ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Κομισιόν το ζήτημα της πανώλης στα αιγοπρόβατα - Ερώτηση του Μανώλη Κεφαλογιάννη

Στην Κομισιόν το ζήτημα της πανώλης στα αιγοπρόβατα - Ερώτηση του Μανώλη Κεφαλογιάννη

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης

Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξάπλωση της νόσου της πανώλης σε αιγοπρόβατα κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, εκφράζοντας την ανησυχία του για τις καταστροφικές συνέπειες στους Έλληνες κτηνοτρόφους.

«Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών (peste des petits ruminants -PPR), είναι μια ιογενής νόσος των αιγοπροβάτων που δεν είχε ποτέ εκδηλωθεί στην ΕΕ, πριν την εμφάνισή της στη Βουλγαρία το 2018», αναφέρει στην ερώτησή του και αμέσως προσθέτει: «Δυστυχώς, στην Ελλάδα, το τελευταίο διάστημα μετά την έξαρσή της στη Θεσσαλία, η νόσος φαίνεται να εξαπλώνεται, καθώς επιβεβαιώθηκαν κρούσματα και στην Πελοπόννησο. Οι ελληνικές αρχές εφάρμοσαν έγκαιρα και αποτελεσματικά τα μέτρα που περιγράφονται στη νομοθεσία της ΕΕ (κανονισμός 687/2020)».

«Ωστόσο», σημειώνει, «η ταχεία εξάπλωση του ιού προκαλεί ανησυχία στις αρμόδιες υπηρεσίες και τους κτηνοτρόφους, καθώς απειλεί με καταστροφικές συνέπειες τους κτηνοτρόφους, προκαλώντας ταυτόχρονα τεράστιες απώλειες στην αλυσίδα εφοδιασμού γάλακτος για την παραγωγή φέτας, και κρέατος».

«Τη στιγμή που η κτηνοτροφία και η μεταποίηση τροφίμων αντιμετωπίζουν ήδη δυσκολίες λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας και των ζωοτροφών», καταλήγει στην ερώτησή του ο κ. Κεφαλογιάννης, «ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

  1. Θεωρεί ότι πρέπει να παρασχεθεί οικονομική στήριξη, ώστε να βοηθηθούν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών;
  2. Πώς σκοπεύει να βοηθήσει τα κράτη μέλη να βελτιώσουν τις στρατηγικές παρακολούθησης και πρόληψης της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση;».