ΕΛΛΑΔΑ

Τα ερωτήματα που πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας για την επιλογή της κατάλληλης σχολής

Τα ερωτήματα που πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας για την επιλογή της κατάλληλης σχολής

Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και ανταγωνιστικό σύγχρονο περιβάλλον που «τρέχει» με υψηλές ταχύτητες, δημιουργώντας συνεχώς νέα δεδομένα και απαιτήσεις, η επιλογή σπουδών εξελίσσεται σε πρόκληση με πολλαπλές παραμέτρους.

Και κάπως έτσι, απαιτεί από την πλευρά σας ενημέρωση, χρόνο, αλλά και στοχευμένες επιλογές, που θα οδηγήσουν σε μια επιτυχημένη μετάβαση από τη δευτεροβάθμια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Είτε, λοιπόν, συγκαταλέγεστε στους πιο αναποφάσιστους, είτε ήδη έχετε ξεχωρίσει μερικές σχολές που ταυτίζονται με τα ενδιαφέροντά σας, η βέλτιστη επιλογή σπουδών ή ειδικότητας μπορεί να διευκολυνθεί μέσα από μία σειρά ερωτημάτων, τα οποία έχουν σκοπό να κάνουν την απόφασή σας πιο στοχευμένη.

Συνεχίστε λοιπόν να διαβάζετε, αφού η λίστα που ακολουθεί μπορεί να αποδειχθεί «διαφωτιστική».

#1 Μήπως επηρεάζεστε από τη γνώμη του περίγυρού σας;

Πολλές φορές, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αναζήτησης και επιλογής του κατάλληλου αντικείμενου σπουδών και σχολής, οι περισσότεροι νέοι επηρεάζονται έντονα από τον περίγυρό τους. Παρόλο, λοιπόν, που γνωρίζουν τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους, συχνά καταλήγουν να εκπαιδεύονται σε μία ειδικότητα, η οποία δεν ανήκει στις προτιμήσεις τους. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψιν σας τις απόψεις των κοντινών σας ανθρώπων, αλλά να βασιστείτε ακόμη περισσότερο στα δικά σας «θέλω».

#2 Γνωρίζετε πραγματικά τι είναι οι «σχολές του μέλλοντος»;

Συχνά, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αναζήτησης των σχολών και των τμημάτων που οδηγούν σε ευκολότερη επαγγελματική αποκατάσταση, πολλοί τείνουν να αναφέρονται σε «σχολές του μέλλοντος». Αυτό που καθιστά πραγματικά, ωστόσο, μία σχολή, «σχολή του μέλλοντος» είναι τα εφόδια που μπορεί να προσφέρει στους φοιτητές, ώστε να είναι συνεχώς ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας, κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής τους ζωής. Συγκεκριμένα, τα χαρακτηριστικά που πρέπει να αναζητήσετε στις πιθανές επιλογές σας είναι η υβριδική προσέγγιση, η έμφαση στις ποιοτικές δεξιότητες και η αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών.

#3 Ποιες δεξιότητες θεωρούνται απαραίτητες στον εργασιακό χώρο;

Ένα ακόμα ερώτημα που μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε άμεσα, τι σπουδές θέλετε να ακολουθήσετε, σχετίζεται με τις δεξιότητες που θα σας επιτρέψει να αποκτήσετε ή να εξελίξετε το εκάστοτε εκπαιδευτικό ίδρυμα. Κρίνονται οι δεξιότητες που πρόκειται να σας παρέχει η κάθε σχολή απαραίτητες στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον και περιλαμβάνονται στη λίστα με τις ικανότητες που οι εργοδότες ψάχνουν σε έναν εργαζόμενο νέας γενιάς;

#4 Μπορείτε να αποκομίσετε πρακτικές γνώσεις;

Ένα ερώτημα μείζονος σημασίας που χρειάζεται να θέσετε στον εαυτό σας, πριν πάρετε την τελική απόφαση για το εκπαιδευτικό ίδρυμα της επιλογής σας, αφορά στο αν το συγκεκριμένο τμήμα σας προσφέρει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης στην ειδικότητά σας. Είναι σημαντικό, διότι μέσα από την πρακτική άσκηση έχετε την ευκαιρία να δικτυωθείτε περισσότερο στην αγορά εργασίας, αναπτύσσοντας πιθανότητες πρόσληψης στον τομέα, αλλά και να αποκτήσετε πολύτιμες γνώσεις, χρήσιμες στην μετέπειτα επαγγελματική σας πορεία.

Εξίσου σημαντικό, ωστόσο, είναι να διερευνήσετε αν το υποψήφιο εκπαιδευτικό ίδρυμα συνεργάζεται με επιχειρήσεις και οργανισμούς ή διαθέτει κάποιο Γραφείο Εργασίας με Εξειδικευμένους Συμβούλους Καριέρας, που μπορούν να σας βοηθήσουν στην πορεία του προς την επαγγελματική αποκατάσταση.

#5 Ποιο είναι το ποσοστό απορρόφησης από την αγορά εργασίας για τον υποψήφιο κλάδο;

Αφού καταλήξετε στην απόφαση για τις σπουδές που επιθυμείτε να ακολουθήσετε, το ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσετε, είναι εκείνο που σχετίζεται με το κατά πόσο η συγκεκριμένη σχολή μπορεί να σας ανοίξει «πόρτες» στην αγορά εργασίας. Είναι σημαντικό να ενημερωθείτε, όσο αυτό είναι εφικτό, για τα ποσοστά απορρόφησης του συγκεκριμένου κλάδου από την αγορά εργασίας, αλλά και τη ζήτηση που πρόκειται να έχει το επάγγελμα αυτό, όταν πια εσείς βγείτε στην αγορά εργασίας.

Επομένως, προτού κάνετε την εγγραφή σας σε μία σχολή και επιλέξετε τον τομέα σπουδών που θα ακολουθήσετε, πρέπει να σκεφτείτε το γιατί «οδηγηθήκατε» σε αυτήν την απόφαση. Πρόκειται για μία απλή φαινομενικά ερώτηση, η οποία ωστόσο θα «ξεκλειδώσει» τις διακλαδώσεις που δεν είχατε εξετάσει μέχρι σήμερα και είναι αυτές που μπορούν να σας κατευθύνουν προς τη σωστή επιλογή.

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα για την Εκπαίδευση ΕΔΩ