ΕΛΛΑΔΑ

Πώς αδειοδοτούνται και ελέγχονται τα λούνα παρκ - Τι να προσέχουμε

Πώς αδειοδοτούνται και ελέγχονται τα λούνα παρκ - Τι να προσέχουμε

To λούνα παρκ στη Χαλκιδική όπου σημειώθηκε η τραγωδία με το θάνατο του 19χρονου

INTIME

Με αφορμή τον τραγικό θάνατο του 19χρονου στο λουνα παρκ Χαλκιδικής, πραγματογνώμοντας εξηγεί τη διαδικασία αδειοδότησης και ελέγχου των συγκεκριμένων επιχειρήσεων ενώ δίνει συμβουλές για το τι πρέπει να προσέχουν οι επισκέπτες.

«Υπάρχουν δύο διαδικασίες, μία βάσει της υπουργικής απόφασης 50116/2020 και η άλλη με την ΚΥΑ 65006/2022. Στη μία υποβάλλονται τα έγγραφα στον οικείο δήμο ο οποίος εκδίδει την άδεια, στη δεύτερη υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο notifybusiness.gov.gr και αυτός που κάνει την αίτηση βεβαιώνει ότι έχει όλα τα σχετικά έγγραφα», εξηγεί μιλώντας στην ΕΡΤ ο πραγματογνώμονας Χρήστος Γκλαβόπουλος.

«Αυτό που είναι παράδοξο είναι ότι αν σε 10 μέρες δεν ελεγχθεί από τον οικείο δήμο, είτε με τη μία διαδικασία, είτε με την άλλη τότε νοείται ότι έχει εκδοθεί η άδεια και λειτουργεί κανονικά το λούνα παρκ. Αυτό ισχύει για λούνα παρκ που είναι εγκατεστημένα σε ιδιωτικούς χώρους και όχι σε αυτά που έχουν εγκατασταθεί μετά από προκηρύξεις από δήμους. Κάθε λούνα παρκ πρέπει να διαθέτει βιβλίο περιοδικής επιθεώρησης και συντήρησης», όπως ανέφερε και στάθηκε και στο πως γίνεται ο έλεγχος στα παιχνίδια.

Παράλληλα πρόσθεσε μεταξύ άλλων:

«Σε κάθε μηχάνημα θα πρέπει να υπάρχουν οδηγίες, περιορισμοί ως προς τη χρήση το serial number. Αν επισκεφτούμε ένα λούνα παρκ και δούμε ότι κάτι από αυτά λείπει, να σκεφτούμε ότι κάτι δεν πάει καλά. Ζητούμε σαν πολίτες να επιδειχθεί η έγκριση λειτουργίας του».