ΕΛΛΑΔΑ

Πρώτο κρούσμα πανώλης στην Αττική - Εντοπίστηκε σε μονάδα με αιγοπρόβατα στον Ασπρόπυργο

Eurokinissi / Βασίλης Παπαδόπουλος

Το πρώτο κρούσμα πανώλης σε αιγοπρόβατα εντοπίστηκε στην Αττική και συγκεκριμένα σε κτηνοτροφική μονάδα στον Ασπρόπυργο. Ωστόσο, άμεσα ήταν τα αντανακλαστικά της Περιφέρειας Αττικής, καθώς περιφερειάρχης, Νίκος Χαρδαλιάς, έθεσε σε επιφυλακή όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Εδώ και ημέρες το προσωπικό των Τοπικών Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων (ΤΚΕΝ) της Περιφέρειας Αττικής είχε θέσει σε καραντίνα δύο κτηνοτροφικές μονάδες που είχαν προμηθευτεί νομίμως ζώντα αμνοερίφια από τη Ρουμανία.

Μετά την ειδοποίηση των ιδιοκτητών μονάδας στον Ασπρόπυργο περί ύποπτων συμπτωμάτων στα ζώα τους, οι κτηνίατροι της Περιφέρειας προέβησαν σε αιμοληψίες, διαπιστώνοντας το πρώτο κρούσμα στην Αττική.

Αμέσως, τέθηκαν σε εφαρμογή τα αυστηρά πρωτόκολλα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που προβλέπουν τη μαζική θανάτωση και υγειονομική ταφή των αμνοεριφίων της μονάδας.

Παράλληλα, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας θα «χτενίσουν» σχολαστικά την περιοχή για τον εντοπισμό και την άμεση αντιμετώπιση πιθανών περιστατικών, ενώ θα συγκληθεί και ευρεία σύσκεψη για την κατάρτιση ολιστικής στρατηγικής για την καταπολέμηση της επιδημίας.

Υπενθυμίζεται, ότι με προσωπική εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής και κατόπιν συνεννόησης με τον Υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής βρέθηκαν στη Θεσσαλία για να συνδράμουν τις τοπικές αρχές.

Τέλος, ο Νίκος Χαρδαλιάς είχε ήδη προνοήσει για την ενίσχυση των μηχανισμών της Περιφέρειας, καθώς στο Περιφερειακό Συμβούλιο που συνεδρίασε τη Δευτέρα 29 Ιουλίου στη Ραφήνα, εγκρίθηκε δαπάνη 40.000 ευρώ για προμήθεια του κατάλληλου συμπληρωματικού εξοπλισμού και υπηρεσιών για τις υγειονομικές υπηρεσίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης