ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Εύβοια: Περικυκλωμένο από τις φλόγες το Αφράτι - Μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής

Φωτιά στην Εύβοια: Περικυκλωμένο από τις φλόγες το Αφράτι - Μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής
eviathema.gr/eurokinissi

Περικυκλωμένο από ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις είναι το Αφράτι στην Εύβοια, καθώς η φωτιά που ξέσπασε την Τετάρτη (31/7), συνεπικουρούμενη από τους ισχυρούς ανέμους,  κινείται με μεγάλη ταχύτητα, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για το χωριό.   

Αποκαλυπτική για την κρισιμότητα της κατάστασης είναι η δήλωση του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανού.

«Η κατάσταση εξελίσσεται σε ιδιαίτερα σοβαρή. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο για να αντιμετωπίσουμε τις φλόγες όταν φτάσουν αυτές σε κατοικημένη περιοχή. Όλες οι δυνάμεις συγκεντρώνονται γύρω από το χωριό Αφράτι. Η φωτιά κινείται με ταχύτητα. Ελπίδα μας είναι να αλλάξουν οι άνεμοι» είπε χαρακτηριστικά.

Ήδη έχει δοθεί εντολή εκκένωσης στο χωριό Αφράτι με μηνύματα από το 112 και καλούν τους κατοίκους να κινηθούν προς Βασιλικό.

Αυτή τη στιγμή για την κατάσβεση επιχειρούν 145 πυροσβέστες με επτά ομάδες δασοκομμάντο και 43 οχήματα καθώς και 19 αεροσκάφη, 11 αεροσκάφη και οκτώ ελικόπτερα εκ των οποίων τα δύο για συντονισμό.

Οι πολίτες της περιοχής με ό,τι μέσο μπορούν, ιδιαίτερα με τρακτέρ αλλά κι άλλα χωματουργικά μηχανήματα προσπαθούν να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες για να σταματήσουν την επέλαση της φωτιάς.

Στην περιοχή πνέουν άνεμοι 7 μποφόρ ενώ η χαμηλή υγρασία βοηθά στο να δημιουργούνται νέες εστίες.

Τα πυροσβεστικά έχουν δημιουργήσει διπλή ζώνη πριν το χωριό και περιμένουν το μέτωπο ενώ βαριά χωματουργικά μηχανήματα που μεταφέρθηκαν ανοίγουν ζώνες προστασίας για να προλάβουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή υπάρχουν πυκνοί καπνοί και έχει δημιουργηθεί αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Η δήμαρχος Χαλκίδας Έλενα Βάκα, μετά την εντολή για την εκκένωση στο χωριό Αφράτι, ζήτησε την ενίσχυση των δυνάμεων με περισσότερα εναέρια και επίγεια μέσα και εκφράζει φόβους πως το μέτωπο της φωτιάς που είναι πολύ μεγάλο αν ξεφύγει είναι πιθανό να κινηθεί προς το Δήμο Ερέτριας.

Οι δυνάμεις ενισχύονται και από την Στερεά Ελλάδα, την Αττική αλλά και τη Θεσσαλία ενώ συνέχεια πετούν αεροσκάφη. Στη μάχη της φωτιάς μετέχουν μηχανήματα των δήμων και της Περιφέρειας όπως επίσης και υδροφόρες.

Σύμφωνα με τους επιτελείς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας πρόκειται για μια πολύ δύσκολη περίπτωση, αφού η φωτιά κινείται με πολύ μεγάλη ταχύτητα προς το χωριό Αφράτι και καταβάλλονται προσπάθειες να προστατέψουν κατοικημένες περιοχές.

Νωρίτερα νέο μήνυμα για εκκένωση έλαβαν κάτοικοι στην Εύβοια. Συγκεκριμένα οι κάτοικοι που βρίσκονται στην περιοχή Καμάρι, Καλύβια και Άγιο Γεώργιο Αρμά Ευβοίας κλήθηκαν να απομακρυνθούν προς Χαλκίδα.

112.jpg