ΕΛΛΑΔΑ

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Εύβοια: Εκκενώθηκαν οικισμοί - Τραυματίστηκε πυροσβέστης

Στο σημείο επιχειρούν ελικόπτερα της Πυροσβεστικής INTIME

Εκτός ελέγχου παραμένει για ώρες η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας (29/7) σε δασική έκταση ανάμεσα σε χωριά στην Εύβοια και πλέον οι επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής εστιάζουν σε διπλό μέτωπο. Το 112 ήχησε τέσσερις φορές για ενημέρωση των πολιτών, αλλά και την εκκένωση χωριών, ενώ οι Αρχές προχώρησαν σε διακοπή της κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Λεπούρων-Καρύστου από το ύψος Κριεζών έως τα Κόσκινα καθώς και στην επαρχιακή οδό Πετριών-Αγίων Αποστόλων. Το κύριο μέτωπο στο βουνό των Κριεζών απειλεί το Εκκλησάκι των Αγίων Ταξιαρχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής, ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε στην προσπάθεια κατάσβεσης, έπαθε εγκαύματα και μεταφέρθηκε στο κέντρο υγείας Αλιβερίου με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Νωρίτερα, ζημιές υπέστη και μια φορητή - κινητή πυροσβεστική μονάδα του Αλιβερίου, στην προσπάθειά του να σβήσουν την φωτιά το πυροσβεστικό όχημα κάηκε ολοσχερώς χωρίς ευτυχώς να υπάρχουν θύματα.

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Στις επιχειρήσεις δεν βοηθούν οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή με ριπές ακόμη και 7 μποφόρ. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά εξελίσσεται κοντά σε σπίτια και συγκεκριμένα ανάμεσα στους οικισμούς Πετριές, Κριεζά και Κόσκινα.

Πλέον, στο σημείο επιχειρούν 189 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 36 οχήματα, 16 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο για τον εναέριο συντονισμό τους. Στην περιοχή έχει καταπλεύσει προληπτικά και πυροσβεστικό πλοιάριο.

Συνδράμουν, επίσης, υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Ταυτόχρονα, μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς από την Αγία Μαρίνα 53 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 10 οχήματα, καθώς και πυροσβεστικό πλοιάριο από τον Πειραιά.

Βαθρακογιάννης: Συνδράμουν και δυνάμεις της ΕΛΑΣ

Στη μεγάλη πυρκαγιά της Εύβοιας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης. Σημείωσε ότι η πυρκαγιά έλαβε άμεσα επικίνδυνες διαστάσεις κυρίως εξαιτίας των ισχυρών βόρειων ανέμων που έπνεαν στην περιοχή. Γι' αυτό το λόγο, όπως είπε ο κ. Βαθρακογιάννης, χρειάστηκε να εκδοθούν 4 μηνύματα από το 112, αρχικά για την ενημέρωση των κατοίκων πλησίον της περιοχής που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά και στη συνέχεια για την απομάκρυνσή τους από τους οικισμούς, Κριεζά, Κοσκινά και Πετριές.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 189 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 56 οχήματα, καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 26 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 16 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 2 για το συντονισμό τους.

Στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης και μηχανήματα έργου. Προληπτικά έχει μεταβεί στην περιοχή, πυροσβεστικό πλοιάριο και το Λιμενικό Σώμα έχει κινητοποιηθεί με πλωτά μέσα πλησίον της ακτογραμμής.

Επίσης, δυνάμεις της ΕΛΑΣ έχουν αναπτυχθεί για να διευκολύνουν στην απομάκρυνση των κατοίκων. Ο συντονισμός όλων των δυνάμεων πυρόσβεσης, πραγματοποιείται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος αυτή τη στιγμή το κυρίως μέτωπο της πυρκαγιάς βρίσκεται εσωτερικά του τριγώνου που σχηματίζουν οι οικισμοί Πετριές, Κριεζά και Αλώνια.

Επιπρόσθετα τόνισε ότι εξ αρχής δόθηκε προτεραιότητα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και των οικισμών, προστατεύθηκε ο υδροβιότοπος της Λίμνης του Δύστου και μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

«Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, δίνουν πραγματική μάχη για τον περιορισμό της πυρκαγιάς στην Εύβοια. Βρισκόμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου και οι συνθήκες το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα είναι δυσκολότερες. Μεγάλη προσοχή από όλους μας. Για οτιδήποτε νεότερο θα ακολουθήσει επόμενη ενημέρωση» κατέληξε ο κ. Βαθρακογιάννης.

Οι φλόγες απειλούν κατοικημένες περιοχές

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε ανάμεσα στα χωριά Πετριές, Κριεζά και Κόσκινα του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου, ξέφυγε από τη δασική έκταση και πλέον βρίσκεται κοντά σε οικισμού απειλώντας τα πρώτα σπίτια. Ήδη από το 112 ήχησαν νέα μηνύματα εκκένωσης χωριών με τους κατοίκους να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Την ίδια ώρα στάλθηκε δεύτερο μήνυμα από το 112 στους κάτοικοι της νότιας Ευβοίας και ειδικότερα των Κριεζών, αλλά και των Πετριών, το οποίο αναφέρει αν βρίσκεστε στα Κριεζά απομακρυνθείτε προς τα Λέπουρα και Βέλος και αν βρίσκεστε στα Κόσκινα απομακρυνθείτε προς τους Ζάρακες και τα Μεσοχώρια.

Όπως μεταδίδει το evima.gr την τελευταία ώρα, κάτοικοι από τις γύρω περιοχές και κυρίως από τον Δύστο, δίνουν μάχη για να μπορέσουν να ανακόψουν τη φωτιά πριν αυτή μπει μέσα στον κάμπο. Με τα τρακτέρ, τις υδροφόρες και κάθε είδους μηχανήματα, επιχειρούν να δημιουργήσουν ζώνες που δεν θα επιτρέψουν στη φωτιά επεκταθεί, αφού δυστυχώς έχει ήδη μπει στον κάμπο του Δύστου, καθώς σε μια τέτοια εξέλιξη το έργο της κατάσβεσης θα γίνει ακόμα πιο δύσκολο.

Δυνάμεις από τη Χαλκίδα και την Αθήνα, σπεύδουν προς βοήθεια. Μάλιστα, οι δυνάμεις της πρωτεύουσας αναχωρούν ακτοπλοϊκά από την Αγία Μαρίνα για Στύρα προκειμένου να μην χαθεί χρόνος.

Συγκεκριμένα, μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς από Αγία Μαρίνα, 53 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 10 οχήματα.

Διακοπή κυκλοφορίας

Λόγω της πυρκαγιάς στη δασική έκταση στην περιοχή Πετριές του δήμου Κύμης Αλιβερίου, στην Εύβοια η Αστυνομία έχει διακόψει προσωρινά την κυκλοφορίας των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Λεπούρων-Καρύστου από το ύψος Κριεζών έως τα Κόσκινα, καθώς επίσης και στην επαρχιακή οδό Πετριών-Αγίων Αποστόλων. Καλεί μάλιστα τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο συγκεκριμένο σημείο και να ακολουθούν τις εντολές των τροχονόμων.

Πέρα από την ασφάλεια των πολιτών και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πυροσβεστικών οχημάτων, ο δρόμος αυτός έκλεισε και προκειμένου να μπορέσει η πυροσβεστική να τον χρησιμοποιήσει για να ανακόψει την πορεία της φωτιάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης