ΚΟΣΜΟΣ

Η Κίνα βίωσε τον θερμότερο μήνα που έχει καταγραφεί στην ιστορία της

Η Κίνα βίωσε τον θερμότερο μήνα που έχει καταγραφεί στην ιστορία της

Παιδί προστατεύεται από τον ήλιο καλύπτοντας το κεφάλι του με ζακέτα

AP Photo/Andy Wong

Ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί στην σύγχρονη ιστορία της Κίνας ήταν ο Ιούλιος, με τις μέρες θερμοκρασίες να φτάνουν στους  23,21 βαθμούς Κελσίου.

Οι θερμοκρασίες αυτές ξεπέρασαν το επίπεδο των 23,17 βαθμών του Ιουλίου του 2017, που ήταν ο υψηλότερος μηνιαίος μέσος όρος από τότε που η χώρα άρχισε να καταγράφει ολοκληρωμένα στοιχεία το 1961.

Τον Ιούλιο, όλες οι επαρχίες της Κίνας είχαν μέσες θερμοκρασίες υψηλότερες από τον αντίστοιχο μήνα τα προηγούμενα χρόνια. Οι θερμοκρασίες στις επαρχίες Γκουιτζόου και Γιουνάν ήταν οι υψηλότερες, ενώ ακολούθησαν η Χουνάν, η Τζιανγκσί και η Τζετζιάνγκ, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Να σημειωθεί ότι, ο πλανήτης κατέγραψε τη θερμότερή του ημέρα στις 22 Ιουλίου, με τον παγκόσμιο μέσο όρο της θερμοκρασίας του επιφανειακού αέρα να φθάνει τους 17,15 βαθμούς Κελσίου.

Αυτό που καθιστά ασυνήθιστο το φετινό ρεκόρ ζέστης είναι ότι, σε αντίθεση με το 2023 και το 2016, το φαινόμενο Ελ Νίνιο, που αυξάνει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες λόγω των θερμότερων από το συνηθισμένο νερών στο ανατολικό Ειρηνικό, έχει παρέλθει από τον Απρίλιο αλλά οι θερμοκρασίες δεν έχουν υποχωρήσει.

Η αύξηση της θερμοκρασίας παγκοσμίως έχει καταστήσει τα καιρικά φαινόμενα στην Κίνα πιο έντονα και απρόβλεπτα. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχει καταγράψει κάποιες από τις πιο σφοδρές βροχοπτώσεις στην πρόσφατη ιστορία, που προκάλεσαν πλημμύρες και κατολισθήσεις.