ΕΛΛΑΔΑ

Τα μοιραία «κενά ασφαλείας» που οδήγησαν στο θάνατο του 19χρονου - Σε κλίμα οδύνης η κηδεία του

Τα μοιραία «κενά ασφαλείας» που οδήγησαν στο θάνατο του 19χρονου - Σε κλίμα οδύνης η κηδεία του

To λούνα παρκ, όπου συνέβη το τραγικό γεγονός.

INTIME NEWS

Αναπάντητα ερωτήματα για την ασφάλεια σε χώρους ψυχαγωγίας, εγείρονται μετά τον τραγικό θάνατο του 19χρονου Γιάννη σε λούνα παρκ στο Πευκοχώρι της Χαλκιδικής, που λειτουργούσε χωρίς άδεια και έλεγχο.

Την ώρα που ακόμη οι ευθύνες για το γεγονός ότι το λούνα παρκ λειτουργούσε επί ένα μήνα χωρίς άδεια δεν έχουν ξεκαθαριστεί, χθες αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους ο ιδιοκτήτης του λούνα παρκ και ο χειριστής του παιχνιδιού.

Η εισαγγελέας ζήτησε να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση, για να διακριβωθούν οι συνθήκες του δυστυχήματος και με την ολοκλήρωση της θα αποφασιστεί η ποινική αξιολόγηση του 58χρονου και του 21χρονου.

louna park

Ο 19χρονος Γιάννης που σκοτώθηκε στο λούνα παρκ.

INTIME NEWS

Σε βάρος του 58χρονου σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία από αμέλεια και σε βάρος του 21χρονου για θανατηφόρα έκθεση.

kideia louna park

To τελευταίο «αντίο» είπαν συγγενείς και φίλοι στον 19χρονο Γιάννη.

INTIME NEWS

«Έχουμε ένα μηχάνημα που είναι σωστά σχεδιασμένο πριν 25-30 χρόνια. Είναι πιστοποιημένο, όμως έχει κάποιες προδιαγραφές ως προς τους ελέγχους και τη συντήρηση. Πρέπει οι έλεγχοι να είναι με τη λογική των αεροπορικών ελέγχων, όπως ελέγχουμε ένα αεροπλάνο βάσει με τις οδηγίες του κατασκευαστή, που είναι σαφείς. Είναι υποχρέωση του ιδιοκτήτη κάθε χρόνο να κάνει τους ελέγχους που πρέπει», σημείωσε χαρακτηριστικά, ο πραγματογνώμονας Κώστας Λακαφώσης.

Σπαραγμός στην κηδεία του 19χρονου

Το τελευταίο αντίο στον 19χρονο που έχασε την ζωή του σε λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής τα μεσάνυχτα της Δευτέρα είπαν σήμερα συγγενείς και φίλοι.

Η Εξόδιος Ακολουθία τελέστηκε στον Ιερό ναό Αναλήψεως Παπάγου, στη Βέροια και η ταφή θα πραγματοποιηθεί στα Κοιμητήρια του Διαβατού.

Το λούνα παρκ είχε αποκλειστεί από πανηγύρι στην Κοζάνη γιατί δεν είχε πιστοποίηση

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για τον ακαριαίο θάνατο του 19χρονου σε λούνα παρκ της Χαλκιδικής, την ώρα που παραμένουν τα αναπάντητα ερωτήματα για την τραγωδία.

Ειδικότερα, ο 58χρονος ιδιοκτήτης του μοιραίου λούνα παρκ είχε αποκλειστεί από πλειοδοσία δημοτικού πανηγυριού στην Κοζάνη, επειδή τα μηχανήματα δεν είχαν πιστοποίηση, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου».

Μετά τις δραματικές εξελίξεις, ο δήμος Κασσάνδρας σφράγισε το λούνα παρκ, με τη δήμαρχο Αναστασία Χαλκιά να πετά το «μπαλάκι» των ευθυνών στο υπουργείο Ανάπτυξης, την ώρα που το υπουργείο από την πλευρά του διαμήνυσε πως μοναδική αρμόδια αρχή για την πιστοποίηση του λούνα παρκ είναι η τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο 58χρονος ιδιοκτήτης του λούνα παρκ συνελήφθη, ενώ παραδόθηκε στις Αρχές και ο 21χρονος χειριστής του μοιραίου παιχνιδιού, που είχε εξαφανιστεί τη στιγμή της πτώσης που οδήγησε στον θάνατο του 19χρονου.

Η περίπτωση της Κοζάνης

Διαφορετικά όμως εξελίχθηκαν τα πράγματα στην περίπτωση της Κοζάνης. Στις 29 Ιουλίου 2024 συνεδρίασαν τα μέλη της Επιτροπής Διενέργειας Δημοπρασιών του δήμου Κοζάνης και εξέτασαν τις προτάσεις για συμμετοχή στο πανηγύρι «Νιάμερος», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου έως την Τρίτη 1 Οκτωβρίου λίγο έξω από την πόλη. Συνολικά συμμετείχαν στο διαγωνισμό δύο ενδιαφερόμενοι που ήθελαν να στήσουν λούνα παρκ.

Η μία διαγωνιζόμενη συμμετείχε εξουσιοδοτώντας τον 58χρονο επιχειρηματία του μοιραίου λούνα παρκ που λειτουργούσε στο Πευκοχώρι. Σύμφωνα με τη σχετική ανάρτηση στη «Διαύγεια», η συμμετοχή τους ακυρώθηκε διότι «δεν κατατέθηκαν πιστοποιητικά καταλληλότητας για κανένα ψυχαγωγικό μέσο που δηλώνει ότι θα εγκαταστήσει».

Συνεπώς, ο 58χρονος δεν είχε τα σχετικά έγγραφα για να μπορεί να λειτουργήσει λούνα παρκ. Αξίζει να αναφερθεί ότι και ο δεύτερος διαγωνιζόμενος αποκλείστηκε για τον ίδιο ακριβώς λόγο, με αποτέλεσμα ο δήμος Κοζάνης να προχωρήσει στην επαναπροκήρυξη της προφορικής πλειοδοτικής δημοπρασίας.

Συγκλονίζει ο αδερφός του 19χρονου: «Πετάχτηκε από το κάθισμα»

Νέες, σοκαριστικές πληροφορίες για την τραγωδία που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Πευκοχώρι της Χαλκιδικής, έρχονται στο φως της δημοσιότητας, όταν ένας 19χρονος έχασε τη ζωή του αφότου έσπασε παιχνίδι με περιστρεφόμενες καρέκλες σε λούνα παρκ.

Ο αδερφός του 19χρονου περιέγραψε στην ΕΡΤ τις στιγμές της τραγωδίας. «Ήμασταν σε λούνα παρκ και καθίσαμε σε κάποιες θέσεις. Ο υπεύθυνος μάς άλλαξε θέσεις. Προτού ξεκινήσει το παιχνίδι μάς είπε ότι θα το πάει δυνατά. Στην αρχή χαλαρά και μετά γρήγορα. Νιώθω το κάθισμα να ξεκολλάει, το λέω και στον αδερφό μου. Κάποια στιγμή νιώθω να ξεκολλάει όλη η πλάτη», ανέφερε ο αδερφός του άτυχου νεαρού, συνεχίζοντας πως «σε κλάσματα δευτερόλεπτου βλέπω να είμαι ανάσκελα, τον αδερφό μου να μην είναι δίπλα κι εγώ να κρατιέμαι ασυναίσθητα από το σίδερο».

«Ο αδερφός μου πετάχτηκε από το κάθισμα, δεν πετάχτηκε μακριά, αλλά με φόρα και χτύπησε στο κεφάλι. Εγώ κρατήθηκα. Όλα αυτά έγιναν μπροστά στα μάτια και του άλλου αδερφού μου και της μητέρας μου. Με το που έσπασε το κάθισμα, ο χειριστής εξαφανίστηκε. Άλλοι σταμάτησαν το μηχάνημα. Κατέβηκα και είδα τον αδερφό μου στο έδαφος» περιέγραψε σοκαρισμένος.

Υπενθυμίζεται πως ο 19χρονος, με καταγωγή από τη Βέροια, βρισκόταν στο Πευκοχώρι της Χαλκιδικής με την οικογένειά του για διακοπές.