ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πυρκαγιές, ακαθάριστα οικόπεδα και πρόληψη στο επίκεντρο του Υπουργικού Συμβουλίου

Πυρκαγιές, ακαθάριστα οικόπεδα και πρόληψη στο επίκεντρο του Υπουργικού Συμβουλίου

Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Γ.Τ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME NEWS

Η χθεσινή μέρα ήταν η πιο δύσκολη της φετινής αντιπυρικής περιόδου με άκρως επικίνδυνα μέτωπα στην Αττική, δίπλα σε οικισμούς, που λίγο έλειψε να προκαλέσουν ανυπολόγιστες καταστροφές. Το ζήτημα των πυρκαγιών, οι καθαρισμοί οικοπέδων και η πρόληψη προωθούνται σε κορυφαία κυβερνητική προτεραιότητα καθώς αποτελεί κοινή εκτίμηση στην Κυβέρνηση πως τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά μας.

Ήταν η εξασθένηση των ανέμων λίγο πριν τις 21:00 το βράδυ της Κυριακής που επέτρεψε στα εναέρια μέσα να προχωρήσουν σε καίρια «χτυπήματα» με ρίψεις ακριβείας σε Κερατέα και Σταμάτα και να αποτρέψουν την καταστροφή την ώρα που έπεφτε το φως. Το Μέγαρο Μαξίμου είχε μπει σε κατάσταση διαχείρισης κρίσης έτοιμο για όλα τα σενάρια και σε συνεχή επαφή με το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδριάζει στις 11 το πρωί και ο Πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του αναμένεται να εστιάσει, όπως λένε Κυβερνητικά στελέχη, στην μεγάλη και ασύμμετρη μάχη που δίνει η χώρα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και τις πυρκαγιές το φετινό καλοκαίρι. Μόνο χθες ξέσπασαν 10 πυρκαγιές, από την Κερατέα και τη Σταμάτα, μέχρι το Δίστομο τον Ασπρόπυργο, το Ντράφι ακόμα και στο Φιλοπάππου, στο κέντρο της Αθήνας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στα εναέρια μέσα και στον τεχνολογικό εξοπλισμό που χρησιμοποιεί πλέον η χώρα για την κατάσβεση και τον έγκαιρο εντοπισμό των πυρκαγιών όπως για παράδειγμα η εναέρια επιτήρηση με drones που εφαρμόζεται από φέτος για τα δάση και ορεινούς όγκους της Αττικής.

Το μήνυμα είναι σαφές, από σήμερα η χώρα μπαίνει στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου, οι συνθήκες θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο και οποιαδήποτε απροσεξία μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή.

Κουλτούρα πρόληψης και υπευθυνότητας

Στην Κυβέρνηση εκτιμάται πως η προσπάθεια για βελτίωση στο κομμάτι της πρόληψης θα πρέπει να είναι συνεχής και δίνεται έμφαση στα εργαλεία που μπορούν να χτίσουν μια νέα κουλτούρα πρόληψης και υπευθυνότητας. Μέχρι σήμερα, στην πλατφόρμα akatharista.apps.gov.gr έχουν υποβάλει δηλώσεις ότι καθάρισαν τα οικόπεδα τους περισσότεροι από μισό εκατομμύριο πολίτες και εκτιμάται ότι οι δηλώσεις μπορούν να ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο για αυτό και δόθηκε παράταση στη λήξη της προθεσμίας στη σχετική πλατφόρμα του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας.

Οι καθαρισμοί εκτιμάται πως ξεπερνούν σε έκταση το 1 εκατομμύριο στρέμματα και η προσπάθεια θα πρέπει να γίνει μέρος της καθημερινότητας παρά τα προβλήματα τα οποία σημειώθηκαν με την περισυλλογή των υπολειμμάτων των καθαρισμών από τους Δήμους. Γι'αυτό το λόγο η Κυβέρνηση αποφάσισε την παροχή έκτακτης χρηματοδότησης 1,3 εκ. ευρώ σε 46 Δήμους της Αττικής.

Η ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου

Πέρα από τα ζητήματα πολιτικής προστασίας το Υπ. Συμβούλιο περιλαμβάνει εισήγηση από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας: Απορροφήσεις και πέμπτο αίτημα πληρωμής. Παρουσίαση από τον Υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο και την Υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη του νομοσχεδίου: Επιτάχυνση διαδικασιών προσλήψεων από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού, ρυθμίσεις θεμάτων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διατάξεις για την οργάνωση χερσαίων συνοριακών σταθμών και άλλες διατάξεις και εισήγηση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα σχετικά με τις προτεραιότητες για ανθεκτικές υποδομές και για βιώσιμες μεταφορές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ