ΕΛΛΑΔΑ

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στη Ζάκυνθο - Χωρίς ενεργό μέτωπο οι φωτιές σε Σταμάτα και Κερατέα

Στιγμιότυπο από το πύρινο μέτωπο της Κερατέας

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά την περιοχή της Αγίας Μαρίνας στη Ζάκυνθο, σε δύσβατη και δασική έκταση κοντά στο χωριό, μετά την ολονύχτια μάχη που έδωσαν πυροσβέστες και εθελοντές. 

Το πανέμορφο δάσος της περιοχής κάηκε για τρίτη φορά τα τελευταία χρόνια, καθώς είχε καεί πάλι το 2007 και το 2012.

Με το πρώτο φως της ημέρας ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο τύπου Erickson και δύο αεροσκάφη τύπου Πετζετέλ (PZL), ξεκίνησαν ρίψεις νερού, βοηθώντας τις επίγειες δυνάμεις.

Στην μεγάλη πυρκαγιά στην Αγία Μαρίνα, επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και συγκεκριμένα 14 οχήματα, ένα πεζοπόρο τμήμα και 35 πυροσβέστες.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, δύο ερπύστριες της Π.Ε. Ζακύνθου με την καθοδήγηση της Πυροσβεστικής και του Δασαρχείου προσπάθησαν να δημιουργήσουν αντιπυρική ζώνη γύρω από το χωριό. Μηχανήματα έργου άνοιξαν δασικούς δρόμους για να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση τα πυροσβεστικά και να ανακόψουν τη φωτιά.

Στο σημείο βρίσκονται όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις και προσπαθούν να οριοθετήσουν την πυρκαγιά, όπως ανέφεραν πηγές της Πυροσβεστικής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Από το πρωί προσπαθούμε να την οριοθετήσουμε, η φωτιά ήταν πολύ δύσκολή καθώς το μέτωπο ήταν πολύ μεγάλο και σε δύσβατο σημείο, ευτυχώς σύμμαχος μας ήταν ο αέρας», ανέφεραν χαρακτηρριστικά.

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στη Σταμάτα

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η φωτιά στη Σταμάτα δεν έχει πλέον ενεργό μέτωπο, παρά μόνο κάποια «καντηλάκια» τα οποία καίνε στις καμένες περιοχές. Στην περιοχή επιχειρούσαν όλο το βράδυ 145 πυροσβέστες με επτά πεζοπόρα τμήματα και 42 οχήματα προκειμένου να την θέσουν υπό έλεγχο.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της Κυριακής, εκδόθηκαν πέντε μηνύματα του 112 και πραγματοποιήθηκε εκκένωση των περιοχών της Αμυγδαλέζας, της Ροδόπολης και της Γαλήνης.

Παράλληλα, ένας 45χρονος έχασε την ζωή του την Κυριακή στη Ροδόπολη από ανακοπή καρδιάς.

Σε ύφεση η φωτιά στην Κερατέα

Την ίδια ώρα, διάσπαρτες εστίες μέσα στις καμένες περιοχές αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που παραμένουν στην Κερατέα, με το πύρινο μέτωπο να είναι σε ύφεση. Στο σημείο παραμένουν και επιχειρούν 138 πυροσβέστες με 8 πεζοπόρα τμήματα και 39 οχήματα.

Σημειώνεται ότι και στην πυρκαγιά της Κερατέας ήχησε το 112, καθώς κρίθηκε αναγκαίο να απομακρυνθούν οι κάτοικοι των περιοχών Παλαιοκαμάριζα, Μαρκάτι, Πλάκα, Πανόραμα, Άγιος Γεώργιος Θορικού και Άγιος Κωνσταντίνος προς ασφαλή κατεύθυνση.

Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών στην Κερατέα και στη Σταμάτα Αττικής, παρέχουν πλήθος εθελοντών και εθελοντικών οχημάτων αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα έργου που έχουν διατεθεί από την Περιφέρεια Αττική και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης