ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: Πάνω από 120 εκατ. άνθρωποι εκτοπίστηκαν βίαια από τα σπίτια τους

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: Πάνω από 120 εκατ. άνθρωποι εκτοπίστηκαν βίαια από τα σπίτια τους

Βάρκα προσφύγων που εκτοπίστηκαν από τη χώρα τους

AP Photo/Petros Giannakouris

Περισσότεροι από 120 εκατομμύρια άνθρωποι, το 40% των οποίων παιδιά, εκτοπίστηκαν βίαια από το σπίτι και τον τόπο τους μέσα στο 2023, σύμφωνα με τον ΟΗΕ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων σήμερα, 20 Ιουνίου. 

Οι «ένοπλες συγκρούσεις, το κλιματικό χάος και αναταραχές» ανάγκασαν περισσότερους από 120 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, συμπεριλαμβανομένων 43,5 εκατομμυρίων που έχουν εγκαταλείψει τα εθνικά σύνορα, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, που εορτάστηκε την Πέμπτη (20/6).

Αυτός είναι ένας αριθμός ρεκόρ που εξελίσσεται «τροφοδοτεί βαθύ ανθρώπινο πόνο» τόνισε σε δήλωσή του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ ταυτόχρονα τιμά τη δύναμη και το θάρρος τους.

«Οι πρόσφυγες χρειάζονται παγκόσμια αλληλεγγύη και την ικανότητα να ξαναχτίσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια» συνέχισε.

«Δεδομένης της ευκαιρίας, οι πρόσφυγες συνεισφέρουν σημαντικά στις κοινότητες υποδοχής τους, αλλά χρειάζονται πρόσβαση σε ίσες ευκαιρίες και σε θέσεις εργασίας, στέγαση και υγειονομική περίθαλψη».

Οι νέοι χρειάζονται ποιοτική εκπαίδευση εν μέσω της αναταραχής, και τα γενναιόδωρα κράτη υποδοχής χρειάζονται επίσης πόρους ώστε οι πρόσφυγες να μπορούν να ενσωματωθούν πλήρως στην κοινωνία και στο εργατικό δυναμικό.

«Ας δεσμευτούμε να επιβεβαιώσουμε τη συλλογική ευθύνη του κόσμου για τη βοήθεια και την υποδοχή των προσφύγων», υποστηρίξτε τα ανθρώπινα δικαιώματά τους – συμπεριλαμβανομένου του ασύλου – και τελικά, βοηθήστε στην επίλυση των συγκρούσεων που ξεριζώνουν τόσους πολλούς, είπε ο Γενικός Γραμματέας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ