ΕΛΛΑΔΑ

Meteo: Ο πιο θερμός Ιούλιος σε Βόρεια και Δυτική Ελλάδα από το 2010

Meteo: Ο πιο θερμός Ιούλιος σε Βόρεια και Δυτική Ελλάδα από το 2010
ΑΠΕ/ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Τον πιο θερμό Ιούλιο που έχει καταγραφεί τουλάχιστον από το 2010 χρονικά βίωσαν η Βόρεια και Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο, ξεπερνώντας ακόμη και τους 3,4 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, σύμφωνα με το Meteo/ Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Στα υπόλοιπα γεωγραφικά διαμερίσματα, με εξαίρεση την Κρήτη, καταγράφηκε ως ο 2ος θερμότερος από το 2010 και παραμένει ως θερμότερος ο Ιούλιος του 2023.

Παράλληλα, οι μέσες τιμές του Ιουλίου ήταν σχεδόν 1-2°C πάνω από τον δεύτερο θερμότερο (Ιούλιος 2023) σε Βόρεια και Δυτική Ελλάδα.

Μεγάλες και συνεχόμενες θετικές αποκλίσεις σημειώθηκαν σε όλη την χώρα από τις 7 Ιουλίου έως το τέλος του μήνα, κυρίως σε Βόρεια Ελλάδα, Δυτική Ελλάδα, Ιόνιο και Πελοπόννησο της τάξης των 6-8°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (43.1°C στη Σκάλα Μεσσηνίας στις 18 Ιουλίου 2024).

Μικρές αρνητικές αποκλίσεις σημειώθηκαν μόνο στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη με την παράλληλη επικράτηση του μελτεμιού.

Καταρρίφθηκαν επίσης σημαντικά απόλυτα ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας στον Διδυμότειχο, την Αλεξανδρούπολη, τη Σαμοθράκη, αλλά και πολλές ακόμη περιοχές.

+2 βαθμοί Κελσίου στην Αθήνα, +2,5 στην Θεσσαλονίκη

Στην Αθήνα, η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν +2,0 °C, με 27 από τις 31 ημέρες του μήνα να είναι θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Στη Θεσσαλονίκη, 26 ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, όπου η μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα κυμάνθηκε +2,5 ºC πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Στο 90% των 49 σταθμών οι 26 ημέρες (τουλάχιστον) από τις 31 του μήνα ήταν θερμότερες από τα κανονικά.