ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Χίο: Μάχη σε διάσπαρτες εστίες, δεν κινδυνεύουν οικισμοί - Στάχτη 13.000 στρέμματα δάσους

Φωτιά στη Χίο: Μάχη σε διάσπαρτες εστίες, δεν κινδυνεύουν οικισμοί - Στάχτη 13.000 στρέμματα δάσους
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Συνεχίζεται η επιχείρηση πυρόσβεσης στη Χίο στα δεκάδες πύρινα μέτωπα που μαίνονται σε δασική έκταση στην περιοχή Λίμνη. Αντιμέτωπες με πολλές διάσπαρτες εστίες αλλά και με τους ισχυρούς ανέμους είναι οι πυροσβεστικές δυνάμεις και στη Σιδηρούντα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν απειλείται οικισμός, ωστόσο, ο κίνδυνος επέκτασης της πυρκαγιάς που έχει κάψει μέχρι ώρας 13.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών παραμένει.

Το βράδυ της Δευτέρας 1/7, δόθηκε εντολή εκκένωσης της Σιδηρούντας, οι κάτοικοι όμως επέστρεψαν στις εστίες τους.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Χίου κ. Γιάννης Μαλαφής ανέφερε ότι η εικόνα θυμίζει τις καταστροφές του 2012, με καταστροφή γεωργικών και δασικών εκτάσεων. Εξέφρασε την ελπίδα να συνεχίσουν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα γιατί όπως είπε, μπορεί ανά πάσα στιγμή να ξεπηδήσουν από τις ρεματιές, εστίες φωτιάς.

Στην Εισαγγελέα ο 63χρονος για εμπρησμό

Στο μεταξύ ο 63χρονος ημεδαπός που συνελήφθη χθες θα οδηγηθεί σήμερα στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χίου, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου, ως υπαίτιος πρόκλησης πυρκαγιάς σε αγροτοδασική έκταση στη θέση Λάμπη της Τοπικής Κοινότητας Σιδηρούντας στη Χίο και του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 8.859,375 ευρώ.

Τραυματίες πυροσβέστες

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της φωτιάς στη Χίο τραυματίστηκαν ελαφρά 6 άτομα (5 πυροσβέστες -εκ των οποίων ένας εποχικός- και ένας ιδιώτης συνταξιούχος πυροσβέστης). Όλοι τους φέρουν ελαφρά εγκαύματα και μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Χίου για την παροχή πρώτων βοηθειών'

Επιπλέον, δέκα εναέρια μέσα συμμετείχαν στην κατάσβεση της φωτιάς, ενώ συνεχίζουν τις προσπάθειες οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις.

Πάνω από 50 φωτιές το τελευταίο 24ωρο

Πενήντα δύο συνολικά αγροτοδασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Οι 44 αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, οκτώ είναι σε εξέλιξη. Η πιο επικίνδυνη θεωρείται, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η φωτιά που εκδηλώθηκε στο νησί της Κω.

Και στο Ηράκλειο

Συνεχίζεται η επιχείρηση της Π.Υ Ηρακλείου για την κατάσβεση πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 1/7 στην περιοχή Γεράκι του Δήμου Μινώα Πεδιάδος. Στο σημείο που στήθηκε ολονύχτια επιχείρηση παραμένει το σύνολο των δυνάμεων που βρέθηκαν άμεσα στην περιοχή , ενώ εξακολουθούν να πραγματοποιούν κατά διαστήματα ρίψεις νερού, δύο εναέρια μέσα.

Στην περιοχή σύμφωνα με την πυροσβεστική υπάρχουν διάσπαρτες εστίες, ωστόσο μέχρι και αυτή την ώρα το σημείο που έχει στηθεί η επιχείρηση, καίγεται χορτολιβαδική και δασική έκταση και δεν είναι κοντά σε κατοικημένη περιοχή.

Το έργο των πυροσβεστών και των πεζοπόρων τμημάτων που βρίσκονται στο σημείο, ενισχύουν τεχνικά μέσα της Περιφέρειας Κρήτης, αλλά και του Δήμου Μινώα Πεδιάδος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ