ΕΛΛΑΔΑ

Μπουρίνια, κεραυνοί, χαλάζι - Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία εξπρές

Μπόρα στο κέντρο της Αθήνας

INTIME (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Στη στόχαστρο κακοκαιρίας εξπρές βρίσκεται σήμερα Πέμπτη (4/7) ένα μεγάλο μέρος της χώρας με κύριο χαρακτηριστικό τις ισχυρές βροχές, τους κεραυνούς, τα μπουρίνια και το χαλάζι.  

Η επιδείνωση του καιρού θα διαρκέσει τουλάχιστον έως το απόγευμα ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι ήδη μήνυμα από το 112 για έντονα καιρικά φαινόμενα πήραν Θεσσαλονίκη, Πιερία, Χαλκιδική, και Καβάλα.

Η Πολιτική Προστασία μέσω του 112 ζητά από τους κατοίκους των περιοχών που δέχθηκαν το προειδοποιητικό SMS «να περιορίσουν τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών».

Aρχικά στο μονοπάτι της κακοκαιρίας θα βρεθούν περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και στη συνέχεια τμήματα της Ανατολικής Στερεάς και Πελοποννήσου, αλλά και την Αττική και τη Βοιωτία από το μεσημέρι και μετά.

Επικαιροποίηση έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ

Τα ξημερώματα η ΕΜΥ προχώρησε στην επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού.

Σε αυτό αναφέρεται:

Eπιδείνωση του καιρού προβλέπεται έως αργά το απόγευμα σήμερα Πέμπτη (04-07-24) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Πιο αναλυτικά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Σήμερα Πέμπτη (04-07-24)

α. Στην ανατολική Μακεδονία και περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως νομοί Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής) καθώς και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου (βορείως της Μυτιλήνης) έως τις μεσημβρινές ώρες.

β. Στη Θεσσαλία και τις Σποράδες από τις πρωινές έως τις απαγευματινές ώρες.

γ. Στην κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την ανατολική Πελοπόννησο και την Εύβοια από τις μεσημβρινές έως τις απογευματινές ώρες.

Ανάρτηση Κολυδά

Ανάρτηση για τα σημερινά φαινόμενα έκανε ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς κάνοντας λόγο για καταιγίδες στη Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία.

Την ίδια στιγμή η μετεωρολόγος Νικολέτα Ζιακοπούλου σημείωνε ότι η σημερινή μέρα είναι πολύ επικίνδυνη από άποψη φαινομένων και τόνιζε πόσο σημαντικό είναι να παραμείνει κανείς σε ασφαλές μέρος για τοαλάχιστον μισή ώρα μετά τη βροντή και τον κεραυνό προκειμένου να είναι βέβαιος ότι το φαινόμενο έχει λήξει.

Υλικές καταστροφές στη Βόρεια Ελλάδα

Ήδη πάντως η κακοκαιρία έδειξε τα δόντια της καθώς χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού κατέστρεψε καλλιέργειες κερασιών στην Έδεσσα. Στη Θάσο και την Κοζάνη ξέσπασαν πυρκαγιές από κεραυνούς, οι οποίες σβήστηκαν άμεσα από την Πυροσβεστική.

Βροχές και χαλαζοπτώσεις χθες είχαμε και στα βόρεια προάστια της Αθήνας, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν προβλήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης