ΕΛΛΑΔΑ

Υπουργείο Ανάπτυξης για δυστύχημα στο λούνα παρκ: «Την ευθύνη έχει ο Δήμος Κασσάνδρας»

Υπουργείο Ανάπτυξης για δυστύχημα στο λούνα παρκ: «Την ευθύνη έχει ο Δήμος Κασσάνδρας»

To λούνα παρκ στη Χαλκιδική, όπου έχασε τη ζωή του ο 19χρονος

INTIME NEWS

Ανακοίνωση σχετικά με το δυστύχημα σε λούνα-παρκ στη Χαλκιδική, όπου έχασε τη ζωή του ένας 19χρονος, εξέδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, μετά το «μπαλάκι» ευθυνών από την αυτοδιοίκηση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου:

«Σχετικά με τις δηλώσεις της Δημάρχου Κασσάνδρας που αφορούν στο δυστύχημα που έλαβε χώρα την 19/08/2024 σε λούνα–παρκ αναφέρονται τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με το άρθρο 110 του ν. 4442/2016 μοναδική αρμόδια αρχή για την εφαρμογή του νομικού πλαισίου σχετικά με τη χορήγηση των αδειών και τον έλεγχο της τήρησης των απαιτήσεων λειτουργίας των λούνα-παρκ είναι ο Δήμος στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου ασκείται η δραστηριότητα, και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Δήμος Κασσάνδρας.

Η επιβολή της διακοπής λειτουργίας και των προστίμων για παράβαση της σχετικής νομοθεσίας επίσης γίνεται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του οικείου δήμου, στη συγκεκριμένη περίπτωση του Δήμου Κασσάνδρας», καταλήγει η ανακοίνωση.

«Μπαλάκι» ευθυνών από τη δήμαρχο Κασσάνδρας

Από την πλευρά της, ωστόσο, η δήμαρχος Κασσάνδρας μιλώντας νωρίτερα στο Πρώτο Πρόγραμμα, υποστήριξε πως το υπουργείο Ανάπτυξης ελέγχει τις πιστοποιήσεις των παιχνιδιών.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της δημάρχου Κασσάνδρας, Αναστασίας Χαλκιά, τα περιοδεύοντα λούνα παρκ δεν λαμβάνουν άδεια λειτουργίας, αλλά γνωστοποίηση. Το συγκεκριμένο λούνα παρκ έπαιρνε κάθε χρόνο και διερευνάται αν έλαβε και φέτος.

«Πρέπει να έχει πιστοποιημένα και αδειοδοτημένα τα μηχανήματά του από το Υπουργείο Ανάπτυξης και κάνει μία γνωστοποίηση στο notifybusiness» ανέφερε η κα Χαλκιά, επισημαίνοντας ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η γνωστοποίηση αυτή δεν είχε γίνει και ο Δήμος είχε ήδη προβεί στη διαδικασία επιβολής χρηματικού προστίμου.

«Το Υπουργείο Ανάπτυξης ελέγχει τις πιστοποιήσεις. Από εκεί παίρνουν άδειες τα μηχανήματα. Ο Δήμος πού να ξέρει αν το μηχάνημα είναι καλό ή όχι, αν έχει τις προδιαγραφές που πρέπει; Παίρνουν πιστοποιήσεις ISO, Haccp, υπάρχουν κάποιες διαδικασίες. O Δήμος απλά βλέπει αν έχει ανέβει η γνωστοποίηση. Η συγκεκριμένη γνωστοποίηση δεν έχει ανέβει, οπότε ήμασταν σε διαδικασία κυρώσεων χρηματικών. Είναι μια ΚΥΑ του '22, η οποία λέει ακριβώς τι αρμοδιότητες έχει ο εκάστοτε δήμος», κατέληξε.