ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Εγκρίθηκε η μεταστέγαση μαθητών από τρία λυόμενα σχολεία - Αντιδρούν οι γονείς

Θεσσαλονίκη: Εγκρίθηκε η μεταστέγαση μαθητών από τρία λυόμενα σχολεία - Αντιδρούν οι γονείς
INTIME NEWS / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, από τη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε διά περιφοράς, η μεταστέγαση μαθητών και μαθητριών που φοιτούν σε τρία λυόμενα σχολεία, τα οποία τοποθετήθηκαν στην πόλη για να καλύψουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες μετά τον ισχυρό σεισμό του 1978.

Ειδικότερα, αποφασίστηκε από το Σώμα, το 48ο Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης να μεταστεγαστεί από το κατάστημα επί των οδών Διογένους Χαρίση και Επιδαύρου 9 σε αίθουσα του 27ου Δημοτικού (Καισαρείας 15).

Επιπλέον, εγκρίθηκε η μεταστέγαση του 1ου Ειδικού Δημοτικού και του 2ου Ειδικού Νηπιαγωγείου από το λυόμενο κτίριο της οδού Καραϊσκάκη 1 στο διδακτήριο στη συμβολή των οδών Κατσιμίδη - Μήλου, καθώς επίκειται η μεταφορά των Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης που στεγάζονται εκεί σε νέο κτίριο.

Τέλος, πέρασε κατά πλειοψηφία και η μεταστέγαση Γυμνασίου και Λυκείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης από το λυόμενο της οδού Εθνικής Αμύνης 8. Το Γυμνάσιο θα μεταφερθεί στο σχολικό συγκρότημα επί της Κασσάνδρου, όπου συστεγάζονται τα 23ο ΓΕΛ, 26ο Γυμνάσιο και 32ο Γυμνάσιο και το Λύκειο θα «μετακομίσει» στον τρίτο όροφο του σχολείου της οδού Ολυμπιάδος, όπου συστεγάζονται το 3ο Γυμνάσιο και 3ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης.

Αντιδρούν στη μεταστέγαση οι γονείς

Τη διεκδίκηση νέων σχολικών κτιρίων και όχι την κατάργηση των λυόμενων κτιρίων με «πάστωμα», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «μαθητών σε σχολεία που τα διαχωριστικά των τάξεων γίνονται με γυψοσανίδες» ζητά με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας.

«Κανείς δεν θέλει να συνεχιστεί το απαράδεκτο καθεστώς των λυόμενων σχολείων, όμως δεν μπορεί να αποτελεί λύση το γκρέμισμα τους, χωρίς να έχει αρχίσει η κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων. Οι υποσχέσεις για δύο κτίρια, που είναι χωρίς αντίκρισμα αφού δεν υπάρχουν ούτε τα χρήματα, ούτε οι μελέτες, δεν μας ικανοποιούν» τονίζει η Ομοσπονδία.

Τίθεται παράλληλα το ερώτημα με ποιον τρόπο θα μπορούν να λειτουργήσουν το 3ο Γυμνάσιο και 3ο Λύκειο με το Διαπολιτισμικό λύκειο ή τα 23ο και 26ο Γυμνάσια και 32ο Λύκειο με το Διαπολιτισμικό γυμνάσιο σε ήδη επιβαρυμένα κτίρια, λόγω του αριθμού των μαθητών, των διαφορετικών ηλικιών και την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Τα μέλη της Ομοσπονδίας καλούν το Δημοτικό Συμβούλιο «να αρνηθεί μία τέτοια διαδικασία που σε κάθε περίπτωση δεν είναι τιμητική, αλλά και μπορεί να αποβεί παράνομη αλλά ταυτόχρονα αντιπαιδαγωγική και επικίνδυνη για τα παιδιά μας». Ταυτόχρονα, ζητούν να απαιτήσει τη δια ζώσης συνεδρίασή του για την σχολική στέγη και να πάρει αποφάσεις για την διεκδίκηση νέων σχολικών κτιρίων.