Προσφυγικό: Τι περιμένουν Αθήνα και Βρυξέλλες από την Τουρκία
Η πιο σοβαρή απόδειξη για τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την εφαρμογή της συμφωνίας της με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι η απάντηση στο αίτημα επιστροφής προσφύγων που έχει υποβάλει η Ελλάδα.
Πριν πέντε ημέρες η Ελλάδα -όπως ακριβώς προβλέπει η συμφωνία- ειδοποίησε την Τουρκία ότι πρόσφυγες από τη Συρία εκδήλωσαν ενδιαφέρον να επιστρέψουν στην Τουρκία. Επιπλέον, υπάρχουν μετανάστες από άλλες χώρες των οποίων το αίτημα ασύλου απορρίφθηκε και θα πρέπει να επιστραφούν στην Τουρκία.
Όμως παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει πέντε ημέρες, οι Τούρκοι δεν έχουν απαντήσει ακόμα. Μέχρι πρότινος η διαδικασία προέβλεπε άμεση απάντηση της Τουρκίας και ξεκινούσε τη διαδικασία επιστροφής με τα πλοία που είχε νοικιάσει η Frontex.
"Αν η Τουρκία δεν δώσει το πράσινο φως τότε δηλώνει πρακτικά ότι δεν θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία και αυτό για εμάς και για ολόκληρη της Ευρώπη συνιστά τεράστιο πρόβλημα..." λέει στο CNN Greece πηγή της αστυνομίας.
Και ενώ η Αθήνα περιμένει να δει μέχρι που θα φτάσει η Άγκυρα προκειμένου να πιέσει για την πολυπόθητη βίζα, ετοιμάζεται η κατασκευή στα νησιά κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων στα οποία θα κρατούνται πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες οι οποίοι έχουν υποπέσει σε παρανομίες.
"Δεν μπορεί και κρατούνται στον ίδιο χώρο οικογένειες που δεν έχουν δημιουργήσει κανένα πρόβλημα, με αλλά άτομα που έχουν προκαλέσει επεισόδια, κλοπές, και επιθέσεις. Πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός" συμπληρώνει η ίδια πηγή στο CNN Greece.
Τα νησιά που θα κατασκευαστούν τα πρώτα αυτά κέντρα θα είναι η Μυτιλήνη και η Χίος. Τα παραβατικά άτομα θα κρατούνται εκεί και δεν θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν στο νησί ενώ αν έχουν υποβάλει αιτήματα άσυλου θα εξετάζεται κατά προτεραιότητα για να ακολουθηθεί η διαδικασία της επιστροφής στη χώρα τους.
Τι έγινε στην Αμυγδαλέζα
Την ίδια ώρα στην Αμυγδαλέζα φτιάχνεται μια ειδική πτέρυγα που θα φιλοξένει οικογένειες μεταναστών οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της εταίρους ίσα επιστροφής.
Τα άτομα αυτά έχουν έρθει σε επαφή με τον ΔΟΜ ( Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης) για να επιστρέψουν με δίκη τους πρωτοβουλία στις πατρίδες τους. Βασική όμως προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι η εθελουσία άρση βούληση ασύλου ενώ τα άτομα αυτά κρατούνται μέχρι την ημέρα που θα ανέβουν στο αεροπλάνο για να επιστρέψουν στη χώρα τους.
Ο ΔΟΜ χρηματοδοτεί τη κατασκευή αυτής της ειδικής πτέρυγας στην Αμυγδαλέζα όπου θα υπάρχουν οικογενειακοί οικίσκοι, ακόμα και παιδική χαρά.