ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη πυρκαγιά στην Αττική: Πάνω από 100 οι αναζωπυρώσεις τις τελευταίες ώρες

Μεγάλη πυρκαγιά στην Αττική: Πάνω από 100 οι αναζωπυρώσεις τις τελευταίες ώρες

Το μέτωπο της φωτιάς πάνω από την Πεντέλη

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

Ξεπέρασαν τις 100 οι αναζωπυρώσεις της ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς που ξέσπασε χθες (11/8) στον Βαρνάβα και έκτοτε εξαπλώνεται ραγδαία στη βορειο-ανατολική Αττική χάρη στους ισχυρούς βοριάδες που φυσούν στην περιοχή αλλά και με αρωγό την παρατεταμένη ανομβρία. 

Τα ενεργά μέτωπα είναι σε Νταού Πεντέλης, Παλιά και Νέα Πεντέλη, Μαραθώνα προς Γραμματικό, Διόνυσο και Πάτημα Βριλησσίων ενώ η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε Αφίδνες και Καλέντζι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN η συνολική περίμετρος της πυρκαγιάς στην οποία επιχειρούν 702 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 199 οχήματα αλλά και εκατοντάδες με τη συνδρομή όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας ξεπερνά τα 15 χιλιάδες στρέμματα.

Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 35 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 17 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 3 για το συντονισμό τους.
Σε πολλές περιπτώσεις, τα εναέρια μέσα δεν είναι διακριτά, λόγω της διασποράς τους αλλά και των πυκνών καπνών.

Εξάλλου θα υπάρχουν συνεχείς περιπολίες της ΟΠΚΕ αλλά ακόμα και δυνάμεων των ΜΑΤ στις κατοικιμένες, προκειμένου να προστατέψουν τις περιουσίες των ανθρώπων που έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους και να αποφευχθεί το πλιάτσικο από τους επιτήδειους.