ΕΛΛΑΔΑ

COVID-19: Πέμπτο σερί καλοκαίρι με τον ιό - «Εμβολιαστείτε σήμερα κιόλας» λένε οι επιστήμονες

COVID-19: Πέμπτο σερί καλοκαίρι με τον ιό - «Εμβολιαστείτε σήμερα κιόλας» λένε οι επιστήμονες
(AP Photo/Manu Fernandez, File)

Ο κορωνοϊός για ακόμη μία φορά είναι εδώ, για πέμπτο συνεχόμενο καλοκαίρι, με μεγάλη μεταδοτικότητα, αρκετές νοσηλείες και σποραδικούς θανάτους, που δίνει η μετάλαξη FLIRT. 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), δυστυχώς περισσότεροι από 1.700 άνθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν παγκοσμίως κάθε εβδομάδα από τον Covid-19 και η κάλυψη των εμβολίων μειώνεται στους ευάλωτους πληθυσμούς.

Από την πλευρά του και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, κάνει λόγο για ιδιαίτερα αυξητική τάση στις επισκέψεις και σταθερά υψηλά νοσηλείες ασθενών με covid-19 στα νοσοκομεία.

Ειδικότερα όπως αναφέρει, «Στα επείγοντα των εφημερευόντων νοσοκομείων έχουμε μεγάλη αύξηση ημέρα με την ημέρα των επισκέψεων ασθενών με covid-19. Ευτυχώς η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών που εξετάζονται στα επείγοντα επιστρέφουν σπίτι τους με θεραπευτική αγωγή.

Πολλοί εξ αυτών των ασθενών θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν στη πρωτοβάθμια περίθαλψη ή σε ιδιώτες γιατρούς. Μάταια. Πρωτοβάθμια δεν υφίσταται και πολλοί μας μαρτυρούν ότι απευθύνθηκαν σε ιδιώτες γιατρούς και αρνήθηκαν να τους εξετάσουν για να λάβουν την αντιική θεραπεία. Τους παραπέμπουν τηλεφωνικά στα νοσοκομεία.Έτσι συνωστίζονται όλοι στα επείγοντα.

570 ασθενείς με COVID -19 στο ΕΣΥ - 11 σε ΜΕΘ

Επειδή υπάρχει χαλάρωση των μέτρων στα επείγοντα μεγιστοποιείται ο κίνδυνος διασποράς. Σε υψηλά αλλά σταθερά επίπεδα είναι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με covid-19 στα νοσοκομεία.

Σήμερα νοσηλεύονται 570 ασθενείς με covid-19. Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 11 ασθενείς διασωληνωμένοι με covid-19. Πριν 6 ημέρες πάλι νοσηλευόνταν 11 διασωληνωμένοι ασθενείς. Επειδή η συμπτωματολογία είναι ήπια και τα εξιτήρια δίδονται σε σύντομο χρονικό διάστημα αυτό σημαίνει ότι συνεχώς έχουμε νέες εισαγωγές ασθενών με covid-19 σε ισορροπία με τα εξιτήρια».

Έξαρση από μειωμένους εμβολιασμούς

Η χρονική αυτή στιγμή, είναι κατάλληλη για εμβολιασμό κατά του COVID-19 με το επικαιροποιημένο εμβόλιο, τονίζει στο CNN GREECE, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, προσθέτοντας ότι δυστυχώς οι άνθρωποι που διασωληνώνονται και καταλήγουν, είναι αφενός οι ευάλωτοι πληθυσμοί και αφετέρου, αυτοί που έχουν εμβολιαστεί μόλις με μία δόση, ή και καθόλου.

Προσθέτει μάλιστα λέγοντας, ότι «τον COVID-19, θα πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε με τη δέουσα προσοχή και σοβρότητα και όχι ως μία εποχική νόσο. Επομένως, ακόμη και σήμερα, ένας άνθρωπος άνω των 60 ετών, ή με συνοδά νοσήματα, ή σε ανοσοκαταστολή, μπορεί και πρέπει να εμβολιαστεί με το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού«.

Εν τω μεταξύ, τα επιδημιολογικά στοιχεία του ΠΟΥ δείχνουν ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2024 μόνο το 0,42% των ατόμων τρίτης ηλικίας έλαβε κάποια εμβολιαστική δόση για τον κορονοϊό παγκοσμίως. Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΠΟΥ (Μάιος 2024), υπάρχουν περισσότερα από 775 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 και περισσότεροι από 7 εκατομμύρια θάνατοι σε όλο τον κόσμο από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο ιός στη Wuhan της Κίνας στα τέλη του 2019.

Η ίδια έκθεση λέει ότι, αν κρίνουμε από τα ιικά φορτία που εντοπίστηκαν μέσω της επιτήρησης των λυμάτων, το πραγματικό φορτίο κρουσμάτων θα μπορούσε να είναι από 2 έως σχεδόν 20 φορές υψηλότερο.

Η FLIRT του καλοκαιριού

Σε ρυθμούς FLIRT λοιπόν, κινείται το φετινό καλοκαίρι όλος ο κόσμος, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Ειδικότερα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, υπάρχει και σημαντική αύξηση στις διαγνώσεις, όπως επεσήμανε στις 6 Ιουλίου 2024 στο CNN GREECE ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, σημειώνοντας, ότι τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται μία θερινή έξαρση, η οποία πιθανώς να αυξηθεί περαιτέρω.

Βεβαίως, να σημειώσουμε, ότι τα κρούσματα είναι σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με πέρυσι, αλλά σίγουρα είναι σε αυξητική πορεία. Ο πονόλαιμος, το συνάχι, ο βήχας και ο πυρετός, αποτελούν τα βασικά συμπτώματα της νέας μετάλλαξης του COVID-19.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μαγιορκίνη, όλα τα κρούσματα τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, σχετίζονται με τη νέα μετάλλαξη της FLIRT, τα γράμματα της οποίας, συνδέονται με τα αμινοξέα που επηρεάζουν την πρωτεΐνη της ακίδας. Η εν λόγω μετάλλαξη έχει ως χαρακτηριστικά, την αυξημένη μεταδοτικότητα και τη διαφυγή από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η ενδονοσοκομειακή διασπορά

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, έντονο είναι το πρόβλημα της ενδονοσοκομειακής διασποράς, γεγονός πολύ επικίνδυνο για την υγεία των νοσηλευόμενων βαριά ασθενών από άλλες παθήσεις, σε ανοσοκαταστολή όταν κολλήσουν covid-19. Δεν προκύπτει από τις νοσηλείες κάποια περιοχή της χώρας που αντιμετωπίζει πιο έντονο πρόβλημα σε νοσηλείες λόγω μεγαλύτερης διασποράς της covid-19.

Καταλήγοντας ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, ζητά «να ληφθούν μέτρα στα νοσοκομεία για να αποφεύγεται η ενδονοσοκομειακή διασπορά». Επίσης, όπως τονίζει, «δεν είναι κακό να φοράμε μάσκα όταν μάλιστα σπίτι μας έχουμε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες».