ΕΛΛΑΔΑ

Νέα ανατροπή στο σκηνικό του καιρού: Χωρίς καύσωνα ο Αύγουστος - Τι ισχύει με το φθινόπωρο

Νέα ανατροπή στο σκηνικό του καιρού: Χωρίς καύσωνα ο Αύγουστος - Τι ισχύει με το φθινόπωρο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / INTIME NEWS

Σε νέα αλλαγή του σκηνικού του καιρού φαίνεται πως οδηγούμαστε με τα σενάρια για ένα νέο καύσωνα στο τέλος του Αυγούστου να απομακρύνονται. Έτσι, σύμφωνα με το Meteo24news αναμένεται οριστική αποκλιμάκωση των πολύ υψηλών, για την εποχή, θερμοκρασιών που ταλαιπώρησαν τη χώρα.

Αναλυτικά αναφέρει:

Ευχάριστες οι πληροφορίες που παίρνουμε από τα παγκόσμια μετεωρολογικά μοντέλα καθώς φαίνεται ότι θα έχουμε οριστική αποκλιμάκωση των πολύ υψηλών ,για την εποχή ,θερμοκρασιών που ταλαιπωρούν την χώρα εδώ και αρκετό καιρό .

Όπως φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα (σενάρια 850hPa θερμοκρασίας στα 1500 μέτρα υψόμετρο από την επιφάνεια της θάλασσας) η θερμοκρασία θα πέσει σταδιακά και θα κυμαίνεται σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Μάλιστα την επόμενη εβδομάδα φαίνεται η αστάθεια να επανέρχεται σχεδόν επί καθημερινής βάσης με τα δυτικά και βόρεια να δέχονται κατά περιόδους αξιόλογες βροχοπτώσεις .

Τσατραφύλλιας: Τι δείχνουν τα κλιματικά μοντέλα για το φθινόπωρο

Νωρίτερα, ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας προχώρησε σε μια νέα ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook για τις μακροπρόθεσμες προγνώσεις των κλιματικών μοντέλων. Εξηγεί πως οι τελευταίες ημέρες του Αυγούστου θα κυλήσουν με φυσιολογικές θερμοκρασίες αλλά και οι μήνες Σεπτέμβριος, Οκτώβριος και Νοέμβριος θα είναι περισσότερο ζεστοί από τα φυσιολογικά.

Ακολουθεί η ανάρτηση του Γιώργου Τσατραφύλλια:

«Σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες προγνώσεις των κλιματικών μοντέλων οι τελευταίες ημέρες του Αυγούστου φαίνεται να κυλούν με φυσιολογικές θερμοκρασίες για τις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές και με λίγο περισσότερη ζέστη για τα νησιά μας.
Επίσης θα σημειωθούν περισσότερες βροχές στη δυτική και βόρεια Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τους Φθινοπωρινούς μήνες: Σεπτέμβρη - Οκτώβρη - Νοέμβρη, 8 προγνωστικά κέντρα προβλέπουν ότι η πιθανότητα να είναι περισσότερο ζεστοί από τα φυσιολογικά, είναι πάνω από 60%».

Ζιακοπούλου: Ζέστη και ισχυρός βοριάς τις επόμενες μέρες

Με ζέστη και ενισχυμένους βοριάδες στο Αιγαίο θα κυλήσουν οι επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ Νικολέτα Ζιακοπούλου.

Με αυτό το δεδομένο στα ανατολικά και τα νότια τμήματα της χώρας θα αυξηθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Οι όποιες μπόρες σημειώνονται θα είναι μεμονωμένες και θα περιορίζονται σε ορεινές περιοχές.

Πιο αναλυτικά, την Παρασκευή περιμένουμε ηλιοφάνεια με λίγες μπόρες το μεσημέρι στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι βόρειοι έως 6 μποφόρ στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει τους 36 με 38 βαθμούς, έως 32 μόνο στο νότιο Αιγαίο.

Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι βόρειοι έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 25 έως 37 βαθμούς.

Στην Θεσσαλονίκη θα έχουμε λίγες νεφώσεις το μεσημέρι. Οι άνεμοι βόρειοι έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 22 έως 35 βαθμούς.

Το Σάββατο περιμένουμε ηλιοφάνεια στη χώρα. Οι βοριάδες έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο, η θερμοκρασία έως 38 βαθμούς.