ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται «24ωρη παύση καλοκαιριού» - Σφοδρές βροχοπτώσεις, κεραυνοί και χαλάζι

Έρχεται «24ωρη παύση καλοκαιριού» - Σφοδρές βροχοπτώσεις, κεραυνοί και χαλάζι

Κεραυνοπτώσεις

EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Καταιγίδες, κεραυνοί και χαλαζοπτώσεις έχουν ήδη αρχίσει να επηρεάζουν από νωρίς την Τετάρτη (3/7) ορισμένες περιοχές της χώρας, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν για σημαντική επιδείνωση του καιρού από την Πέμπτη (4/7).

Ήδη νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης (3/7) ήχησε το 112 στους πολίτες της Θεσσαλονίκης ενόψει της κακοκαιρίας που αναμένεται να χτυπήσει τις επόμενες ώρες.

«Προειδοποιητικό μήνυμα για έντονα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή σας από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι το μεσημέρι της 04/07/2024. Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων και ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών» αναφέρεται στο μήνυμα που εστάλη στα κινητά των κατοίκων.

Παράλληλα, μήνυμα από το 112 εστάλη και σε κατοίκους άλλων περιοχών της Μακεδονίας, ανάμεσά τους και σε αυτούς της Χαλκιδικής.

Στο μεταξύ, ζημιές σε καλλιέργειες, που εκτείνονται σε πάνω από 50.000 στρέμματα συνολικά, προκλήθηκαν στην Έδεσσα μετά τη χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανάρτηση του μετεωρολόγου Γιώργου Τσατραφύλλια, τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι:

  • η πτώση της θερμοκρασίας 8-10 βαθμούς
  • μεγάλη συχνότητα κεραυνών σε Αττική, Βοιωτία, κεντρική Εύβοια, ανατολικές και παράκτιες περιοχές Αρκαδίας και Λακωνίας, Λαρίσης, Θεσσαλονίκης
  • τοπικές χαλαζοπτώσεις και από τη μεγάλη συχνότητα των κεραυνών μπορεί να προκληθούν δασικές πυρκαγιές.

Δείτε live την εξέλιξη του καιρού

Ασταθείς αέριες μάζες «ένοχες» για την κακοκαιρία

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο δελτίο της ΕΜΥ, το φαινόμενο προκαλούν ασταθείς αέριες μάζες που έρχονται από τα βορειοδυτικά Βαλκάνια προς την περιοχή μας.

Αυτές θα προκαλέσουν επιδείνωση του καιρού κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια από την Τέταρτη (3/7) έως αργά το απόγευμα της Πέμπτης (4/7) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Ειδικότερα, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Την Τετάρτη στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα ανατολικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας και κατά τη διάρκεια της νύχτας κυρίως στη Χαλκιδική.

Την Πέμπτη:

  • Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως νομοί Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής) καθώς και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου (βορείως της Μυτιλήνης).
  • Στη Θεσσαλία και τις Σποράδες.
  • Στην κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την ανατολική Πελοπόννησο και την Εύβοια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ