ΕΛΛΑΔΑ

Μαίνεται επί 27 ημέρες η φωτιά στις Σέρρες - Εντονες αντιδράσεις των κατοίκων: «Μας ξέχασαν»

Μαίνεται επί 27 ημέρες η φωτιά στις Σέρρες - Εντονες αντιδράσεις των κατοίκων: «Μας ξέχασαν»
Πυροσβεστικές δυνάμεις σε κατάσβεση πυρκαγιάς ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

Σχεδόν επί ένα μήνα καίει δύσβατη περιοχή στο όρος Όρβηλος των Σερρών. Η φωτιά πέρασε και στη Βουλγαρία ενώ το μεγάλο πρόβλημα για την αντιμετώπισή της είναι ότι δεν μπορούν να προσεγγίσουν επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής, αφού υπάρχει μη χαρτογραφημένο ναρκοπέδιο και έχουν σημειωθεί εκρήξεις.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών Παναγιώτη Σπυρόπουλο, η φωτιά σιγοκαίει έρπουσα, χωρίς φλόγα και οι πυροσβεστικές δυνάμεις επεμβαίνουν όπου και στο βαθμό που μπορούν.

Όμως, εδώ και τέσσερις ημέρες, άλλες δύο φωτιές έχουν ξεσπάσει μετά από πτώση κεραυνών στην περιοχή των Σερρών: Η πρώτη είναι στο Δαφνούδι του δήμου Εμμανουήλ Παππά και η δεύτερη στο Μενοίκιο Όρος στο 10ο χιλιόμετρο Σερρών – Βροντούς.

Η φωτιά, στην οποία επιχειρούν δασοκομάντος, είναι μεν οριοθετημένη, αλλά όπως μεταδίδει το Thesstoday.gr υπάρχει κίνδυνος να ξεφύγει και σ΄αυτή την περίπτωση απειλεί παρθένο δάσος. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιούνται μηχανήματα της περιφέρειας Κεντιρκής Μακεδονίας, αλλά και του στρατού για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη σε καμία από τις πυρκαγιές δεν έχουν κινδυνεύσει άνθρωποι, κατοικίες ή κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Όμως, η συνεχιζόμενη επί 27 ημέρες φωτιά στον Όρβηλο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους κατοίκους του δήμου Σιντικής, ο οποίος μιλώντας χθες (12/8) στο voria.gr εκτίμησε ότι έχουν καεί 26.000 στρέμματα.

«Μέχρι πριν πέντε ημέρες πετούσαν (σ.σ. εναέρια μέσα), γίνονταν φιλότιμες προσπάθειες, εδώ και πέντε μέρες όμως βλέπουμε ότι ενώ συνεχίζει και καίγεται ο Όρβηλος, δεν γίνεται απολύτως καμία προσπάθεια. Νιώθουμε ότι μας έχουν ξεχάσει, ότι είμαστε αβοήθητοι» έλεγε χαρακτηριστικά, χθες, ο δήμαρχος Σιντικής Γιώργος Τάτσιος.

Ο ίδιος εξηγεί πως τις πρώτες ημέρες της φωτιάς κάηκε το πευκοδάσος πάνω από το Αχλαδοχώρι Σερρών και αυτή τη στιγμή το μέτωπο πλησιάζει στο Άγκιστρο και καίει κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων.

«Το πευκοδάσος στο Αχλαδοχώρι κάηκε, τελείωσε, τεράστια οικολογική καταστροφή και τώρα είναι από την πλευρά του Αγκίστρου όπου έχουμε οξιά. Δεν είναι γρήγορη η μετάδοση της φωτιάς, γιατί η οξιά δεν καίγεται με τον ίδιο τρόπο, ωστόσο είναι φωτιά, η οποία επεκτείνεται. Κι αυτό που περιμένουμε είναι τι; Να βρέξει;» λέει ο κ. Τάτσιος αγανακτισμένος.

«Δεν μπορεί το Άγκιστρο που είναι από τα πιο τουριστικά μέρη στην Ελλάδα να βλέπει μια φωτιά χωρίς να υπάρχει καμία μέριμνα από το κράτος επί πέντε ημέρες. Η εστία είναι γύρω στο 1 χλμ, πριν τέσσερις ημέρες κάπνιζε μόνο και αυτή τη στιγμή έχει ξαναφουντώσει, το μέτωπο είναι μεγάλο και το βλέπουμε να κατεβαίνει» προσθέτει.