ΕΛΛΑΔΑ

Μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια - Εκτάκτως στην περιοχή ο Βασίλης Κικίλιας

Φωτογραφία αρχείου

CNN GREECE / Νίκος Ραζής

Μία από τις πιο δύσκολες μάχες με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής προκειμένου να περιορίσουν την τεράστιας έκτασης φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας στην Εύβοια ανάμεσα στα χωριά Πετριές, Κριεζά και Αλώνια στον δήμο Κύμης - Αλιβερίου.

Τόσο οι πυροσβέστες, όσο και οι κάτοικοι της περιοχής με μάνικες στα χέρια ήρθαν αντιμέτωποι με τεράστιες φλόγες, δοκιμάζοντας τις αντοχές τους, καθώς η πυρκαγιά ακόμη μαίνεται ανεξέλεγκτη. Μάλιστα, εξαιτίας της συνεχιζόμενης κρίσιμης κατάστασης, στο σημείο μεταβαίνει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

«Είναι συνεχείς οι αναζωπυρώσεις»

«Οι ριπές των ισχυρών ανέμων καθορίζουν πλέον την πορεία και την ένταση της φωτιάς στην Εύβοια» σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδίτης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνοντας πως «είναι πολύ νωρίς ακόμη για την οποιαδήποτε εκτίμηση σε σχέση με την πορεία της φωτιάς».

«Το ανατολικό μέτωπο δείχνει να είναι περισσότερο επικίνδυνο και εκεί δίνουν όλες οι δυνάμεις την μάχη τους», ενώ όπως τόνισε «...στο άλλο μέτωπο προς το Δύστο το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία σταθερότητα όμως η κατάσταση παραμένει απολύτως κρίσιμη λόγω των αναζωπυρώσεων».

Ελαφρύς τραυματισμός πυροσβέστη

Κατά τις επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής, ένας πυροσβέστης Πενταετούς Υποχρέωσης τραυματίστηκε στην προσπάθεια κατάσβεσης, έπαθε εγκαύματα και μεταφέρθηκε στο κέντρο υγείας Αλιβερίου με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Τελικά, η κατάστασή του δεν εμπνέει ανησυχία καθώς πρόκειται για ελαφρύ τραυματισμό στα δάχτυλα.

Νωρίτερα, ζημιές υπέστη και μια φορητή - κινητή πυροσβεστική μονάδα του Αλιβερίου, στην προσπάθειά του να σβήσουν την φωτιά το πυροσβεστικό όχημα κάηκε ολοσχερώς χωρίς ευτυχώς να υπάρχουν θύματα.

Αυξάνονται οι επίγειες δυνάμεις

Στις επιχειρήσεις δεν βοηθούν οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή με ριπές ακόμη και 7 μποφόρ. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά εξελίσσεται κοντά σε σπίτια και συγκεκριμένα ανάμεσα στους οικισμούς Πετριές, Κριεζά και Αλώνια.

Με το πρώτο σκοτάδι σταμάτησαν οι πτήσεις των εναέριων μέσων στο σημείο, όμως, αυξήθηκαν οι επίγειες δυνάμεις, καθώς πλέον επιχειρούν περισσότεροι από 200 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 36 οχήματα, ενώ στην περιοχή έχει καταπλεύσει προληπτικά και πυροσβεστικό πλοιάριο.

Συνδράμουν, επίσης, υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Ταυτόχρονα, μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς από την Αγία Μαρίνα 53 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 10 οχήματα, καθώς και πυροσβεστικό πλοιάριο από τον Πειραιά.

Συνεχή τα μηνύματα του 112

Σημειώνεται πως λίγο μετά τις 8 το βράδυ, οι κάτοικοι της περιοχής έλαβαν νέο μήνυμα του 112 για να απομακρυνθούν από το χωριό Κόσκινα, καθώς οι φλόγες πλησίαζαν επικίνδυνα. Ωστόσο, από τις Αρχές επεσήμαναν πως το μήνυμα ουσιαστικά εστάλη ξανά, επειδή αρκετοί κάτοικοι επέστρεψαν στο χωριό χωρίς να έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε ανάμεσα στα χωριά Πετριές, Κριεζά και Κόσκινα του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου, ξέφυγε από τη δασική έκταση και πλέον βρίσκεται κοντά σε οικισμού απειλώντας τα πρώτα σπίτια. Ήδη από το 112 ήχησαν νέα μηνύματα εκκένωσης χωριών με τους κατοίκους να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Την ίδια ώρα στάλθηκε δεύτερο μήνυμα από το 112 στους κάτοικοι της νότιας Ευβοίας και ειδικότερα των Κριεζών, αλλά και των Πετριών, το οποίο αναφέρει αν βρίσκεστε στα Κριεζά απομακρυνθείτε προς τα Λέπουρα και Βέλος και αν βρίσκεστε στα Κόσκινα απομακρυνθείτε προς τους Ζάρακες και τα Μεσοχώρια.

Όπως μεταδίδει το evima.gr την τελευταία ώρα, κάτοικοι από τις γύρω περιοχές και κυρίως από τον Δύστο, δίνουν μάχη για να μπορέσουν να ανακόψουν τη φωτιά πριν αυτή μπει μέσα στον κάμπο. Με τα τρακτέρ, τις υδροφόρες και κάθε είδους μηχανήματα, επιχειρούν να δημιουργήσουν ζώνες που δεν θα επιτρέψουν στη φωτιά επεκταθεί, αφού δυστυχώς έχει ήδη μπει στον κάμπο του Δύστου, καθώς σε μια τέτοια εξέλιξη το έργο της κατάσβεσης θα γίνει ακόμα πιο δύσκολο.

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Λόγω της πυρκαγιάς στη δασική έκταση στην περιοχή Πετριές του δήμου Κύμης Αλιβερίου, στην Εύβοια η Αστυνομία έχει διακόψει προσωρινά την κυκλοφορίας των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Λεπούρων-Καρύστου από το ύψος Κριεζών έως τα Κόσκινα, καθώς επίσης και στην επαρχιακή οδό Πετριών-Αγίων Αποστόλων. Καλεί μάλιστα τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο συγκεκριμένο σημείο και να ακολουθούν τις εντολές των τροχονόμων.

Πέρα από την ασφάλεια των πολιτών και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πυροσβεστικών οχημάτων, ο δρόμος αυτός έκλεισε και προκειμένου να μπορέσει η πυροσβεστική να τον χρησιμοποιήσει για να ανακόψει την πορεία της φωτιάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης