ΕΛΛΑΔΑ

Χαλκιδική: Η αυτοψία στο λούνα παρκ, το έγγραφο με τις παραλήψεις και ο δήθεν τεχνικός έλεγχος

To λούνα παρκ, όπου συνέβη το τραγικό γεγονός.

INTIME NEWS

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία της απόδοσης ευθυνών για την τραγωδία στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής, με την αυτοψία στον τόπο του δυστυχήματος στο Πευκοχώρι να κρατάει για αρκετές ώρες από το πρωί της Τετάρτης (21/8). Ο πραγματογνώμονας που ορίστηκε από την Αστυνομία βρέθηκε εξέτασε σπιθαμή προς σπιθαμή το συγκεκριμένο μηχάνημα στο πλαίσιο διερεύνησης των συνθηκών του δυστυχήματος.

Τον πραγματογνώμονα συνόδευαν άνδρες της αστυνομίας, αλλά και εκπρόσωποι της επιχείρησης, ενώ έγιναν έλεγχοι και στα υπόλοιπα μηχανήματα για το κατά πόσο πληρούν τις προϋποθέσεις ή εάν είναι το ίδιο επικίνδυνα.

Ο πραγματογνώμονας τοποθέτησε σακιά με άμμο στις καρέκλες του μοιραίου παιχνιδιού, προσομοιώνοντας το βάρος των επιβατών. Στη συνέχεια το μηχάνημα τέθηκε σε λειτουργία, προκειμένου να γίνει η αυτοψία σε σχεδόν κανονικές συνθήκες. Ο μηχανολόγος - μηχανικός συγκέντρωσε όλα τα απαραίτητα στοιχεία και μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να παραδώσει την έκθεσή του, η οποία θα συμπληρώσει τη δικογραφία.

«Προχωρήσαμε στους απαραίτητους ελέγχους για να διαπιστώσουμε τα επιμέρους στοιχεία, κάναμε αυτή τη δοκιμαστική λειτουργία για να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα και να συμπληρωθεί η έκθεση», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Λάμπρος Γκλαβόπουλος στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πραγματογνώμονας έχει ήδη στα χέρια του τα στοιχεία που απαντούν στο τι ακριβώς συνέβη και έχασε τη ζωή του ο 19χρονος Γιάννης.

Μαρτυρία: «Έσπαγε πλάκα ο χειριστής»

Στη συνέχεια, ο κ. Πετρίδης, αναφέρθηκε και σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη μαρτυρία ενός
18χρονου, ο οποίος φέρεται να δίνει μία κρίσιμη εκδοχή γύρω από τη χρήση των παιχνιδιών του λούνα παρκ.

Σύμφωνα με όσα έχει καταθέσει ο νεαρός, ο χειριστής... τερμάτιζε τις δυνατότητες των παιχνιδιών, κάνοντας «πλάκα» σε όσους ανέβαιναν στα παιχνίδια, ενώ δεν σταματούσε αυτή τη συμπεριφορά, ακόμη και μετά από παρατηρήσεις που είχε δεχτεί.

Ο 18χρονος μάλιστα σύμφωνα με την ΕΡΤ εργαζόταν στην επιχείρηση και ανέφερε χαρακτηριστικά πως ο συγκεκριμένος χειριστής «έσπαγε πλάκα με τους ανθρώπους που ανέβαιναν στο παιχνίδι, το πήγαινε στο τέρμα, ακούγοντας μέχρι και τις παρατηρήσεις των υπολοίπων εργαζομένων στο λούνα παρκ».

Έγγραφο - ντοκουμέντο της ΕΛΑΣ από τις 9 Ιουλίου

Την ώρα που οι Αρχές αναζητούν τα αίτια που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα, η αστυνομία φαίνεται ότι με έγγραφό της, από τις 9 Ιουλίου είχε ενημερώσει τον δήμο Κασσάνδρας, ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν είχε γνωστοποιήσει τη λειτουργία της.

Το έγγραφο του αστυνομικού τμήματος Κασσανδρείας με ημερομηνία 9 Ιουλίου, προς το δήμο Κασσάνδρας αναφέρει τη λειτουργία καταστήματος άνευ γνωστοποίησης, όπως είναι το θέμα του.

Όπως αναφέρει το έγγραφο ο έλεγχος της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιουλίου και διαπιστώθηκε ότι στερείται σχετικής γνωστοποίησης. Το έγγραφο αυτό έχει επικολληθεί στην επιχείρηση, ως συνοδευτικό με ένα έγγραφο του δήμου Κασσάνδρας.

«Τεχνικός υπέγραψε έκθεση χωρίς έλεγχο»

Αποκαλυπτική για τις συνθήκες λειτουργίας και την ασφάλεια των μηχανημάτων του λούνα παρκ, είναι η μαρτυρία εργαζομένου στην επιχείρηση. Συγκεκριμένα εργαζόμενος καταγγέλλει ότι τεχνικός που κλήθηκε να κάνει έλεγχο στα μηχανήματα, υπέγραψε έκθεση καταλληλότητας χωρίς να βάλει σε λειτουργία τα παιχνίδια του λούνα παρκ.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία που επικαλείται το Open, ο ιδιοκτήτης την Κυριακή στις 19 Αυγούστου, ειδοποίησε τους εργαζόμενους να βρίσκονται στο χώρο την επόμενη μέρα 20 Αυγούστου που σημειώθηκε και η τραγωδία, για να θέσουν σε λειτουργία τα μηχανήματα γιατί θα ερχόταν τεχνικός προκειμένου να συντάξει έκθεση για την κατάσταση των παιχνιδιών.

Τελικά, ο τεχνικός εμφανίστηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, αλλά δεν έδωσε ποτέ εντολή να ξεκινήσουν τα μηχανήματα. Αντίθετα, υπέγραψε κάποια έγγραφα, έκανε μια βόλτα στο χώρο και στη συνέχεια αποχώρησε.

«Είναι ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο»

Η οικογένεια του άτυχου νεαρού ζητά να μετατραπεί η κατηγορία σε κακούργημα για τους υπεύθυνους. Χαρακτηριστική ήταν η αποκάλυψη του δικηγόρου της οικογένειας του θύματος, Νίκου Πετρίδη, ο οποίος μιλώντας το απόγευμα της Τετάρτης (21/8) στην ΕΡΤ, ανέφερε πως: «Έχει ήδη διαπιστωθεί σωρεία παραβάσεων σε πολλά επίπεδα που αποδεικνύουν ότι δεν θα έπρεπε να λειτουργήσει ποτέ η επιχείρηση. Ακόμα και ο τρόπος που λειτουργούσε χωρίς να γίνει ποτέ συντήρηση.

Σε επίπεδο νομικών ευθυνών, ο κ. Πετρίδης σημείωσε πως: «Έχουμε φύγει από το στάδιο της αμέλειας και πάμε σε αυτό της δόλιας συμπεριφοράς. Δεν υπήρχε άγνοια της επικινδυνότητας του μηχανήματος. Ακόμη και κάποιος αδαής θα αντιλαμβανόταν ότι τα μηχανήματα δεν έπρεπε να τεθούν σε λειτουργία. Νομικά μιλάμε για ξεκάθαρα για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης