ΕΛΛΑΔΑ

Smart Cities: Έκκληση για επιτάχυνση από τους δήμους των ψηφιακών δράσεων

Smart Cities: Έκκληση για επιτάχυνση από τους δήμους των ψηφιακών δράσεων

Έκκληση προς τους δήμους να επιταχύνουν τις προσπάθειες τους προκειμένου να αξιοποιήσουν τα κονδύλια από τη δράση «Ψηφιακός Μετασχηματισμός των ΟΤΑ» απηύθυναν οι υπουργοί Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση της μέχρι τώρα πορεία του προγράμματος.

Όπως αναφέρθηκε, μέχρι στιγμής, έχουν ενταχθεί δράσεις από συνολικά 52 δήμους, ενώ συνολικά 312 δήμοι έχουν καταθέσει προς αξιολόγηση προτάσεις. Με δεδομένο ότι η δράση ανακοινώθηκε το φθινόπωρο του 2021 και ξεκίνησε ουσιαστικά στις αρχές του 2022 είναι μάλλον εντυπωσιακό ότι χρειάστηκε να φθάσουμε μέχρι την άνοιξη του 2023 προκειμένου να γίνει η πρώτη ένταξη έργου από τον δήμο Πετρούπολης.

Σε αρκετές περιπτώσεις, η καθυστέρηση αποδίδεται στην έλλειψη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού που είναι σε θέση να προωθήσει τις συγκεκριμένες δράσεις, ενώ οι δημοτικές εκλογές του 2023 έφεραν επιπλέον καθυστερήσεις. Μάλιστα, είναι ενδιαφέρον ότι πολλοί από τους νέους δημάρχους ζήτησαν να υπάρξουν αλλαγές στα έργα που είχαν προτείνει οι προηγούμενες δημοτικές αρχές.

Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι πως η συγκεκριμένη δράση, η οποία αποκαλείται Smart Cities, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για τον εκσυγχρονισμό των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και την βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών. Γι’ αυτό και ο προϋπολογισμός της (235.285.163 ευρώ) αντιπροσωπεύουν το 45% των κονδυλίων του Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» του ΕΣΠΑ 2021-2027, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Ο προϋπολογισμός για τις συγκεκριμένες 52 εντάξεις ανέρχεται σε περισσότερα από 39 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσό για κάθε δήμο κυμαίνεται από 210.000 έως 2.770.000 ευρώ ανάλογα με τον πληθυσμό του.

Τα έργα ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 10 ανά δήμο και επιλέγονται μεταξύ 38 προτεινόμενων έργων από τους ίδιους τους δήμους με βάση τις τοπικές ανάγκες. Από το σύνολο των προτάσεων που υπέβαλαν οι 312 δήμοι, η πιο δημοφιλής είναι αυτή που αφορά την ολοκληρωμένη υποδομή προστασίας από κυβερνοεπιθέσεις (Network Firewall, Endpoint security κλπ.) και η παροχή συστήματος τηλε-εργασίας, την οποία επέλεξαν 165 δήμοι. Δεύτερη πιο δημοφιλής πρόταση είναι αυτή για κεντρική ενιαία πλατφόρμα διαχείρισης και συλλογής δεδομένων δράσεων ψηφιακού μετασχηματισμού των ΟΤΑ που επιλέχθηκε από 149 δήμους, ενώ ακολουθεί η οργάνωση γραφείου κίνησης και η διαχείριση δημοτικού στόλου οχημάτων που επιλέχθηκε από 145 δήμους. Την πεντάδα κλείνουν ο έξυπνος οδηγός πόλης / δήμου με καταγραφή τοπικών επιχειρήσεων που επιλέχθηκε από 144 δήμους και το σύστημα διαχείρισης ηλεκτρονικών πληρωμών που επιλέχθηκε από 135 δήμους.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, το πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός των ΟΤΑ» στοχεύει στον εκσυγχρονισμό των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) με έξυπνες εφαρμογές τεχνολογίας και πληροφορικής προς όφελος των κατοίκων, των επιχειρήσεων, αλλά και των επισκεπτών των δήμων. Ειδικότερα οι δράσεις έχουν στόχο τη βιώσιμη μετακίνηση, την εξοικονόμηση ενέργειας, την ενδυνάμωση της τοπικής δημοκρατίας, την προστασία από κυβερνοεπιθέσεις, την ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών και ευρύτερα τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών, των επιχειρήσεων και της ποιότητας ζωής των πολιτών.