ΕΛΛΑΔΑ

Έξαρση του κορωνοϊού: Γιατί εξαπλώνεται η μετάλλαξη FLIRT - Ο καθ. Γκίκας Μαγιορκίνης εξηγεί

Τεστ για κορωνοιό

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI

Το ότι ο COVID-19 ήρθε για να μείνει και θα μας απασχολεί για πολλά ακόμη χρόνια, είναι γνωστό και το έχουν τεκμηριώσει όλοι σχεδόν οι επιστήμονες ανά τον κόσμο.

Το ότι ωστόσο υπάρχει κάθε καλοκαίρι αναζωπύρωση των κρουσμάτων υπό κάθε νέα μετάλλαξη, είναι λογικό μεν, αλλά συχνά δεν μπορούμε να το κατανοήσουμε…

Και όμως θα πρέπει, καθώς οι συναθροίσεις του θέρους, η αποχή από τη χρήση κάθε προστατευτικού μέτρου εδώ και καιρό και οι νέες μεταδοτικές μεταλλάξεις συνηγορούν για μία ακόμη καλοκαιρινή έξαρση.

Έτσι και το φετινό καλοκαίρι, η έξαρση είναι σημαντική και ενδεχομένως να συνεχισθεί και το επόμενο διάστημα, υπό την ομπρέλα των μεταλλάξεων FLIRT, η οποία μας απασχολεί τους τελευταίους δύο μήνες και εμφανίζει έντονη μεταδοτικότητα.

Σε ρυθμούς FLIRT κινείται το φετινό καλοκαίρι όλος ο κόσμος, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, υπάρχει και σημαντική αύξηση στις διαγνώσεις, όπως τονίζει στο CNN GREECE ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος προσθέτει, τι τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται μία θερινή έξαρση, η οποία πιθανώς να αυξηθεί περαιτέρω.

Έχουμε αυτή τη στιγμή, έναν διπλασιασμό στα νούμερα, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, τόσο όσον αφορά τις εισαγωγές, όσο και στις διασωληνώσεις και στους θανάτους (472 νέες εισαγωγές και 22 θανάτους, καταγράφει η επιδημιολογική επιτήρηση του ΕΟΔΥ της Πέμπτης 4 Ιουλίου 2024).

Βεβαίως, να σημειώσουμε, ότι τα κρούσματα είναι σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με πέρυσι, αλλά σίγουρα είναι σε αυξητική πορεία. Ο πονόλαιμος, το συνάχι, ο βήχας και ο πυρετός, αποτελούν τα βασικά συμπτώματα της νέας μετάλλαξης του COVID-19.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μαγιορκίνη, όλα τα κρούσματα τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, σχετίζονται με τη νέα μετάλλαξη της FLIRT, τα γράμματα της οποίας, συνδέονται με τα αμινοξέα που επηρεάζουν την πρωτεΐνη της ακίδας. Η εν λόγω μετάλλαξη έχει ως χαρακτηριστικά, την αυξημένη μεταδοτικότητα και τη διαφυγή από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Σε ερώτηση του CNN GREECE εάν οι επιστήμονες συστήνουν ακόμη και τώρα τον εμβολιασμό, ο καθηγητής Μαγιορκίνης, υπογραμμίζει πώς εάν οι ευπαθείς ομάδες που πρέπει να εμβολιαστούν δεν το έχουν πράξει από το περασμένο φθινόπωρο, τότε θα πρέπει να εμβολιαστούν, με το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του COVID-19, όπως ονομάζεται πλέον το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως μας αναφέρει ο καθηγητής, ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο στη Βρετανία, το πραγματοποιούν δύο φορές το χρόνο οι άνθρωποι άνω των 75 ετών και όσοι είναι σε ανοσοκαταστολή. Ο συνομιλητής μας αναφέρει ακόμη πώς οι ευάλωτες ομάδες θα πρέπει επίσης να λάβουν και αντιϊκή θεραπεία ενός πέντε ημερών.

Σε άλλο σημείο της συζήτησής μας, ο καθηγητής, επισημαίνει ότι οι μεταλλάξεις FLIRT καταγράφονται εδώ και δύο μήνες, δεν αναφέρεται κάτι ιδιαίτερα έντονο στο εξωτερικό, και βέβαια το θετικό είναι ότι το σύστημα υγείας δεν πιέζεται αναφορικά με τις εισαγωγές και τις νοσηλείες.

Τα δεδομένα του ΕΟΔΥ

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις αναφορές του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που εξέδωσε την Πέμπτη, ο αριθμός των νέων εισαγωγών ήταν 472. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 300 και ο αριθμός των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 182. Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ήταν πέντε. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν τρεις και ο αριθμός των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν τέσσερις.

Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι οχτώ. Ο αριθμός των θανάτων ήταν 22. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν οχτώ και ο αριθμός των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 18.

Η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2.86 παραμένει η JN.1, ενώ στελέχη της BA.2.86 με τις μεταλλάξεις F456L και R346T (νέα κατηγορία παραλλαγμένων στελεχών υπό παρακολούθηση από τις 4/6) εντοπίστηκαν από την εβδομάδα 13/2024, με το ποσοστό ανίχνευσης να παρουσιάζει αυξητική τάση κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης