ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Εύβοια: Ενίσχυση των δυνάμεων για την ολονύκτια μάχη - Στις επιχειρήσεις ο Κικίλιας

Τεράστιο το πύρινο μέτωπο στην Εύβοια

eviathema.gr/eurokinissi

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι επίγειες δυνάμεις στην Εύβοια, εκεί όπου από το μεσημέρι της Τετάρτης (31/7) μαίνεται τεράστια πυρκαγιά που ξέσπασε κοντά στο χωριό Αφράτι, το οποίο εκκενώθηκε μαζί με άλλα δύο χωριά στην περιοχή Καμάρι, τα Καλύβια και τον Άγιο Γεώργιο Αρμά, με τους κατοίκους τους να απομακρύνονται προς Χαλκίδα.  

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, αλλά και η παύση των ρίψεων από τα εναέρια μέσα μόλις έπεσε το πρώτο σκοτάδι, δυσχεραίνουν το έργο της πυροσβεστικής με το πιο απαισιόδοξο σενάριο να βάζει και την Ερέτρια στις επικίνδυνες περιοχές.

Στην Εύβοια μετέβη εκ νέου μέσα σε λίγα 24ωρα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ενώ νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί συντονιστική σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία, υπό τον υπουργό, με τη συμμετοχή συναρμόδιων υπουργείων, των ΟΤΑ και εκπροσώπων όλων των σωμάτων ασφαλείας.

Και Μολδαβοί πυροσβέστες στη μάχη με τις φλόγες

Στο μεταξύ, περαιτέρω ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά στην Εύβοια. Συγκεκριμένα στο σημείο έχουν μεταβεί 183 πυροσβέστες (συμπεριλαμβανομένων και Μολδαβών πυροσβεστών που βρίσκονται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος Προεγκατάστασης Ευρωπαίων Πυροσβεστών) με 8 ομάδες δασοκομάντος και 52 οχήματα καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών.

Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 19 εναέρια μέσα (11αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα) εκ των οποίων 2 ελικόπτερα για συντονισμό, τα οποία ωστόσο έπαψαν να επιχειρούν λίγο μετά τις 8 και θα τεθούν εκ νέου σε λειτουργία με το πρώτο φως το πρωί της Πέμπτης.

Όπως έγινε γνωστό από την πυροσβεστική, η φωτιά που ξεκίνησε από τον Πισσώνα κατευθύνεται νοτιοανατολικά του οικισμού Αφράτι. Τοπική αυτοδιοίκηση και Ένοπλες Δυνάμεις συνέδραμαν επίσης με μηχανήματα έργου και υδροφόρες. Δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για την διευκόλυνση της μετακίνησης των κατοίκων. Ο συντονισμός όλων των δυνάμεων πολιτικής προστασίας γίνεται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

«Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή»

Αποκαλυπτική για την κρισιμότητα της κατάστασης είναι η δήλωση της περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανού. «Η κατάσταση εξελίσσεται σε ιδιαίτερα σοβαρή. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο για να αντιμετωπίσουμε τις φλόγες όταν φτάσουν αυτές σε κατοικημένη περιοχή. Όλες οι δυνάμεις συγκεντρώνονται γύρω από το χωριό Αφράτι. Η φωτιά κινείται με ταχύτητα. Ελπίδα μας είναι να αλλάξουν οι άνεμοι», είπε χαρακτηριστικά.

Ήδη έχει δοθεί εντολή εκκένωσης στο χωριό Αφράτι με μηνύματα από το 112 και καλούν τους κατοίκους να κινηθούν προς Βασιλικό.

Οι πολίτες της περιοχής με ό,τι μέσο μπορούν, ιδιαίτερα με τρακτέρ αλλά κι άλλα χωματουργικά μηχανήματα προσπαθούν να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες για να σταματήσουν την επέλαση της φωτιάς.

Στην περιοχή πνέουν άνεμοι 7 μποφόρ ενώ η χαμηλή υγρασία βοηθά στο να δημιουργούνται νέες εστίες.

Τα πυροσβεστικά έχουν δημιουργήσει διπλή ζώνη πριν το χωριό και περιμένουν το μέτωπο ενώ βαριά χωματουργικά μηχανήματα που μεταφέρθηκαν ανοίγουν ζώνες προστασίας για να προλάβουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή υπάρχουν πυκνοί καπνοί και έχει δημιουργηθεί αποπνικτική ατμόσφαιρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης