ΕΛΛΑΔΑ

Ένοχοι 21 κατηγορούμενοι για «πογκρόμ» κατά προσφύγων το 2018 στη Μυτιλήνη

Μετανάστες στη Μυτιλήνη

EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ένοχους πρωτόδικα έκρινε σήμερα το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης, 21 από τους 26 κατηγορούμενους για συμμετοχή στο λεγόμενο πογκρόμ κατά μεταναστών και προσφύγων στην πλατεία Σαπφούς, τον Απρίλιο του 2018. Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στο νησί επιβάλλονται ποινές με τη σύνθεση του δικαστηρίου να αναγνωρίζει ρατσιστικά κίνητρα.

Έξη χρόνια και δυο μήνες μετά την τέλεση των αδικημάτων, το δικαστήριο καταδίκασε:

  • Δύο εκ των κατηγορουμένων σε ποινή φυλάκισης έξι ετών κατά συγχώνευση ο καθένας για τα αδικήματα της απειλής και της τελεσθείσας επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά προσφύγων (και τα δυο αδικήματα με την επιβάρυνση των ρατσιστικών κινήτρων) και για τα αδικήματα της διακεκριμένης διατάραξης κοινής ειρήνης και της επικίνδυνης σωματικής βλάβης για επιθέσεις σε αλληλέγγυους, αστυνομικούς κλπ.
  • Δυο εκ των κατηγορουμένων σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών και εννέα μηνών κατά συγχώνευση ο καθένας για το αδίκημα της τελεσθείσας επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά προσφύγων (με την επιβάρυνση των ρατσιστικών κινήτρων) και για τα αδικήματα της διακεκριμένης διατάραξης κοινής ειρήνης και της επικίνδυνης σωματικής βλάβης για επιθέσεις σε αλληλέγγυους, αστυνομικούς κλπ.

Στους παραπάνω οι ποινές επιβλήθηκαν με τριετή αναστολή και είναι εξαγοράσιμες έναντι πέντε ευρώ την ημέρα.

Άλλοι 16 εκ των κατηγορουμένων κρίθηκαν ένοχοι για απλή διατάραξη κοινής ειρήνης και τους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ενός έτους στον καθένα, ενώ σε έναν για το ίδιο αδίκημα επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης εννέα μηνών με το δικαστήριο να αναγνωρίζει και μόνο σε αυτόν ελαφρυντικό, αυτό της μετεφηβικής ηλικίας.

Τέσσερις από τους κατηγορουμένους αθωώθηκαν, ενώ ένας έχει αποβιώσει.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο www.stonisi.gr, η πλειονότητα των κατηγορουμένων δια των συνηγόρων τους δεν φάνηκαν μετανιωμένοι για τα επεισόδια, αρνούμενοι ή μη ότι τα προκάλεσαν, αλλά τα δικαιολόγησαν, επικαλούμενοι τη «χλεύη» και την «ασέβεια» των αιτούντων άσυλο ως προς τον τόπο που τους φιλοξενούσε, κάνοντας λόγο ακόμα και για «κατάλυση» της δημοκρατίας και «ρατσισμό» κατά των ντόπιων από τις αρχές.

Το χρονικό

Τη νύχτα εκείνη πετάχτηκαν μπουκάλια πλαστικά και γυάλινα, πέτρες και ξηλωμένα μάρμαρα, εναντίον προσφύγων αιτούντων άσυλο, γυναικών και παιδιών (οι περισσότεροι των οποίων ήθελαν να αποχωρήσουν έτσι κι αλλιώς από την Ελλάδα και να μη ζουν σε συνθήκες ζούγκλας) ενώ κάποιος αγανακτισμένος κάτοικος καταφέρθηκε με λάστιχο και νερό εναντίων των προσφύγων.

Οι επιτιθέμενοι είχαν σχηματίσει κλοιό, ώστε να μην μπορέσουν οι εντός του κλοιού να αποδράσουν, αλλά και όσοι απέδρασαν, κυνηγήθηκαν στα στενά γύρω από την πλατεία.

Τα επεισόδια έληξαν με προσαγωγές και συλλήψεις των αιτούντων άσυλο στις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας, για παράνομη κατασκήνωση σε δημόσιο χώρο, αδίκημα από το οποίο απαλλάχθηκαν σε σχετικό δικαστήριο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης