ΕΛΛΑΔΑ

Πολίτης προσπαθεί να σώσει ψάρια που σπαρταρούν στη λίμνη Κάρλα

Πολίτης προσπαθεί να σώσει ψάρια που σπαρταρούν στη λίμνη Κάρλα

Σκνίπες και κουνούπια στα στάσιμα νερά των πλημμυρισμένων παρακάρλιων χωραφιών στις 12 Ιουνίου 2024 (ΑΡΧΕΙΟ)

EUROKINISSI

Αποκαρδιωτικές εικόνες είναι οι εικόνες που καταγράφηκαν την Τρίτη (27/08) μετά το κλείσιμο του θυροφράγματος της λίμνης Κάρλας στη Θεσσαλία.

Τα νερά τα οποία από τον Σεπτέμβριο του 2023 έρρεαν κατά εκατομμύρια κυβικά προς τον Παγασητικό, απο χθες σταμάτησαν να ρέουν αλλά άφησαν στη διαδρομή, στο εμφανές σημείο από τη ΒΙΠΕ Βόλου μέχρι την εκβολή του Ξηριά στη Μπουρμπουλήθρα, το αποτύπωμα της οικολογικής καταστροφής.

Αμέτρητα ψάρια, ακόμη και με βάρος μερικών κιλών το καθένα, σπαρταρούσαν αργοπεθαίνοντας καθώς το νερό υποχωρούσε.

XIRIAS_PSARIA_KARLA_XRISTOS-6-1024x507.jpg

Ο κ. Χρήστου ξεχώρισε προσπαθεί να σώσει ψάρια στη λίμνη Κάρλα

myvolos

Σε κάποια σημεία της διαδρομής και εντός του χειμάρρου Ξηριά, όπως η γέφυρα Διμηνίου και νοτιότερα, τα νεκρά ψάρια σε τεράστιες ποσότητες στιβάζονταν από τις τελευταίες ροές δίπλα σε άλλα νεκρά ψάρια και κάποια σπαρταρούσαν σε μικρές λακούβες με νερό.

Στο οδοιπορικό του myvolos στη διαδρομή από τη ΒΙΠΕ μέχρι τη Μπουρπουλήθρα, η εικόνα του κ. Χρήστου ξεχώρισε.

Μέσα στην κοίτη, προσπαθούσε να σώσει ψάρια, όσα μπορούσε, να τα μεταφέρει σε δεξαμενή με γλυκό νερό που διέθεσε σε χώρο του και στη συνέχεια να τα επιστρέψει στον ταμιευτήρα.

Δείτε το βίντεο του myvolos

Με τις χούφτες του γεμάτες νερό προσπαθούσε να κρατήσει στη ζωή ψάρια που κολυμπούσαν ανέμσα στα πόδια του, στα τελευταία μέτρα της ζωής τους καθώς το νερό στέρευε ακόμη και σε λακούβες.

Μόνο που δεν έκλαιγε από το θέαμα του μαζικού θανάτου που έβλεπε μπροστά του.

Ψάρια με μήκος που ξεπερνούσε τα 50 εκατοστά και βάρος έως 5 περίπου κιλά, αναζητούσαν μάταια τη σωτηρία τους.

«Γιατί γίνεται όλο αυτό; Αυτό είναι το τέλος. Δεν μπορούσαν να το διαχειριστούν νωρίτερα όλο αυτό; Αυτή η μαζική θανάτωση εκατομμυρίων ψαριών, δεν αγγίζει κανέναν; Κοιτάξτε εδώ καταστροφή της φύσης. Αλλού προσπαθούν να αναπτύξουν ισορροπημένα την ιχθυοπανίδα και εδώ με αυτό τον βίαιο τρόπο οδηγούνται σε ασφυκτικό θάνατο εκατομμύρια ψάρια. Θλίψη, κρίμα», δήλωσε.