ΕΛΛΑΔΑ

Πώς εντάσσεται η βιωσιμότητα στην εκπαίδευση;

Πώς εντάσσεται η βιωσιμότητα στην εκπαίδευση;

Αν υπάρχει ένας κύριος στόχος που έχει θέσει τα τελευταία χρόνια η κοινωνία, αυτός είναι αναμφίβολα η στροφή προς τη βιωσιμότητα.

Και φυσικά, σε αυτήν την προσπάθεια της ένταξης της βιωσιμότητας στη ζωή μας, η εκπαίδευση διαδραματίζει μεγάλο ρόλο.

Οπότε, η ενσωμάτωση της βιωσιμότητας στην εκπαίδευση είναι το κατάλληλο μέσο αλλά και θεμελιώδης τάση στην εκπαιδευτική διαδικασία. Δεν περιορίζεται, όμως, μόνο στην ενημέρωση για τις περιβαλλοντικές αλλαγές και τις συνέπειές τους, αλλά επεκτείνεται στην καλλιέργεια αξιών, δεξιοτήτων και συμπεριφορών που θα επιτρέψουν στους φοιτητές να αναπτύξουν μια συνειδητή στάση απέναντι στη φύση και την κοινωνία.

Από την κλιματική αλλαγή και την απώλεια της βιοποικιλότητας μέχρι την κοινωνική ανισότητα και την οικονομική αβεβαιότητα, η ένταξη της βιωσιμότητας στην εκπαίδευση, μέσω της μαθησιακής διαδικασίας, δίνει την ευκαιρία σε μαθητές ή φοιτητές να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις, να αναπτύξουν την κριτική σκέψη και να αναλάβουν δράση, συμβάλλοντας έτσι στην οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος.

Γι’ αυτό και η δημιουργία ενός βιώσιμου περιβάλλοντος, δεν περιορίζεται στην απλή μετάδοση πληροφοριών αλλά στην ενσωμάτωση της βιωσιμότητας σε πολλές πρακτικές της εκπαίδευσης -από την αναθεώρηση των αναλυτικών προγραμμάτων μέχρι την εφαρμογή πρακτικών δραστηριοτήτων και την αξιοποίηση της τεχνολογίας. Γιατί η ενσωμάτωση της βιωσιμότητας στην εκπαίδευση δεν αποτελεί απλώς μια καινοτομία, αλλά αναγκαιότητα.

Ενσωμάτωση της βιωσιμότητας στα προγράμματα σπουδών

Η βιωσιμότητα ενσωματώνεται σε διάφορα προγράμματα σπουδών και τομείς εκπαίδευσης. Μέσα από αυτήν τη διαθεματική προσέγγιση, οι φοιτητές κατανοούν τις διασυνδέσεις μεταξύ των διαφορετικών πτυχών της βιωσιμότητας και την ύπαρξή της στην καθημερινότητά τους. Από την άλλη, υπάρχουν εξειδικευμένα μαθήματα τα οποία επικεντρώνονται αποκλειστικά στη βιωσιμότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη και μπορεί να καλύπτουν θέματα όπως η ανανεώσιμη ενέργεια, η διαχείριση αποβλήτων, η κλιματική αλλαγή και η περιβαλλοντική πολιτική.

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες και πρακτικές

Οι μαθητές και φοιτητές συμμετέχουν σε δραστηριότητες που προάγουν τη βιωσιμότητα όπως οι δενδροφυτεύσεις, οι καθαρισμοί παραλιών και οι καμπάνιες ανακύκλωσης και έτσι αναπτύσσουν πρακτικές δεξιότητες και κατανοούν απόλυτα τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος, βοηθώντας το έμπρακτα.

Τεχνολογία και ψηφιακά μέσα

Η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία διαδραστικών μαθησιακών εμπειριών που ενισχύουν την κατανόηση της βιωσιμότητας. Πλατφόρμες ηλεκτρονικής μάθησης, εφαρμογές και εκπαιδευτικά παιχνίδια μπορούν να παρέχουν πλούσιο περιεχόμενο στους μαθητές και, μέσω της διαδραστικότητας, να ενθαρρύνουν την ενεργό συμμετοχή των μαθητών αλλά και την καλύτερη κατανόηση της βιωσιμότητας ως καθημερινή και απαραίτητη πρακτική.

Συνεργασίες και πρωτοβουλίες

Σχολεία και πανεπιστήμια συνεργάζονται με τοπικές κοινότητες, περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιχειρήσεις προκειμένου να προωθήσουν και να ευαισθητοποιήσουν για τη συμμετοχή σε προγράμματα βιωσιμότητας. Διότι αυτές οι συνεργασίες προσφέρουν στους μαθητές και τους φοιτητές σημαντικές εμπειρίες και ενισχύουν την περιβαλλοντική τους ενσυναίσθηση. Επιπλέον, ο εκπαιδευτικός κλάδος εντάσσει τη βιωσιμότητα στις πρακτικές του μέσα από την διοργάνωση δράσεων ενημέρωσης για τις περιβαλλοντικές προκλήσεις και την κλιματική αλλαγή.

Οπότε, επειδή η εκπαίδευση είναι πάντα -και πρέπει να είναι- πολλά «βήματα» μπροστά, τάσεις όπως η ένταξη της βιωσιμότητας σε αυτή είναι το «κλειδί» για ένα καλύτερο και φιλικό προς το περιβάλλον μέλλον, με ενσυνείδητους πολίτες.

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα για την Εκπαίδευση ΕΔΩ