ΕΛΛΑΔΑ

Ανησυχία για τη θερινή έξαρση του κορωνοϊού - Τι πρέπει να προσέχουν οι ταξιδιώτες

Ανησυχία για τη θερινή έξαρση του κορωνοϊού - Τι πρέπει να προσέχουν οι ταξιδιώτες

Τσξιδιώτες στο λιμάνι του Πειραιά

ΙΝΤΙΜΕ

Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι υγειονομικές Αρχές, μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που παρατηρούνται τις τελευταίες εβδομάδες. Μια αύξηση που οφείλεται επίσης σε μεγάλο βαθμό στην αυξημένη κινητικότητα που παρατηρείται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω διακοπών. 

Στο πλαίσιο, αυτό ο ΕΟΔΥ, επισημαίνει πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τηρούνται τα βασικά μέτρα προστασίας, που κατά την διάρκεια της πανδημίας είχαν γίνει κομμάτι της καθημερινότητας των πολιτών.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του οργανισμού, «μετά την ανακοίνωση από τον ΠΟΥ στις 5 Μαΐου 2023, σχετικά με την λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για την υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο, προτεραιότητα για τους ταξιδιώτες αποτελεί η τήρηση των βασικών μέτρων πρόληψης μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος».

Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

  • η συχνή εφαρμογή της υγιεινής των χεριών
  • η αναπνευστική υγιεινή (κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντηλο κατά το βήχα ή το φτέρνισμα, αποφυγή επαφής των χεριών με στόμα, μύτη ή μάτια)
  • η αποφυγή επαφής με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα

Παράλληλα, συστήνονται:

  • ο ετήσιος εμβολιασμός για COVID-19
  • η αναβολή του ταξιδιού στην περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων συμβατών με COVID-19, όπως επίσης στην περίπτωση αναμονής αποτελέσματος ή επί θετικού αποτελέσματος σε ταχεία δοκιμασία αντιγόνου ή μοριακό έλεγχο με RT-PCR
  • η εφαρμογή μάσκας, η παραμονή στο χώρο διαμονής και η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας στην περίπτωση νόσησης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού
  • η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας στην περίπτωση εμφάνισης πυρετού ή/και συμπτωμάτων από το αναπνευστικό σύστημα έως και 5 ημέρες μετά την επιστροφή

Η χρήση μάσκας στους δημόσιους κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους σε συνθήκες συνωστισμού, συστήνεται για άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Απότομη αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης

Στο μεταξύ, απότομη αύξηση του ιικού φορτίου του SARS-CoV2 (λοίμωξη COVID-19) στη Θεσσαλονίκη δείχνουν οι μετρήσεις στα αστικά απόβλητα της πόλης, που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως, η τιμή που μετρήθηκε τη Δευτέρα (15/7) ήταν 66% μεγαλύτερη από την αμέσως προηγούμενη μέτρηση.

lymata.jpg

Όπως διευκρινίζεται από την ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ, «τέτοια απότομη αύξηση είχε καιρό να παρατηρηθεί και αν επιβεβαιωθεί από τις μετρήσεις στις επόμενες ημέρες θα πρόκειται για μίια σημαντική αύξηση στη διασπορά του ιού».

Με βάση την πιο πρόσφατη μέτρηση στα λύματα της Θεσσαλονίκης, ο ρυθμός διπλασιασμού των φορτίων είναι ανά 18 ημέρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ