος και Στερεά

Μάλιστα, μέσα στις επόμενες ώρες αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε Πελοπόννησο και Στερεά, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.

Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε την Πέμπτη (29/8) επικαιροποιήθηκε σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Ειδικότερα, ψυχρές και ασταθείς αέριες μάζες στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα παραμείνουν πάνω από τη χώρα για όλο το Σάββατο, επηρεάζοντας κατά τόπους το μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Παράλληλα, οι ψυχρές και ασταθείς αέριες μάζες θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Πρόσκαιρα τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από πολύ ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια).

Επισημαίνεται ότι η ραγδαιότητα των φαινομένων σε τοπικό επίπεδο θα είναι μεγάλη και την Κυριακή, ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο. Πρόσκαιρα στις Σποράδες, την Εύβοια και τοπικά στη Θεσσαλία (κυρίως στα ανατολικά).

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής και... προβλήματα

Παράλληλα, τον όγκο βροχής που έπεσε στην Αττική ανέλυσε ο Κώστας Λαγουβάρδος. Αναλυτικά αναφέρει: Οι βροχές στην Αττική το Σάββατο: Ο χάρτης που ακολουθεί δίνει το συνολικό ύψος βροχής μέχρι τις 16:40 της Σαββάτου στην Αττική, όπως παράχθηκε από τις μετρήσεις 70 σταθμών του δικτύου meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σημειώθηκαν στα δυτικά και νότια, με το μεγαλύτερο ύψος στα 20 χιλιοστά στην Καλλιθέα (Χαροκόπειο). Οι βροχές συνεχίζονται στη Δυτική Αττική.

«Ποτάμια» οι δρόμοι στην Αττική

Σημαντικά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία στο οδικό δίκτυο της Αθήνας, κυρίως τα δυτικά και νότια της πόλης, μετά τη σφοδρή βροχόπτωση που σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου. Οι οδοί Πέτρου Ράλλη, Πειραιώς, Συγγρού, τούνελ επί της Ποσειδώνος και η Αγίου Γεωργίου γύρω από τη Λαχαναγορά του Ρέντη, γέμισαν με νερό, καθιστώντας δύσκολη την κυκλοφορία τόσο των οχημάτων, όσο και των πεζών, όπως κατέγραψε η κάμερα του Orange Press Agency.

Νωρίτερα, λόγω της συσσώρευσης υδάτων είχε διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων επί της Δαβάκη στην Καλλιθέα, από το ύψος της Χρυσοστόμου Σμύρνης. Μέσα σε 40 λεπτά, ωστόσο, η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε.

Αντίστοιχα, στη Νέα Σμύρνη οι δρόμοι μετατράπηκαν σε «ποτάμια» δυσχεραίνοντας την κυκλοφορία των οχημάτων που βρίσκονταν στην περιοχή.

Μεταξύ των περιοχών της Αττικής που επλήγησαν από την κακοκαιρία ήταν και το Μοσχάτο, λόγω συσσώρευσης υδάτων σε κεντρικούς δρόμους.

Καραμπόλα πέντε αυτοκινήτων στην Κηφισίας

Μια καραμπόλα, στην οποία ενεπλάκησαν πέντε οχήματα, σημειώθηκε επί της λεωφόρου Κηφισίας, στο ύψος της οδού Ολυμπιονικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά το ατύχημα -που έγινε λίγο πριν τις τρεις, στο ρεύμα προς Κηφισιά, κοντά στη συμβολή με την Κατεχάκη- δεν προέκυψε κάποιος τραυματισμός, ωστόσο η Τροχαία προέβη σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και η κίνηση ήταν πολύ αυξημένη στο σημείο.

Ακόμη, το νερό που έπεσε στην περιοχή, προκάλεσε δυσχέρεια των οχημάτων στη λεωφόρο Ποδειδώνος στο ύψος της λεωφόρου Καλαμακίου, στην περιοχή του Αλίμου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά.

Χαλάζι... γίγας σε χωριά της Μεσσηνίας

Εν τω μεταξύ, ισχυρή χαλαζόπτωση έπληξε το απόγευμα του Σαββάτου (31/8), το χωριό Κάτω Αμπελόκηποι της Πύλου. Από το χαλάζι προκλήθηκαν ζημιές σε καλλιέργειες, όπου ειδικά στα ελαιόδεντρα έπεσε ο καρπός, αλλά και σε αυτοκίνητα.

Κάτοικοι της περιοχής χαρακτηρίζουν σπάνιο το φαινόμενο, καθώς όπως αναφέρουν, δεν έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο εδώ και 100 χρόνια, ενώ ποτέ δεν έχουν δει τέτοιο μέγεθος χαλαζιού. Τα έντονα φαινόμενα αφορούν κυρίως στα χωριά Ανδριανή, Άγιος Ανδρέας και Νέα Κορώνη, ενώ έχει σημειωθεί και διακοπή ρεύματος σε κάποιες περιοχές.

Νωρίτερα, προειδοποιητικό μήνυμα για εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων από το μεσημέρι και το απόγευμα του Σαββάτου (31/8) έλαβαν στα κινητά τους τηλέφωνα, κάτοικοι και επισκέπτες της Πελοποννήσου.

Στο μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας, αναφέρεται ότι τις επόμενες ώρες, θα εκδηλωθούν στην Πελοπόννησο βροχές και καταιγίδας, κατά τόπους ισχυρές. Στο ίδιο μήνυμα, καλούνται οι πολίτες να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους κατά την διάρκεια των φαινομένων.

Γιαννόπουλος: Από Δευτέρα... καλοκαίρι

Την Κυριακή σύμφωνα με το μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο, κυρίως στην Πελοπόννησο θα εκδηλώνονται οι καταιγίδες, αλλά από τη Δευτέρα, αν και τα ημερολόγια θα δείχνουν Σεπτέμβρη, το καλοκαίρι θα επιστρέψει ξανά, με άνοδο της θερμοκρασίας, και γενικά ηλιόλουστο καιρό στις περισσότερες περιοχές.

Πιο αναλυτικά την Κυριακή στις Σποράδες, την Εύβοια, καθώς και τα ανατολικά της Θεσσαλίας αρχικά άστατος καιρός με βροχές και σποραδικές καταιγίδες με σταδιακή βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός αρχικά σχεδόν αίθριος, όμως τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες οι νεφώσεις θα αυξηθούν στα ηπειρωτικά και την Κρήτη, και θα σημειωθούν μπόρες η μεμονωμένες καταιγίδες, στα κεντρικά και τα νότια και κυρίως στην Πελοπόννησο.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στο Αιγαίο 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 30 με 33 και στα νησιά τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις ,το μεσημέρι απόγευμα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές μπόρες η μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι βόρειοι 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 21 έως 31 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με πιθανότητα για τοπικές μπόρες το μεσημέρι – απόγευμα στα ορεινά. Οι άνεμοι ασθενείς. Η θερμοκρασία από 19 έως 32 βαθμούς.

Την Δευτέρα γενικά αίθριος καιρός στις περισσότερες περιοχές. Το μεσημέρι απόγευμα σε ορεινές όμως περιοχές στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθούν λίγες μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι ασθενείς στα νότια από δυτικές διευθύνσεις έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και θα φτάσει τοπικά τους 34 με 35 βαθμούς Κελσίου.